Івано-Франківськ

Пора запастися помідорами: по чому продають (ФОТО)

Зараз у продажі переважно пропонують вирощені у відкритому грунті овочі, які значно нижчі за ціною від тепличних.

Gorodni pom scaled

На гуртовому сільськогосподарському ринку в Івано-Франківську красиві сливовидні червоні помідори цієї пори можна купити в роздріб по 20 гривень за кілограм. Такі якраз годяться для консервування, тож черги за ними є постійно.

Трошки менші за розміром томати продавці віддають і по 8 грн за кіло, аби не залежувалися та не псувалися. Такі овочі цілком годяться для переробки на соки й соуси, тож користуються попитом. 

photo 2024 09 12 11 19 34 scaled

Великі м’ясисті салатні помідори, зокрема жовтого кольору, вже у вищому ціновому сегменті  —  по 40 гривень. Здебільшого ці овочі завезені із Закарпаття та Буковини. 

“Ціни на помідори тримаються невисокими, бо щедро вродили,  — розповідає продавчиня Іванна.  — Погодні умови цьогоріч напрочуд сприятливі. Хоч і було спекотно, ми не поливали. Бо це зайва праця, що не принесла б користі через високу температуру грунту, а отже —  інтенсивне випаровування. Якщо падає дощ, то це природне підживлення. А так  — капаєш просто воду, а виснажуєш землю даремно. Низька ціна томатів пояснюється тим, що це ще грунтові помідори. А далі підуть тепличні, затратніші у вирощуванні. То вже інші сорти, смаки та ціни”. 

photo 2024 09 12 11 19 34 2 scaled

Голова фермерського господарства “Прометей” Коломийського району Орися Книшук так само стверджує, що помідори цьогоріч дали гарний урожай. Позаяк влітку було мало дощів, то не уражені хворобами.

Проте заготівельники всіляко намагаються знизити закупівельні ціни, що знецінює працю аграріїв. Вишукують якісь ганчі в томатах, хоч потім у торгових мережах продають утридорога. 

Gorodni pomidory

Дійсно, дивує така ситуація із цінами, які нині, здається, ніхто не регулює. Приміром, ті ж помідори, що на центральному ринку коштують 15-20 грн, на одному із міні-ринків в Івано-Франківську реалізують уже по 40 грн, а жовті сорти — навіть по 60 грн за кілограм. 

Звісно, і на такий товар є свої покупці, бо хтось поспішає, або й не знає, що можна в обласному центрі придбати чи не вдвічі дешевше. Трохи дешевше в соціальних крамницях, тож там завжди черги. 

Невдовзі розпочнеться сезон сільськогосподарських ярмарків, де фермери та селяни-одноосібники матимуть змогу реалізувати вирощене з вигодою для себе, щоб окупити важку працю на землі. А для городян — добра нагода придбати продукцію безпосередньо у виробників. Як правило, то дешевше, ніж на ринку чи в крамницях. Особливо — якщо брати гуртом. 

Однак дешевих помідорів на цю пору вже, очевидно, не буде, тож треба запастися тепер, поки є така можливість.

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено