Івано-Франківськ

Тригліцериди і підвищений тиск. Взаємозв’язок, діагностика, лікування та профілактика

Тригліцериди як джерело енергії є набагато ефективнішими, ніж вуглеводи (цукор – глюкоза) та білкові амінокислоти.

real b8129a9c 4924 468a b14a 4db08d0694b9

Тригліцериди (ТГ, TG) – це ліпіди крові, нейтральні жири, а точніше – комплекси з ефірів вищих жирних кислот і гліцерину. Вони слугують основним джерелом енергії для організму та переважно перебувають у жировій тканині, проте деяка їхня кількість циркулює і в крові.

Після їди концентрація ТГ підвищується – у цей час організм “відкладає” в жир енергію, яка не витрачається прямо зараз. А між прийманнями їжі тригліцериди розтрачуються (окисляючись і спалюючись) – так організм забезпечується енергією. Однак з їжею ми отримуємо лише малу частину ТГ – їх основна кількість виробляється у печінці і вже згаданій жировій тканині.

Тригліцериди як джерело енергії є набагато ефективнішими, ніж вуглеводи (цукор – глюкоза) та білкові амінокислоти.

Крім того, як і холестерин, тригліцериди є “будівельним матеріалом” для клітинних оболонок (мембран). Тобто і холестерин, і ТГ належать до незамінних сполук, без яких не зможе функціонувати жоден живий організм. Але це вірно лише для нормальних рівнів цих речовин, – а за їхнього підвищення розвиваються серйозні захворювання, насамперед вражаючі серцево-судинну систему.

Важливо! За високого рівня тригліцеридів підвищується ризик захворювань не лише серцево-судинної системи, а й підшлункової залози (гострий панкреатит).

Тригліцериди – це холестерин?

Ні, це різні речовини. Але обидві вони входять до складу ліпопротеїдів – комплексів, які складаються з холестерину (холестеролу), білків і жирів (власне, тригліцеридів). Як відомо, ліпопротеїди бувають трьох різновидів:

  • високої щільності (ЛПВЩ) – їх умовно називають “хорошим” холестерином;
  • низької і дуже низької щільності (ЛПНЩ і ЛПДНЩ) – “поганий” холестерин.

Основна частина “зайвих” тригліцеридів в організмі знаходиться у складі ліпопротеїдів дуже низької щільності (ЛПДНЩ).

Як пов’язані підвищені тригліцериди і гіпертонія?

Гіпертонія (артеріальна гіпертензія, підвищений тиск) – один з наслідків атеросклерозу. При атеросклерозі “поганий” холестерин у вигляді фракцій ЛПНЩ та ЛПДНЩ з високим вмістом тригліцеридів відкладається на стінках судин у вигляді нерозчинних бляшок. Внаслідок цього просвіт судини звужується, а кров’яний тиск, відповідно, підвищується – адже струм крові звуженими судинами утруднено.

Важливо відзначити, що гіпертонія як така – ще не гірший наслідок атеросклерозу. Якщо відпустити атеросклероз на самоплив (а це трапляється дуже часто, оскільки він довго не проявляється симптомами) – незабаром багаторазово зросте ризик ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту, розвитку незворотної сліпоти, різних гангренозних процесів тощо.

І оскільки атеросклероз через тривалу відсутність явної симптоматики називають “тихим вбивцею”, вчасно виявити підвищення ліпідів у крові можна тільки за допомогою лабораторних аналізів крові.

Як правильно перевірити тригліцериди

І аналіз на тригліцериди, і аналізи на холестерин різних фракцій можна здавати як окремо, так і у складі комплексного дослідження – ліпідограми.

Конкретно аналіз на тригліцериди потрібно здавати суворо натще – через 8-10 годин після останнього приймання їжі. Річ у тім, що, хоча ми отримуємо не так багато тригліцеридів саме з їжі – їхня концентрація відразу після їди може “злітати” на порядок (у 10 разів).

Вихідний рівень ТГ повертається приблизно за 9 годин після їди – звичайно, якщо за цей час ви не влаштуєте собі “перекус” (будь-якою їжею, не обов’язково чимось жирненьким).

Натщесерце тригліцериди можуть бути підвищені у зв’язку із:

  • вживанням алкоголю, курінням;
  • захворюваннями печінки та/або нирок;
  • панкреатитом;
  • надмірною вагою або ожирінням;
  • подагрою;
  • цукровим діабетом 2 типи;
  • гіпотиреозом (зниженням функції щитовидної залози);
  • спадковою гіперліпідемією (це причина “поганої” ліпідограми у дітей);
  • малорухливим способом життя;
  • вагітністю;
  • прийомом деяких медикаментів, таких як оральні контрацептиви (КОК), фуросемід та інші діуретики (сечогінні засоби), бета-адреноблокатори (засоби “від тиску”), циклоспорин, кортикостероїди та ін.

Важливо! Аналіз на тригліцериди рекомендується здавати тільки за відносно хорошого самопочуття. Якщо нещодавно було перенесено будь-яке гостре захворювання, інфаркт, хірургічна операція – здачу крові на ТГ слід відкласти щонайменше на 1,5 місяці.

Лікування і профілактика

Для уповільнення або купірування атеросклеротичних процесів найчастіше призначаються препарати з групи статинів (аторвастатин, розувастатин, більш новий і безпечніший пітавастатин та ін.).

Додатково можуть призначатися й інші препарати – ПНЖК Омега-3, берберин, нікотинова кислота, фібрати. Усі ці речовини, як і статини, мають певні протипоказання, тому не варто приймати їх без попередньої консультації лікаря.

Крім того, як у процесі лікування, так і заздалегідь настійно рекомендується скоригувати спосіб життя і харчування – привести в норму масу тіла, відмовитися від шкідливих звичок, не уникати фізичної активності, вчасно та повноцінно лікувати будь-які захворювання.

Що ж стосується раціону харчування – насамперед необхідно зменшити в ньому кількість швидких вуглеводів і трансжирів. Що ж до обмеження звичайних тваринних жирів – в ідеалі воно має призначатися дієтологом і проходити під його контролем.

Бережіть своє здоров’я!

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено