
Є якась магія у цій даті – 31 грудня. Символічний підсумок старого року й очікування неймовірних див. І справді – Новий Рік – це не просто 1 січня – початок відліку. Це якесь казкове передчуття щастя, родинного затишку і тепла, сповнення мрій та надій.
Отож і відсвяткувати цей вечір та новорічну ніч хочеться не в біганині на кухню та до холодильника, а в атмосфері затишку, гарно вбраного столу та легких у виконанні та споживанні страв.

І розпочнемо із салату. За останніми трендами то має бути віночок із яскравих складників, які й шлунок не переповнять, і наситять. А додавання листкової зелені зробить споживання м’ясної нарізки не такою агресивною для кишечника.
Отож на великій круглій тарілці викладаємо суміш зелені: руколи, листя червоного буряка, капусти пекінської чи пак чой тощо. Основна окраса блюда – скручений у вигляді троянди хамон. Далі – розрізані навпіл варені перепелині яйця, сир брі, дольки мандаринів. Для ситності та колориту можна додати дрібну варену квасолю чи горішки. Готуємо заправку із соєвого соусу, олії, гірчиці та меду. За бажання – вершковий соус. Його подаємо окремо.

Даємо волю фантазії та не боїмося експериментувати. Приміром, прикрашаємо салат карамелізованою грушею. Для цього дольки цього фрукту проварюємо кілька хвилин у цукровому сиропі. Поєднуємо із голубим сиром Дор Блю чи будь-яким іншим. Зверху посипаємо будь-яким насінням. Наприклад, зернами гірчиці або кропу.

Так само ефектно подаємо сирно-м’ясну нарізку. Ковбасу викладаємо у вигляді пелюсток квітів. Посередині – маслини. Твердий сир різних сортів нарізаємо у вигляді зірочок і трикутників. Або ж формуємо троянди. Прикрашаємо дольками мандаринів, кунжутом і зернами гранату.

Канапки до цієї святкової трапези теж яскраві. Батон нарізаємо і підсушуємо на сухій пательні. Намазуємо м’яким сиром. Барвів і смаку додають троянди з хамону, а також дольки хурми. Білі зерна кунжуту завершують колоритну композицію.
Для такої святкової трапези важлива подача страв. Швидко й цілком доступно та бюджетно зробити такі яскраві шпажки. На них нанизуємо почергово маслини, сирні кубики, помідори черрі та огірки.

Якщо маєте натхнення, радимо здивувати ваших гостей корзинками з млинців. До тіста даємо більше яєць, ніж зазвичай, змішуємо їх у пластиковій пляшці з молоком та просіяним борошном, підсолюємо. В кришці робимо розігрітим шилом отвір, закручуємо і виливаємо тісто ажурно на розігріту та змащену олією пательню. Опісля млинець ставимо на перевернуту склянку і підсушуємо в духовці чи мікрохвильовці –1-2 хвилини. Готову корзинку наповнюємо чи салатом, чи нарізаними фруктами. Млинець так хрумтить, що важко здогадатися, як він приготовлений.

Якщо є час – печемо сирник. Така запіканка вдається навіть молодим господиням. Кисломолочний сир збиваємо блендером із яйцями, крохмалем, цукром, ваніліном та натертою цедрою лимона. За бажання додаємо родзинок, розм’якшеного масла та куркуми для підсилення кольору. Викладаємо до застеленої пергаментом форми і випікаємо в розігрітій духовці протягом 40 хв. Поливаємо розтопленим шоколадом.

Якщо часу та досвіду обмаль, просто змазуємо розтопленим шоколадом два тістечка і зверху так само глазуруємо. Декоруємо зернами гранату і кокосовою стружкою.

І яке ж новорічне свято без ігристих напоїв? Здивуйте своїх гостей, прикрасивши бокали слайсами із груші. Бульбашки, що збираються на них, смак та аромат роблять напій дивовижним.

І на десерт – груша в червоному желе. Ці плоди – в тренді, адже кулінари і блогери радять їх використовувати для різних страв. Отож зрізаємо акуратно шкірку з груш, вибираємо серцевину і ставимо варитись на 10 хвилин в окріп із тертим червоним буряком. Для збереження яскравого кольору додаємо щіпку лимонної кислоти. А ще ванільний цукор або стручок ваніліну. Виймаємо і поливаємо рідким желе з будь-якого червоного соку. Прикрашаємо на свій смак. Подавати можна зі сметанним кремом.

Ці новорічні рецепти доводять, що святковий стіл може бути водночас стильним, смачним і простим у приготуванні, залишаючи більше часу для радості та спілкування з близькими.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Оперативні новини у TELEGRAM