Івано-Франківськ

Прикарпатцям розповіли, що таке нітрати та як знизити їх кількість в овочах

Варити чи смажити овочі, а також правильно їх зберігати - прикарпатцям нагадали, що таке нітрати та які є способи їх

12 3

Нітрати – це неорганічні водорозчинні солі азотної кислоти. Самі собою вони нешкідливі для людини, але небезпеку становлять отруйні продукти їх обміну – нітрити і нітрозаміни.

Про це повідомила завідувачка санітарно-гігієнічної лабораторії Надвірнянського районного відділу Оксана Втерковська, пише ПІК.

Найбільш схильні до накопичення азотистих сполук зелень: петрушка, кріп та ін., а також коренеплоди: чорна редька, редис, буряк, в меншій мірі морква. Відносно мало накопичують нітрати томати, картопля. Проміжне положення займають огірки і білокачанна капуста. Ранні овочі (з коротким вегетаційним періодом) містять нітратів більше, ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в овочах захищеного ґрунту (теплиці) більша, чим в овочах відкритого ґрунту”, – йдеться у повідомленні.

При невеликому споживанні нітратів з їжею, вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато, то:

  • Нітрати сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму.
  • Нітрати знижують вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин.
  • При тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози.

Як захиститися від нітратів

  • Знижується кількість нітратів при термічній обробці овочів (мийці, варінні, смаженні, тушковані і бланшуванні).

Так, при вимочуванні – на 20-30%, а при варінні на 60-80%. У капусті – на 58%, в столовому буряку – на 20%, в картоплі – на 40%. При цьому слід пам’ятати, що при посиленій мийці і бланшуванні овочів у воду йдуть не тільки нітрати, а й цінні речовини: вітаміни, мінеральні солі.Щоб знизити кількість нітратів в старих бульбах картоплі, її бульби слід залити 1 % – ним розчином кухонної солі. При цьому слід пам’ятати, що картопляний відвар в їжу використовувати не можна, тому що при варінні нітрати переходять у відвар. При приготуванні пюре з картоплі краще використовувати кип’ячене молоко, а не воду, в якій варилася картопля.

  • Оскільки нітратів більше в шкірці овочів і плодів, то їх (особливо огірки і кабачки) треба очищати від шкірки, а у пряних трав треба викидати їх стебла і використовувати тільки листя.

Зберігати овочі і плоди треба в холодильнику, тому що при температурі + 2 С неможливо перетворення нітратів в більш отруйні речовини – нітрити. Щоб зменшити вміст нітритів в організмі людини треба  в достатній кількості використовувати в їжу вітамін С (аскорбінову кислоту) і вітамін Е, тому що вони знижують шкідливий вплив нітратів і нітритів. Салати слід готувати безпосередньо перед їх вживанням і відразу з’їдати, не залишаючи їх зберігається, тому що відбувається накопичення нітратів. Краще споживати сезонні овочі.

  • Намагайтеся купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях. Там існує ймовірність, що продукти перевірені.
  • При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам. Відмовлятися від ранньої зелені неможливо.  Однак, можна не купувати парникові овочі, почекати поки з’явиться ґрунтова продукція, або  вирощувати зелень у себе на підвіконні цілий рік.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено