Івано-Франківськ

Частота заміни моторної оливи: визначення оптимального інтервалу обслуговування

Мастило для силового агрегату автомобіля – важлива складова, без якої мотор не може працювати.

В конструкції двигуна багато рухомих частин, між якими виникає тертя. Чим нижче коефіцієнт тертя, тим тихіша буде робота мотора, а його деталі довше не вийдуть з ладу. Тому моторна олива має змінюватися своєчасно. Адже якщо цього не зробити, мастило втрачає свої властивості, що веде до збільшення коефіцієнта тертя та забруднення робочих поверхонь запчастин.

wxl1yB6w5g3DS6d5NjdE8yt5Dvr1rjJTYfFiDFcQ87agPATaQM7OcwoWrCS9PXcDfMZuNYLxsBsBSYQ8xqd9MWf0sABnx92boZTP9XkYwdDii41ynRNqaXm426yI3QJ111yINDEPrdiYdLaAjuFZo_c

Що буде, якщо не змінювати моторну оливу своєчасно

Кожне мастило складається з базової мінеральної оливи та різноманітних домішок на синтетичній основі. Чим більше у складі технічної рідини таких домішок, тим краща моторна олива. Крім того, що воно краще сприяє роботі двигуна, присадки роблять мастило більш стійким до наступних факторів:

  • високих робочих температур;
  • окиснення рідини;
  • корозія;
  • збільшення коефіцієнта в’язкості рідини.

Щоб автомастила мали стійкість до вище перерахованих факторів, не треба їх використовувати довше зазначеного виробником авто терміну. Бо саме по закінченню терміну моторна олива втрачає синтетичні присадки. Якщо його використовувати довше, воно починає окислюватись і густішати. А це призводить до підвищення коефіцієнта тертя та всіх наслідків, які з цього випливають, а саме:

  • Забруднення деталей двигуна шламом. Це обумовлено тим, що наприкінці строку служби моторна олива втрачає миючі та диспергуючі властивості.
  • Зниження потужності силового агрегату. Це пояснюється підвищенням коефіцієнта тертя між синхронно працюючими деталями.
  • Підвищення витрат пального. Це теж обумовлено підвищенням коефіцієнта тертя.
  • Загальне зниження ресурсу двигуна.

Тож краще купити моторну оливу та своєчасно замінити його. Інакше вищезазначені наслідки будуть сприяти дорогому ремонту силового агрегата в майбутньому. Це лише питання часу, особливо якщо олива в картері з самого початку була низької якості.

Як часто змінювати моторну оливу: рекомендації виробників

Кожен двигун проходить випробування на базі виробника, за їх результатами визначаються інтервали заміни оливи в моторі. Зазвичай говорять про два інтервали: раз на рік, або через визначену кількість кілометрів пробігу машини. Але треба зазначити, що це середні показники, розраховані на те, що силовий агрегат буде експлуатуватися в нормальних умовах, а власник автомобіля використовуватиме тільки рекомендовану виробником моторну оливу, яка відповідає специфікації. Тобто не враховуються декілька факторів експлуатації авто, коли:

  • Машина використовується з великими інтервалами, більшу частину часу знаходиться на стоянці.
  • Регулярні поїздки на незначну відстань, коли двигун навіть не встигає прогрітися до робочої температури.
  • Рух у заторах у режимі “старт-стоп” призводить до високого навантаження на двигун і перегріву оливи.
  • Використання автомобільного причепа та регулярні перевезення вантажу також сприяють підвищенню навантаження на силовий агрегат і прискоренню втрати мастилом своїх властивостей.
  • Низька якість палива, яке не згорає повністю, а деякі частинки потрапляють у картер, знижуючи якість моторної оливи.
  • Робота двигуна на холостих обертах. За такого режиму система охолодження працює погано, що сприяє нагріву двигуна і мастила в ньому.

Якщо автомобіль експлуатується за таких умов, підбір мастила по авто буде дуже складним процесом. Серед рекомендованої виробником моторної оливи треба вибирати таку, яка має найкращі властивості. Це гарантує, що навіть у важких умовах експлуатації вона не втратить свої властивості до кінця терміну використання.

Олива автомобільна: розрахунок інтервалу заміни

Ми вже розглянули приклад важких умов використання автомобіля, за яких моторна олива швидко втрачає свої властивості, та починає негативно впливати на деталі силового агрегата. Тому під час експлуатації транспортного засобу за таких умов олива автомобільна має змінюватися у два рази частіше. Тобто, якщо виробник рекомендує змінювати цю технічну рідину кожні 15 тисяч кілометрів пробігу, краще робити це через 7-8 тисяч пробігу. Це гарантує, що навіть у важких умовах олива забезпечить стабільну роботу двигуна.

Щоб купити оптимальну для силового агрегата оливу, рекомендується робить підбір по марці авто або за VIN-кодом. Це виключить вірогідність купівлі моторної оливи, яка не відповідає специфікації та рекомендаціям виробника автомобіля. Крім того, скористатися формою пошуку по ВІН-коду набагато легше, ніж вводити в пошуковий фільтр каталогу товарів технічні дані транспортного засобу.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено