Івано-Франківськ

Чи загрожують Прикарпаттю потужні землетруси та чи можуть їх спровокувати ракетні обстріли?

За останні шість місяців на Прикарпатті уже зафіксували три землетруси.

Znimok ekrana 2024 07 11 155447

Цього року Україна страждала не лише від ракетних ударів, але й від землетрусів. Їх реєстрували на Полтавщині, Закарпатті, Буковині й, також, на Прикарпатті.  Дехто стверджує, що потужна сила вдаряння  повітряної зброї агресора може спричинити  “коливання” землі, а звідти — підвищена ймовірність землетрусів. Але чи це так?

ПІК вирішила вияснити.  Тому в цьому матеріалі ми розповідаємо, чи варто хвилюватися, що Франківщину може “трусити” та де більше реєструють землетрусів: у нас чи в сусідніх областях.

Почнімо з фактів.

У лютому 2024 року в Надвірнянському району зареєстрували землетрус магнітудою 2,6 (за шкалою Ріхтера). Згідно з даними Головного центру спеціального контролю, за класифікацією цей землетрус відноситься до «ледве відчутних». Другий землетрус стався у березні на Надвірнянщині магнітудою 1.7, а у квітні —третій —  в Коломийському районі зафіксували поштовхи магнітудою 1.4 (за шкалою Ріхтера).

Три землетруси з початку року — то це багато чи це природна норма? За розʼясненнями ПІК  звернулися  до  доктора геолого-мінералогічних наук, професора кафедри геодезії та землеустрою Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Едуарда Кузьменка.

Ймовірність землетрусів завжди враховують

Землетруси діляться за бальність і для їх вимірювання використовують декілька різних шкал. Україна користується шкалою MSK-64, яка має 12 балів та показує руйнівну силу землетрусів. Існує також 10-ступенева шкала магнітуд землетрусів Ріхтера, яка оцінює виділену енергію землетрусу, підкреслює науковець.

Кожній області України “присудили” певний бал, який демонструє ймовірну максимальну силу землетрусу, який може там виникнути.

«Наприклад, в якійсь області України стався колись землетрус 4 бали. На всякий випадок науковці додають ще один бал і зазначають, що це область з бальністю 5. Тоді Івано-Франківська область – це 6 балів, Закарпатська – 7.  На захід України збільшується бальність, адже тут Закарпатський прогин, він порівняно молодий за своїм віком і там сейчмічна активність дещо більша. Тобто, схильність до землетрусів», – пояснює Едуард Кузьменко.

Перед початком будівництва в Україні зважають на спеціальну таблицею населених пунктів, які розташовані у сейсмічно небезпечних районах. Ймовірність землетрусу руйнації мають враховувати під час розробки проєктів різних споруд.

photo 2024 07 11 15 39 32 scaled

Колонка В – бальність землетрусів, які можуть трапитися раз на тисячу років. Колонка С – раз на п’ять тисяч років.

Отже, згідно з цими даними, землетрус 7 балів може статися в Івано-Франківську раз на п’ять тисяч років. Але чи точно він буде, чи ні — до кінця спрогнозувати неможливо. 

А що там сусідні області?

За даними Головного центру спеціального контролю, з 2020 по 2024 рік в межах Івано-Франківської області зареєстрували 29 локальних землетрусів з магнітудами від 2,2 до 2,9Для порівняння, за той же проміжок часу у Закарпатській і Львівській областях було відповідно 44 та 7 поштовхів

Таким чином, на Івано-Франківську область припадає приблизно 36 відсотків від загальної кількості землетрусів Карпатського регіону.

Едуард Кузьменко зазначає, що кількість землетрусів, які щороку реєструють в Івано-Франківській області, звична.

«Їх кількість (землетрусів – ред.) не збільшується і не зменшується. За кількістю їх стало трошки більше останній рік. Це слабенькі землетруси, ми їх не відчуваємо. І звертати на них увагу не варто», – підкреслює науковець.

До слова, за 2023-2024 роки до центру не надходили звернення від прикарпатців про те, що вони відчули землетрус. 

Чи можемо ми відчути “закордонні землетруси”?

Фахівці Головного центру спеціального контролю кажуть, що струшування в Івано-Франківській області можуть бути не тільки через місцеві землетруси, але й через сильні землетруси у сейсмічно активній зоні Вранча (Румунія). Ця частина гір продовжує рухатися і там можуть виникати потужні поштовхи землі.

 

Vrancha

 

Науковець Едуард Кузьменко зазначає, що у 2004 році, коли в Румунії був землетрус магнітудою 6 (за Ріхтером), на Прикарпатті зафіксували магнітуду 2-3.

“Потужні землетруси зони Вранча можуть відчуватися практично на всій території південно-західної частини Східно-Європейської платформи, від 7-8 балів на південному заході Одеської області до 3-4 балів в північно-східних районах України. Проте в західних областях України спостерігається аномальне затухання коливань. Зокрема, незважаючи на близькість зони Вранча, в Передкарпатті навіть при самих сильних землетрусах з цієї зони струшування не перевищують 4 балів”, – підреслюють сейсмологи Головного центру спецконтролю. 

Отже, хвилюватися не варто!?

На Прикарпатті найсильніші землетруси були ще в 70-х роках минулого століття, в районі Долини. Вони були близько 6 балів, та пов’язані не тільки із природними явищами, але й також із видобутком нафти.

«Карпати складаються з м’яких порід. З прикарпатського боку, під нами, знаходиться близько 10 кілометрів осадових порід. Колись Карпати піднімалися, піддалися руйнації і сповзли у прогин. І заповнили те море, яке було на території сучасного Прикарпаття. Тому й зазначають невелику бальність для Карпат. Дещо більша вона для Закарпаття» – зауважує науковець.

Професор ІФНТУНГ Едуард Кузьменко зазначає, що поштовхи, які фіксуються на Прикарпатті, незначні, тому не варто хвилюватися через ймовірність виникнення руйнівних землетрусів.

Чи можуть ракетні обстріли спровокувати поштовхи?

Науковець зазначає, що ракетний обстріл може призвести до локалізації землетрусу, але в межах тих балів, які вже визначені для цього регіону.

«На сьогодні ракетні обстріли не призводили до землетрусів», – каже Едуард Кузьменко.

За його словами, на сьогодні не існує достовірних прогнозів землетрусів, хоч цим займається багато країн.  За минулі сторіччя у світі було багато пророцтв землетрусів, де враховували, зокрема, дивну поведінку тварин. Більшість з них не справдилися. Втім, землетрус, як і будь-яке природне лихо, може настати зненацька.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено