Івано-Франківськ

Прикарпатський центр репродукції людини змінює форму власності: чому це плюс для пацієнтів пояснює Ігор Головчак

Тепер більшість пар зможуть скористатися пакетом безоплатного лікування безпліддя за допомогою ДРТ.

Державний заклад «Прикарпатський центр репродукції людини» змінює форму власності. Генеральний директор медзакладу Ігор Головчак розповів журналістці ПІК, які зміни чекають на заклад, чому пацієнти від цього тільки виграють та що ж передбачає новий пакет лікування безпліддя.

Демографічна криза

Ігор Головчак розповів, що державний заклад «Прикарпатський центр репродукції людини» створили ще у 1995 році для того, щоб покращити демографічну ситуацію, яка на той момент вже була негативною. На жаль, від того моменту до сьогодні – ситуація не покращилася, а тільки погіршилася з початком воєнних дій.

Зараз Україна стоїть на порозі серйозної демографічної катастрофи, яка пов’язана, як з меншою народжуваністю, так і еміграцією, особливо жіночого населення за межі України. То ж держава шукає нові шляхи для покращення демографічної ситуації, зокрема й через реформи.

Нова форма власності та фінансування

Чотири роки тому розпочалася медична реформа, згідно з якою медичні заклади перетворюються у некомерційні підприємства. Спершу ця реформа торкнулася комунальних закладів, які були в районах чи містах. Тепер дійшла черга і до державних закладів, які підпорядковані МОЗ. Зокрема, і до «Прикарпатського центру репродукції людини».

То ж від першого липня цього року «Прикарпатський центр репродукції людини» змінює форму власності та перетворюється з «державного закладу» на «державне некомерційне підприємство».

«Ми надалі залишаємося у власності Міністерства охорони здоров’я України», лише змінюється фінансування та деякий спектр послуг. Тепер МОЗ буде фінансувати лише комунальні послуги, а ми будемо отримувати кошти від НСЗУ (Національної служби здоров’я України), згідно з кількістю проведених маніпуляцій. Тобто, тепер все буде залежати від ефективності нашої роботи», – каже Головчак.

Та додає:

«До сьогодні наш заклад існував у формі державного закладу. Тобто ми фінансувалися з державного бюджету, там були передбачені витрати на комунальні послуги, на зарплати, і на закупівлю медикаментів та розхідних матеріалів. Фінансування не залежало від проведеної роботи. Звичайно ми робили звіти, здавали певні показники. Але тепер все буде залежати від проведених маніпуляцій: якщо заклад провів сто оперативних втручань, то він отримав ту кількість коштів, яка передбачена за кожну процедуру», – пояснює Головчак.

s1 scaled

Для закладу – це виклик

Ігор Головчак каже, що такі зміни – це виклик для медзакладу, адже недостатнє фінансування може призвести до оптимізації персоналу. Наразі в закладі працюють 90 людей, 30 із них – це лікарі.

«У нас кожен лікар висококваліфікований. Звичайно, ми будемо працювати, щоб не довелося оптимізувати колектив, але, можливо переглянемо заробітні плати. Тут ми хочемо зробити диференціацію, зробити певну раду, щоб все було прозоро і хтось не казав «чому я маю заробляти на когось іншого». Тобто, хто більше зробив, відповідно більше й отримав, адже до цього практично всі отримували однакову зарплату. Але це треба все зробити адекватно, щоб люди робили свою роботу із задоволенням», – пояснює Головчак.

Та додає:

«З одного боку ця реформа покликана на те, щоб дати керівникам більше можливості проявити свої здібності. Адже все залежить від того, чи зуміємо ми правильно побудувати роботу та заробити кошти. Є ризик і побоювання, але є бажання, ідеї, які хочеться реалізувати. Це певний виклик для нас. Будемо старатися так, щоб і пацієнти й медичний персонал були задоволені», – пояснює Головчак.

Лікування безпліддя – для пацієнтів нові можливості

Зміна форми власності закладу передбачає можливість підписання певних пакетів медичних гарантій, зокрема і нового пакету «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій». Який дає шанс на батьківство більшій кількості подружніх пар.

«Це революційний, але дуже потрібний крок. Раніше здавалося, що це неможливо, але держава знайшла можливість, та передбачила немалі кошти на функціонування цього пакет. Для проведення лікування безпліддя, в умовах цілої України, депутати Верховної Ради в загальнодержавному бюджеті передбачили трішки більше півтора мільярда гривень. Ці кошти дають можливість провести в рік 30 тисяч курсів лікування коштом держави. НСЗУ порахували, що проведення одного циклу ДРТ (допоміжних репродуктивних технологій) у закладах, які підпишуть з ними договір, складає понад 60 тисяч гривень», – пояснює Ігор Головчак.

Скористатися пакетом безоплатного «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій» можуть пацієнти до сорока років і з певним рівнем гормонального фону, який показує, що вагітність може наступити. Це всі вимоги. Якщо подружня пара відповідає їм, тоді вона отримує повний цикл допоміжних репродуктивних технологій, а саме екстракорпоральне запліднення коштом держави.

«Таке вперше. До цього існувала тільки бюджетна програма, яка передбачала надання однієї спроби пацієнтам, які мали строго виражені показання, які не дозволяли проведення спроби всім іншим категоріям. Тоді основною умовою була відсутність чи непрохідність маткових труб, яка важко піддається оперативному лікуванню. Таких пацієнток було небагато. А ця програма набагато ширша. І що важливо, вона дає можливість за один рік зробити кілька спроб ЕКО», – каже директор медзакладу.

Вся спроба лікування безпліддя за допомогою ДРТ – буде безплатною. На неї держава виділила 60 тисяч гривень.

«Це великий плюс, адже люди часто не могли дозволити собі це лікування, а тепер зможуть».

MVI 8098.MP4 snapshot 43.21 2024.07.16 14.53.19 scaled

Що входить в ці кошти та чи достатньо їх ?

У 60 тисяч гривень, які виділяє держава на цей пакет, закладені розхідні матеріали, медикаменти й зарплата.

«Держава очікує від фінансування пакета медгарантій – 10 тисяч дітей після лікування ДРТ. Досить амбітна і потрібна задача. Але поки вона не функціонує так, як хотілося б. Лише за пів року в країні провели 209 циклів, а мали зробити хоча б 12-15 тисяч.

Одна з причин, як вказують деякі клініки, полягає у тому, що вартість, яку виділила держава – замала, пакет не покриває всього повністю і відповідно проводять мало циклів. Часто економлять на допоміжних медикаментах. А для хорошої результативності має бути хороша стимуляція ліками. Але щоб клініка це зробила, потрібні кошти», – каже Головчак.

А також інформує:

«Держава покладає на нас більше надій, адже у нас, порівняно з приватними закладами менше витрат, нам не потрібно з цього пакету платити за оренду приміщення, комунальні послуги. Також наша клініка має всі умови, все обладнання та необхідні допоміжні медикаменти, які ми зможемо надати пацієнтам поза пакетом. Наразі ми закупили необхідні медикаменти за кошти Івано-Франківської обласної ради. Тому ми зможемо надати їх пацієнтам поза пакетом. А таким чином збільшити шанси на батьківство», – каже директор медзакладу.

MVI 8098.MP4 snapshot 18.44 2024.07.16 14.47.45 scaled

Керівник «Прикарпатського центру репродукції людини» Ігор Головчак закликає подружні пари не нехтувати такою можливість та скористатися пакетом лікування безпліддя за державні кошти.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено