Івано-Франківськ

У Тисмениці сторіччями подають на свято місцевий «кулінарний бренд» — тисменицьку канапку (ФОТО)

Колись особливість тисменицької канапки була в тому, що вона слугувала мірилом достатку господарів. А тепер бере тільки смаком.

248025759 208250781418025 3950736185829697184 n scaled

У Тисмениці полюбляють вгощати своїм “кулінарним брендом”.  На вигляд це начебто звичайнісінький хліб з сирною масою та ковбасою. Проте цей накладанець з таємницею. Якою? Дізнавалася журналістка ПІК в місцевї весільної господині.

За словами місцевої весільної господині, Любові Скородинської-Бардюк, особливість тисменицької канапки в тому, що вона слугувала мірилом достатку господарів. Чим більше на ній видів м’яса, тим доказовіші матеріальні можливості.

За місцевою легендою тисменицька канапка виникла ще в давні княжі часи, коли у місцевих лісах полювали галицькі вельможі. Після полювань відбувалися великі та гучні пири-забави, під час яких вельможам  накладали на великі шматки хліба такі ж великі шматки м’яса. А вже у ХІХ сторіччі тисменицька канапка була на столах у заможних кушнірів (людей, які шили вироби з хутра). До речі, містечко й донині славиться цими майстрами.

247980219 570442884010176 6734750306573934851 n scaled

Отож, під час різноманітних свят кожен багатий кушнір хизувався своїми статками, які відображалися… у кількості різних видів м’яса та ковбас на хлібі. Згодом цей накладанець почали, за європейською традицією, назвати канапкою. Від французького слова canapé.

Традицію робити великі канапки з різними видами м’яса та ковбас у Тисмениці  перейняли  люди, які не були кушнірами. І навіть не дуже заможні міщани вважали за честь показати перед гостями, що вони не гірші за кращих.

У радянські часи про тисменицьку канапку мало говорили, проте «кулінарну марку» тримали. Зараз без неї в місті не починається жодне свято і навіть  звичайні недільні родинні обіди.

247864300 185379820412917 1905864366481355071 n scaled

«Для тисменицької канапки беремо одну домашню солону булку або білий хліб вагою 0, 5 кілограма. Ріжемо на шматки завтовшки 2-3 сантиметри, намащуємо сирною масою так, аби вона зайшла в усі пори і не було хлібного «просвітку». З однієї булки виходить 12-15 канапок”, — розповідає Любов Скородинська-Бардюк.

Пані Люба додає, що на намащені шматки булки чи хліба накладають 3-5 видів копченої ковбаси, м’ясний хлібець та копчену підчеревину. Подають тисминецьку смакоту холодною. А ще меткі місцеві  господині залишають канапки на наступний день, щоби посмакувати канапками з кавою з молоком.

Злата Леміш.

Фото автора.

Читайте також:

Продукт тижня: скільки у Франківську коштує червоний буряк (ФОТО)

Глава МОЗ Ляшко інкогніто розгулював по лікарні Львова: що дізнався

Саміти ЄС без Меркель, як Париж без Ейфелевої вежі, – Шарль Мішель (ВІДЕО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено