Івано-Франківськ

Як розв’язати проблему кадрів в Україні: в Одесі відбувся регіональний форум (ФОТО)

Розвивати бізнес в умовах війни – це виклик для кожного підприємця. Менше того, коли найбільшою проблемою сьогодні є брак працівників.

DSC 7861 scaled

Підприємці зізнаються, що дефіцит фахівців створює серйозні труднощі у веденні бізнесу. Відтак, така ситуація створює і негативний вплив і на сектор економіки в цілому.

«На жаль, сьогодні ми маємо дуже тяжку ситуацію – ринок праці провалений. На деякі робочі професії, вакансії, в нас взагалі нема пропозицій. Мається на увазі пропозиції роботодавця є, а взагалі немає людини – працівника. У нас не на лише важкі, серйозні, технологічні професії потрібні люди, але й на такі типові, як бухгалтер, є великий попит.  Дуже багато в Одеському регіоні людей, які переїхали. І виходить парадокс – людей багато, а працювати нема кому», – каже Костянтин Журавель, голова правління Об’єднання організацій роботодавців Одеської області.

Сьогодні в Одесі відбувся регіональний форум «Підготовка фахівців в центрах профтехосвіти Державної служби зайнятості: навчання українців для потреб бізнесу”, в якому взяли  участь  заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна, директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк, керівництво Одеської ОВА, а також представники бізнесу. На заході зібралося близько двох сотень учасників.

«Ця зустріч надзвичайно важлива, адже українська економіка попри війну продовжує зростати. Тому хочу наголосити, що USAID буде підтримувати усі зусилля України в економічному плані, щоб зростали робітничі потужності, експорт та ваші прибутки», – сказав представник USAID в Україні Бенджамін Лонг.

На форумі обговорили виклики праці південних регіонів України та шляхи їх подолання,  а також презентували можливості Одеського Центру профтехосвіти Державної служби зайнятості щодо навчання, перенавчання та перекваліфікації робітників.

IMG 7110 scaled

Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна

Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна наголосила, що Міністерство економіки ставить за мету підсилити потенціал ЦПТО щонайменше в десять разів.

 “Одна з проблем на ринку праці сьогодні – структурне безробіття. Коли роботодавці не можуть знайти працівників, а працівники не можуть знайти роботу, бо їхні навички та кваліфікація не відповідають запитам роботодавців. Вирішити її можна через навчання, перекваліфікацію, підвищення професійного рівня українців. Ми маємо велику розгалужену систему профтехосвіти в Державній службі зайнятості, які здатні готувати потрібних бізнесу фахівців. Хочемо допомогти цим закладам стати ще більш актуальними та корисними і для роботодавців, і для працівників», – прокоментувала вона.

IMG 7300 scaled

Справа – Дмитро Радулов, заступник голови Одеської обласної державної військової адміністрації

«Якщо ми хочемо розвивати промисловість нам потрібні висококваліфіковані кадри. Де їх взяти? Служба зайнятості, мабуть, в цьому питання – це перше, що спадає на думку роботодавцю. Але тут також є проблеми. Дуже багато людей шукають роботу, не бажаючи ставати на облік у службі. І з цим питанням також треба працювати. Я приємно здивований сьогодні бачити на цьому форумі представників галузі машинобудування, харчової промисловості та інших потужних роботодавців», -каже Дмитро Радулов, заступник голови Одеської обласної державної військової адміністрації.

Директорка державної Служби зайнятості Юлія Жовтяк презентувала можливості служби щодо навчання українців, а також програми, що реалізовуються для роботодавців.

IMG 7413 scaled

Зліва – директорка державної Служби зайнятості Юлія Жовтяк

«Згідно з результатами опитування, 99% українців, які навчаються у наших Центрах профтехосвіти, залишаються дуже задоволеними рівнем освіти. Близько 90-95% працевлаштовуються після такого навчання. Важливо, що ще під час навчання ми розуміємо, куди працевлаштуємо людей, які у нас навчаються. Я впевнена, що після завершення форуму ми зможемо накопичити багато ідей, які будемо реалізовувати у нашій роботі. Нам важливо прислухатися до кожного роботодавця, бо вони створюють ринок праці, робочі місця, вони сплачують податки. Тому ми будемо робити все можливе, щоб спростити для них шлях пошуку та навчання персоналу», — прокоментувала директорка.

Захід включав і практичну частину – учасники взяли участь в екскурсії навчально-виробничими майстернями Одеського Центру профтехосвіти, який,  до слова, має серйозну базу для навчання.

«Одещині дуже пощастило, що саме у нашому регіоні є навчальний центр, адже їх лише вісім в Україні. З початку цього року 1035 безробітних пройшли навчання у нашому центрі. Ми очікуємо від учасників форуму, від найбільших роботодавців регіону, що вони передивляться наші можливості, можливості цього навчального центру та, відповідно, нададуть свої пропозиції, свій запит. Для того, щоб можна було налагодити ефективну співпрацю з ними та підготувати у реальні терміни кваліфікованих спеціалістів», –  сказав Микита Корнєєв директор Одеського обласного центру зайнятості.

IMG 7671 scaled

Роман Саржинський, директор ДНЗ “Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості”

«Наш навчальний центр має близько 150 освітніх програм за такими напрямками, як ІТ-технології, підприємництво, енергетика, будівництво тощо. Загалом протягом року ми можемо навчити понад шість тисяч людей. За 13 років роботи Центру ми навчили близько сто тисяч українців», – прокоментував Роман Саржинський, директор ДНЗ “Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості”.

До слова, захід відбувся в рамках міжрегіонального проєкту  «Реформування системи підтримки та розвитку трудового потенціалу», що реалізовується Міністерством економіки України в партнерстві з ГО «Розвиток бізнес-сектору України» за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Зміцнення громадської довіри (UCBI)”.

Керівниця проєкту, Леся Круп’як наголосила, що схожі форуми відбудуться й в інших регіонах України.  Наступний захід планують провести На Дніпропетровщині.

DSC 8024 scaled

Керівниця проєкту, Леся Круп’як

«Ми чудово розуміємо ситуацію, яка склалася на ринку праці. Тому реагуємо. Бізнес потребує якісних змін і можливостей. І в Україні є структура, яка готова навчати, перенавчати та перекваліфіковувати працівників.  Центри профтехосвіти корисні бізнесу. Тому запрошуємо бізнес долучатися до наших ініціатив», – наголосила вона.

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено