Івано-Франківськ

Крадіжки стабільно: які справи розглядав апеляційний суд Івано-Франківської області за пів року

У п’ятницю, 16 серпня, відбулася пресконференція в Івано-Франківському апеляційному суді.

IMG 20240816 102245 059 scaled

Під час зустрічі з представниками ЗМІ судді озвучили результати роботи апеляційних та загальних судів області у першому півріччі 2024 року та труднощі з якими стикнулися, повідомляє ПІК. Зокрема, збільшилася кількість справ пов’язаних із військовими та мобілізацією, крадіжками та керуванням транспортними засобами в наркотичному, чи алкогольному сп’янінні. 

Як повідомив голова апеляційного суду Богдан Гриновецький, у 2024 році в судах області на розгляді перебували 48 тисяч 682 судових матеріали (це справи кримінального, цивільного судочинства та справи про адміністративні правопорушення). На розгляді в апеляційному суді перебували 4301 справа.

“Порівняно з попередніми роками кількість справ у судах першої інстанції – збільшилася на 6,92%. В апеляційному суді також зросла кількість справ – на 10,42%. Попри те, що в нас не належна кількість суддів, і поновлення наразі не передбачається, ми змогли завершити розгляд апеляційних проваджень на 87% від загалу. Судді активно працюють, щоб всі справи розглядати вчасно”, – зазначає голова суду Богдан Гриновецький.

Вже декілька років поспіль проблемою у судах області є кадровий голод. Як зазначив Богдан Гриновецький, цьогоріч у відставку нікого із суддів не відправили, але і нових суддів не з’явилося.

“У нас мають бути 29 суддів, а є 16. Ця проблема не залежить від нас. Все залежить від Вищої ради правосуддя. А вони тільки віднедавна почалися цим займатися. Спершу ковід, потім війна – все це вплинуло на те, що ми маємо кадрові проблеми. Також змушений сказати, що наступну конференцію ви двох з нас точно не побачите. Конституційні обмеження, вікові обмеження, і ми мусимо бавити вдома онуків. Такий жарт із правовим змістом“, – каже Гриновецький.

Цивільні справи

Щодо особливості цивільних справ, які розглядалися, секретар цивільної палати апеляційного суду Василь Фединяк каже, що найбільше судових матеріалів пов’язані із проходженням військової служби. Зокрема, побільшало таких справ, коли чоловіки призовного віку намагаються у законний спосіб уникнути мобілізації. 

“Частина військовозобов’язаних чоловіків використовують законні підстави для уникнення мобілізації: усиновлення, визнання малолітніх осіб такими, які перебувають на їх утриманні тощо. Є такі приклади, коли чоловік, який має дитину від першого шлюбу, одружується з жінкою, яка теж має неповнолітню дитину. В них народжується спільна дитина, і він вважає що в нього на утриманні троє дітей. Отже, він має підставу для звільнення від служби”, – каже Фединяк.

Також подають позови рідні про встановлення факту перебування у сімейних відносинах із військовослужбовцями, які загинули. 

“Є випадки, коли військовослужбовець проживав із сестрою, як одна сім’я. Його мобілізували, він загинув. Державою передбачаються одноразова виплата. Але у полеглого бійця не має ні батьків, ні дітей. І звертається сестра, щоб отримати ці кошти, оскільки вони проживали разом.  Суд першої інстанції встановив, що вони проживали однією сім’єю, апеляційний суд погодився. Але за скаргою ця справа потрапила у Верховний Суд, який скасував це рішення. Тепер суд мусить встановити, чи сторони справді мали єдиний бюджет, чи піклувалися один про одного, чи проживали як сім’я, чи не має інших людей, які б претендували на допомогу. Але, ми, вважаємо, що такі справи з моральної точки зору мають вирішуватися на користь рідних”, – каже суддя.

Кримінальні справи

Як зазначив Богдан Кукурудз, секретар кримінальної палати апеляційного суду, за останній час населення на території Івано-Франківської області збільшилося, відповідно зросла й кількість кримінальних правопорушень. Стабільно найбільша кількість справ пов’язана із крадіжками та грабежами.

“Кількість справ зросли, а суддів у кримінальній палаті, як було шість, так і залишилося. До нас у СІЗО перевели осіб, які чинили правопорушення в інших регіонах, тепер тут перебувають під вартою. Ми розглядаємо по 22 провадження вдень. Від коли я працюю в апеляційному суді, то справи про крадіжки стабільно на першому місці. Але останнім часом зросла кількість справ, які пов’язані із водіями, які керують транспортним засобом в алкогольному, чи наркотичному сп’янінні. Це серйозна проблема, адже часто такі дії призводять до трагічних наслідків”, – каже Кукурудз. 

Та додає, що тішить те, що є свідомі громадяни, які якщо бачать п’яних водіїв, то одразу повідомляють поліції.

“Була справа, коли чоловік заїхав на заправку, заправляє свою машину, а сам п’є пиво. Перехожий це побачив та викликав патрульну. Його оформили. А порушник потім каже “це провокація”. До таких людей, які інформують про те, що хтось п’яний сідає за кермо – треба ставитися з повагою”, – додає Кукурудз.

Наостанок, у суді додали, що кількість справ щодо колабораціонізму – не збільшилася.

“Наразі є дві справи на розгляді. Двоє людей, які під вартою. І коли вони за ґратами, то все визнають, кажуть, що їх ввели в блуд, вони помилялися. Але це вони так кажуть за ґратами, а що буде на вулиці – не відомо”, – додає суддя.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено