Івано-Франківськ

«Не» активні мери: як ведуть сторінку в соцмережі голови прикарпатських громад (Частина 2)

У кого з очільників громад області взагалі немає сторінки у Фейсбук, а хто доволі активний в інтернет-просторі,  читайте у статті.

«Не» активні мери: як ведуть сторінку в соцмережі голови прикарпатських громад (Частина 2)

Голови громад – це лідери на своїх територіях: вони мають працювати на розвиток громади та на розв’язання проблем мешканців. Відтак комунікація з громадою, у тому числі й в публічному просторі – один з основних напрямів роботи міських голів, принаймні, мав би бути. І в кожного з голів –  свій стиль в цій комунікації. Хоча, в декого з мерів, нема ні стилю, ні комунікації, пише ПІК.

Нагадаємо, що раніше ми писали наскільки активні у інформаційному плані в соцмережі «Фейсбук» міські голови Яремчанської, Косівської, Снятинської, Рожнятівської, Рогатинської, Городенківської, Івано-Франківської, Надвірнянської, Богородчанської та Калуської громад.

Цього разу в фокусі нашої уваги очільники Бурштинської, Галицької, Долинської, Коломийської, Тлумацької, Тисменицької, Болехівської, Верховинської та Ворохтянської громад.

Розпочнемо з міського голови Бурштинської громади, яка зараз на слуху через критичну ситуацію з опалювальним сезоном. То як комунікує з громадою Василь Андрієшин у Фейсбуці? Чи все вдається йому розповідати та пояснювати?

Якби не вежа….

Василь Андрієшин – міський голова Бурштинської громади

5341502697364382117 scaled

Василь Михайлович свою публічну сторінку в соцмережі «Фейсбук» почав вести нещодавно, приблизно з того моменту, як на нього посипалася хвиля обурень з приводу будівництва оглядової вежі у Старому Мартинові. Більшість жителів громади вважають, що витрачати понад 800 тисяч гривень на вежу в час війни недоречно. Тоді ж, на початку січня 2024 року, й з’явився перший допис на сторінці очільника Бурштинської громади.

Тобто, вже майже рік як Василь Андрієшин став трохи ближчим до своїх виборців на просторах інтернету, але ж головою його обрали ще у 2020-му році. Чому чотири роки не інформував про свою роботу у соцмережах – не хотів, або не вважав це потрібним – невідомо. І що таки вплинуло на те, щоб вести публічну сторінку у Фейсбуці – теж невідомо, можливо, приклад колег з інших прикарпатських громад надихнув його, а може – тепер меру приходиться багато чого пояснювати людям.

Також ж, час від часу, Андрієшин розповідає про свою діяльність, також вітає жителів громади з державними та релігійними святами у Фейсбуці.

Втім, цих повідомлень не так багато, заважаючи на те, що Бурштин опинився у дуже непростій ситуації, пов’язаній з майбутнім опалювальним сезоном. І кожен крок голови у цьому питанні неабияк важливий для місцевих мешканців. Побачимо, можливо пан Василь активніше буде працювати у цьому плані й висвітлювати свою роботу активніше і на своїй сторінці,  а не буде перекладати публічну комунікацію на міську раду.

Довідково: Василю Андрієшину – 63 роки. Він очолює Бурштинську громаду з листопада 2020-го року. Балотувався на міського голову від партії «Європейська солідарність». До обрання головою ОТГ Андрієшин був депутатом Галицької районної ради, займався підприємницькою діяльністю.

Хтось напише – я поширю

Олег Кантор – міський голова Галицької громади

5341502697364382120

Олег Михайлович веде свою публічну сторінку в соцмережі «Фейсбук» системно, проте саме дописи про його роботу міського голови з’являються там вкрай рідко. Якщо проаналізувати сторінку очільника Галича, то у нього присутні й репости, і дописи у яких його позначають, і ряд  публікацій про події на яких він буває.  Також він любить всіх вітати з різними святами.

Але власних інформативних дописів мало, тобто публічна комунікація у пана Кантора на середньому рівні, принаймі, на перший погляд. Чи це через те, що Олегу Михайловичу більше до вподоби живе спілкування, чи просто він немає часу на пости у Фейсбуці залишається лише здогадуватися…

Довідково: Олегу Кантору – 50 років. Він очолює Галицьку громаду з жовтня 2020-го року. До цього працював заступником директора приватного підприємства «Галицький ринок».

А про що я думав під час польоту?

Іван Дирів – міський голова Долинської громади

5341502697364382119

Іван Ярославович підтримує доволі добру комунікацію з громадою у соцмережі «Фейсбук». На його сторінці частенько з’являються доступні лаконічні повідомленні про ті чи інші події на Долинщині. Він постійно звітує про свої закордонні поїдки, інформує про полеглих воїнів та допомогу військовим.

Окрім того, очільник Долини  веде постійну рубрику «Діалог з громадою», де у відеоформаті відповідає на запитання чи пропозиції, які турбують місцевих жителів.  Тон його розмови завжди виважений, врівноважений та, наче, заспокійливий. І навіть стає цікаво, як він це встигає. Адже відрядження за кордон займають багато часу мерських трудобуднів у пана Івана.

Втім, якщо комунікація з громадою у інтернеті, як така, таки існує, то комунікація з депутатами у голови громади «храмає».  Між ними інколи виникають конфлікти чи недомовленості під час сесій міської ради. І  також через соцмережі Іван Ярославович намагається «достукатися» до депутатів у плані прийняття важливих для Долинської громади рішень.

Нагадаємо, що у жовтні 2021-го року в інтерв’ю для ПІК Іван Дирів відповів на запитання чи є у нього можливість повністю відволіктись від роботи:

“Дуже рідко знаходжу таку можливість – раз у місяць чи раз на два місяці. Займаюсь дельтапланеризмом. Коли приземляюся, задаю собі питання: «А про що я думав під час польоту? Виявляється, що за ті дві чи чотири години, поки я літав у небі, не було жодних думок про роботу чи інші складнощі”.

Цікаво, що сторінку в Інстаграмі, Дирів уже повністю присвятив хобі.

Довідково: Івану Диріву – 45 років. Він очолює Долинську громаду з грудня 2020-го року. До цього пан Іван працював депутатом Долинської міської ради, член політичного об’єднання «Свобода». На Прикарпатті міський голова Долини відомий своїм захопленням дельтапланами. За його словами, політ відволікає від проблем.

Забагато – то не здорово

Богдан Станіславський – міський голова  Коломийської громади

5341502697364382118

Богдан Миколайович доволі добре веде свою сторінку в соцмережі Фейсбук. Не можна сказати, що там дуже часто з’являються нові дописи чи інформаційні повідомлення, проте про свою діяльність очільник найбільшої після Франківської громади на Прикарпатті, таки звітує.

Зокрема, він час від часу здійснює виїзні прийоми у селах громади, про що пише у Фейсбуці, а ще інформує про допомогу військовим, події, які відбуваються у Коломийській громаді, та про трагічні звістки щодо полеглих захисників. Щодо прямих ефірів, то Станіславський їх не проводить, хіба що записує відеопривітання з Днем міста чи іншими святами.

Втім, якщо порівнювати з міськими головами Франківська, Калуша чи Надвірної, то Станіславський менше часу приділяє комунікації в соцмережах. Можливо, він керується принципом: «забагато, то не здорово».

Довідково: Богдану Станіславському – 55 років. Він очолює Коломийську громаду з жовтня 2020-го року. До обрання на посаду міського голови працював керівником Івано-Франківського обласного осередку “Об’єднання «Самопоміч», займався підприємницькою діяльністю, зокрема є власником приватного підприємства «ТзОВ» «Станіславський».

«Шото дєлаєм важноє…»

Тетяна Градюк – голова Тисменицької громади

5341502697364382115

Тетяна Володимирівна розбавляє в нашому матеріалі чоловічий колектив. Вона – єдина голова міської громади на Прикарпатті. На диво, ми не знайшли у Фейсбуці ані публічної, ані особистої сторінки пані голови. Невже вона не бажає публічно звітувати про свою роботу в соцмережах, де зараз в основному люди і дізнаються найбільше інформації… ?

Варто зауважити, що і на сторінці Тисменицької міської ради рідко звітують про життя та діяльність громади. Там з’являються дописи про полеглих воїнів, повідомлення про відключення світла чи інших комунальних послуг, втім дописів щодо роботи міської ради не багато, а якщо такі є, то вони зовсім «сухі».

Зокрема, нещодавно повідомляли, що відбулося засідання виконавчого комітету Тисменицької міської ради, під час якого розглянули важливі питання життєдіяльності громади, але які саме «важливі питання» та які рішення прийняли, не інформують.  Після таких повідомлень відразу згадується ексмер Києва Леонід Черновецький із його «шото дєлаєм важноє…»

Це дуже дивно, що у такій великій громаді на такому низькому рівні публічна комунікація міського голови зі своїми виборцями. Хоча ще у 2021 році в інтерв’ю для ПІК Тетяна Градюк розповідала, що вважає соцмережі сучасним видом спілкування і їй найбільше імпонує Фейсбук, але схоже тепер це не так…

«Знаєте, у давні часи було віче – як народна форма впливу на владу, а зараз цю функцію певним чином перебирали на себе соцмережі. Я з цікавістю читаю, що пишуть люди, навіть якщо дописи є украй негативні й зачіпають мене особисто. Проте навіть цей негатив стає тією рушійною силою, що допомагає мені розвиватися, змінюватися, бачити себе зі сторони», – казала тоді вона.

Пані Тетяна також зауважувала, шо жителі громади можуть особисто їй подзвонити й розповісти про свою проблему.

Довідково: Тетяні Градюк – 48 років. Вона очолює Тисменицьку громаду з листопада 2020-го року. До обрання на посаду міського голови працювала головою Тисменицької районної ради. За фахом Тетяна Володимирівна – психолог.

В МВС зайвою інформацією не діляться

Ігор Петрук – голова Тлумацької громади

5341502697364382116

Ігор Андрійович, як і його колега з Тисмениці також не активний у соцмережі «Фейсбук». Він не веде публічної сторінки й відповідно публічно не звітує про свою роботу на посаді міського голови. Можливо, це пов’язано з тим, що у минулому Петрук працював у поліції і не любить привертати до себе зайву увагу, але нинішня посада цього вимагає…

Або ж він вважає, що достатньо того, що висвітлює міська рада. І справді, на сторінці Тлумацької міської ради з’являються дописи про ті чи інші події у громаді, зокрема трагічні звістки про полеглих воїнів. Зауважимо, що в цьому випадку трохи краще комунікація, аніж у Тисменицькій міськраді.

Довідково: Ігор Петрук – пенсіонер МВС, до обрання його міським головою Тлумача у 2020 році очолював Палагицьку сільську раду.

 Не було сесії – значить, нема про що говорити

Іван Яцинин – міський голова Болехівської громади

5341502697364382125 scaled

Іван Васильович має у Фейсбуці тільки свою особисту сторінку. Але помітно, що він не веде активно соцмережі: не пише інформаційних дописів, і, відповідно, публічно не звітує про свою діяльність. Очільника Болехова здебільшого позначають у різних дописах.

Але от на сторінці Болехівської міської ради ситуація кардинально інша – там частенько з’являються різного роду дописи, зокрема про проведення сесії. Ймовірно, що депутати тут люблять прогулювати сесії, бо їх можуть переносити по декілька разів, так було і з плануванням бюджету на 2024 рік. Через недостатню кількість присутніх в сесійній залі депутатів його довго затверджували.

Тож у Івана Васильовича немає комунікації з депутатами,  і відчутно, що вона ускладнена із місцевими жителями, хоча ми можемо і помилятися…

Довідково: Івану Яцинину – 58 років. Він очолює Болехівську громаду з 2020-го року. До обрання на посаду міського голови працював директором у КП “Зелене місто” Моршинської міської ради.

Не у Фейсбук, а у трембіту

Василь Мицканюк – міський голова Верховинської громади

5341502697364382127 scaled

У соцмережі «Фейсбук» ми знайшли тільки особисту сторінку Василя Миколайовича, доступ до якої закритий. Очевидно, публічної сторінки у голови Верховинської громади немає. Тож судити про його рівень комунікації зі своїми виборцями доволі складно.

Втім, оскільки Мицканюк вже втретє очолює Верховинську громаду, то мабуть, люди задоволені його роботою. Але зауважимо, що про свою діяльність таки варто краще звітувати.

До слова, на сторінці Верховинської селищної ради дописи про роботу, як голови так і селищної ради таки з’являються. Проте складається таке враження, що чим менша громада, там менша активність голів, але комунікація все-таки немає залежати від розміру громади.

Хоча, в пана Василя, вірогідно, комунікація залежить від терміну каденції. За три роки на посаді він, мабуть, думає, що люди вже і так все знають. А, може, усі інформаційні повідомлення він передає людям через трембіту, а не Фейсбук.

Довідково: Василю Мицканюку – 65 років. Він очолює Верховинську громаду вже третій термін поспіль з 2010 року. За освітою Мицканюк – агроном, також він є членом політичної партії «Батьківщина».

 Фах журналіста таки допомагає

Олег Дзем’юк – селищний голова Ворохтянської громади

5341502697364382126 scaled

 Олег Михайлович є активним користувачем соцмережі «Фейсбук». На його сторінці з’являються різного роду дописи про події  громаді, чи її діяльність. Більш ширше життя курортної громади, все-таки, висвітлює селищна рада.

Втім Дзем’юк у соцмережі вітає місцевих жителів зі святами, поширює збори для військових, розповідає свою участь у різних форумах тощо, а інколи записує короткі відеозвернення до громади. Тож в порівнянні з колегою з також курортної Верховини, очільник Ворохти підтримує кращу комунікацію зі своїми виборцями, можливо цьому сприяє і його фах журналіста.

Довідково: Олег Дзем’юк очолює Ворохтянську селищну раду з листопада 2020-го року. До цього він був сільським головою Татарова.

До слова, перший випуск про міських голів та їх соцмережі можна прочитати тут. 

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено