Івано-Франківськ

Стало відомо, які річки є найчистішими та найбруднішими на Франківщині

Фахівці роблять забори води у річках області щомісяця.

Стало відомо, які річки є найчистішими та найбруднішими на Франківщині

На Франківщині найчистіші річки за підсумками моніторингу водойм протягом восьми місяців 2024 року – Свіча та Бистриця Надвірнянська. Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського басейнового управління водних ресурсів Марія Засідко, пише ПІК.

“Чистою також можна вважати Бистрицю Солотвинську в селі Скобичівка. У басейні Прута найчистішою річкою є річка Любіжня, проби в якій ми відбираємо у селищі Делятин. Різні речовини там знаходимо, але вони не перевищують допустимі норми. Можу заспокоїти прикарпатців, що річки у районах водозаборів є чистими”, — зазначила вона.

Найбруднішими є Саджава та Луква, де фахівці знайшли п’ять речовин, що перевищують екологічні норми.

“Ми виявили п’ять речовин у річках Саджава та Луква. Це — ендосульфан, антрацен, флуорантен, бензо(b)флуорантен і бензо(k)флуорантен. Також три речовини — у річці Сівка, дві речовини — у Гнилій Липі, одну — у Чечві. Особливо токсичними є оці флуорантени. Вони утворюються в результаті неповного згоряння паливно-мастильних матеріалів”, — розповідає Марія Засідко.

На території Івано-Франківщини є 27 пунктів моніторингу, де проводять забір води для аналізів. 20 пунктів — у межах Дністра, решта — у межах суббасейну Прута. Пані Марія додає, що відбирають проби води й на тих масивах, які перебувають під ризиком через антропогенні впливи.

Це, наприклад, водойми, у які підприємства скидають свої стічні води. За підсумками моніторингу, в басейні Дністра найбільше забруднювальних речовин виявили в річці Саджава у місті Долина. Менш забрудненою є річка Гнила Липа, де відбирали проби в селі Бабухів.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено