Івано-Франківськ

Олімпіада-2024, 7-й день: п’єдестал Хижняка та успіхи легкоатлетів (+МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК)

У п’ятницю українські спортовці гарно попрацювали на перспективу

86320

З 23-х комплектів нагород, які були розіграні у п’ятницю, 2 серпня, українці не здобули жодної. Але створили гарні передумови, щоб поповнити медальну скарбничку в майбутньому. Точніше, боксер Хижняк вже ґарантував собі місце на п’єдесталі, а легкоатлети поборються за медалі в найближчі дні, розповідає ПІК із посиланням на Sport.ua.

Боксер Олександр Хижняк буде з нагородою на другій Олімпіаді поспіль. У чвертьфіналі вагової категорії до 80 кг Сашко розбомбив срібного призера останнього чемпіонату світу Вандерлея Перейру з Бразилії. Могутній бразильський боєць помітно переважає українця в габаритах і атлетизмі. Враховуючи доволі відкриту манеру ведення боїв Хижняком, це насторожувало. Але тренерський штаб нашої збірної і, головне, особистий тренер боксера Олександр Хижняк-старший грамотно відпрацювали тактику цього бою, а підопічний задумане реалізував у рингу.

Олександр сходу спантеличив Вандерлея шаленим темпом і великою кількістю ударів, більшість з яких, звісно, приходилися у блок, але чимало й досягали цілі. Враховуючи перевагу суперника в розмаху рук, українець зумів знайти зручну дистанцію і атакував опонента в ближньому бою. У такому ключі бій монотонно тривав усі три раунди, нічого вдіяти з тим Перейра не зміг. При цьому було помітно, що на заключний раунд Хижняк явно виходив, тримаючи в голові олімпійський фінал трирічної давнини проти іншого бразильця Еберта Консейсау, де Олександр, маючи ще більшу перевагу, захопився атакою і пропустив контратакуючий постріл, який призвів до нокауту. На цей раз Олександр діяв поміркованіше, з холодною головою і впевнено довів справу до перемоги. Судді одноголосно віддали перевагу українцеві.

Завдяки цій перемозі і виходу в півфінал Хижняк ґарантував собі медаль. Якого ґатунку – покаже півфінальний бій проти дворазового олімпійського чемпіона Арлена Лопеса з Куби, котрий сьогодні переміг узбека Турабека Хабібуллаєва. Півфінальний бій Хижняк – Лопес відбудеться у неділю, 4 серпня, приблизно о 18:20 за київським часом.

86321

Хоч десь ми виступаємо якраз так, як можемо. Принаймні, поки. Поряд можна було б назвати спортивну гімнастику. Однак там чимало залежить від суддівських оцінок. Тому й до п’єдесталу ми поки не дійшли. Хочеться вірити – поки. Не дійшли ще й у легкій атлетиці. Хоч і заявку за підсумками сьогоднішньої кваліфікації зробили непогану. Фактично, всі, хто мав вийти до фіналів, сьогодні в них і вийшли. Може, лише від Юлії Левченко, котра в кваліфікації не взяла стартової висоти (1,83 м), очікувалося більше. Та й то радше по старій пам’яті, яка відсилає до Юлиного срібла чемпіонату світу-2017. Справді високих результатів Левченко не демонструвала вже давно. Олімпійський показник є лише логічним вінцем того, що відбувалося в міжолімпійському циклі. В принципі, Юлія й сама, здається, відсутності результату сильно не засмутилася.

А ті, хто в стрибках у висоту на результат розраховував, його й здобув. Рекордсменка світу Ярослава Магучіх впевнено виграла кваліфікацію, взявши з перших спроб спершу 1,92, а потім 1,95 м. Ірина Геращенко взяла 1,95 м з другої спроби і теж кваліфікувалася до фіналу. Крім українок, здолали планку на висоті 1,95 м дві їхні основні суперниці – австралійки Нікола Оліслаґерс та Елеанор Паттерсон. А ось сербка Анґеліна Топіч, яку теж вважають однією з претенденток на нагороди, ще до старту кваліфікації перечепилася через мат, травмувала ногу і насилу вийшла у фінал, взявши висоту 1,92 м. При цьому сама сербка не впевнена, що зможе 4 серпня у цьому фіналі виступити.

Дуже впевнено подолав сито кваліфікації й метальник молота Михайло Кохан. З другої спроби він метнув снаряд на 77,42 м і виконав кваліфікаційний норматив. Крім Михайла, кваліфікаційний норматив (77 метрів рівно) виконали ще лише п’ять атлетів. В їхньому числі не було титулованих поляків – п’ятиразового чемпіона світу Павела Файдека і чинного олімпійського чемпіона Войцеха Новіцкі. Але до 12-ки фіналістів вони одначе потрапили.

Не так впевнено, але вийшла до фіналу у вечірній сесії срібна призерка чемпіонату світу-2023 з потрійного стрибка Марина Бех-Романчук. Стрибка на 14,30 для цього виявилося достатньо. Кваліфікувалися до фіналу й основні за відсутності травмованої Юлімар Рохас суперниці українки в боротьбі за золото Олімпіади: Леяніс Перес із Куби показала найкращий результат (14,68 м), Шаніка Рікеттс з Ямайки – другий (14,47 м). Потрапила до фіналу й етнічна українка Дарина Деркач, яка виступає за Італію. А ось ще одна представниця України Ольга Корсун стрибнула в найкращій спробі на 13,06 м, посіла 29 місце з 30 учасниць і на тому Олімпіаду завершила.

Також без особливих шансів провели українці й змішану естафету 4х400 м. Олександр Погорілко, Тетяна Мельник, Данило Даниленко і Марина Шостак пробігли дистанцію за 3.15,51. Цей час – 14-й серед 16-ти команд. Про вихід у фінал мова не йшла. А ось збірна США вже у півфіналі відзначилася першим у легкоатлетичній програмі цієї Олімпіади світовим рекордом. Вернон Норвуд, Шам’єр Літтл, Брюс Дімон і Кейлін Браун фінішували з часом 3.07,41, що на 1,39 секунди швидше, ніж попереднє досягнення збірної США на чемпіонаті світу-2023 у Будапешті.

Далеким від фіналу був і провідний український штовхальник ядра Роман Кокошко. В найліпшій спробі він штовхнув снаряд на 19,36 м і посів загальне 22 місце. Виграв кваліфікацію італієць Леонардо Фаббрі (21,76 м). Вийшли у фінал й інші фаворити – світовий рекордсмен і переможець двох попередніх Олімпіад Раян Крузер зі США, чемпіон світу-2017, призер двох Олімпіад Том Велш з Нової Зеландії, дворазовий чемпіон світу і двічі срібний призер Олімпіад Джо Ковач.

А комплект нагород у п’ятницю легкоатлети розіграли один. Олімпійський чемпіон Токіо, світовий рекордсмен і триразовий чемпіон світу Джошуа Чептеґеї підтвердив свій клас, вигравши золото з бігу на 10 000 метрів. Підсилив своє досягнення Джошуа олімпійським рекордом (26.43,14), відразу на 18,03 секунди покращивши досягнення ефіопця Кененіси Бекеле часів Пекіна-2008.

Медальний залік

Китай, у якого вже 13 золотих нагород, втримав лідерство в таблиці. На друге місце з 11 золотими, 12 срібними і 13 бронзовими медалями вийшла Франція. В Австралії теж 11 золотих нагород, але шість срібних і п’ять бронзових.

Збірна США зберігає лідерство за загальною кількістю призових місць (43), але золотих медалей серед них – дев’ять. Тому й поточне місце – четверте. Також дев’ять золотих медалей має Велика Британія, вісім – Японія, сім – Корея, п’ять – Італія, чотири – Нідерланди, три – Канада.

По дві золотих медалі мають Німеччина, Нова Зеландія, Румунія, Угорщина, Гонконґ, Ірландія, Хорватія і Азербайджан. По одному золоту здобули Бразилія, Швеція, Грузія, Швейцарія, Іспанія, Південна Африка, Бельгія, Казахстан, Узбекистан, Чехія, Гватемала, Аргентина, Еквадор, Словенія, Сербія і Уганда.

Україна зі сріблом і бронзою, тримаючи в голові медаль Хижняка, посідає 40-ве місце. Всього нагороди вже здобули представники 53-х країн.

Медальний залік Олімпіади-2024: день сьомий

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено