Івано-Франківськ

День українського борщу: скільки коштує приготувати страву на Прикарпатті

Заготівельного ажіотажу на аграрних ринках цієї вересневої пори ще немає.

День українського борщу: скільки коштує приготувати страву на Прикарпатті

14 вересня в Україні відзначають день борщу. Скільки коштує зварити борщ на Прикарпатті, зокрема, про цінову ситуацію на популярні овочі до страви у Франківську, пише ПІК.

 Містяни очікують на здешевлення продукції, адже сільськогосподарський сезон триває. Проте деякі висновки можна вже зробити. А заодно  — і спрогнозувати ціни на вирощене.

Приміром, картопля середнього розміру на гуртовому ринку обласного центру коливається в межах 14-18 гривень за кілограм. А в роздріб селяни просять і по 25 гривень. 

“Картопля цьогоріч менше вражена хворобами, зокрема фітофторою, — розповідає мешканка Калуської громади Ганна Маруняк. — Адже була посуха. Так само менше сірої гнилі. Зате бульби не набрали ваги, тому й урожай менше торішнього. Тож марно очікувати низьких цін. Навіть з поля заготівельники наразі беруть по 10-12 грн за кілограм”. 

5415910123844527527 scaled

Ще один овоч так званого борщового набору — червоний буряк. Його ще не повністю зібрали. Селяни на ринку просять і по 25 гривень за кіло, а в торгових мережах можна знайти і по 15. Якість плодів гарна. Очевидно, і лежкість буде доброю. 

5415910123844527523 scaled

Гірше з морквою. Як стверджує Орися Книшук, голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, для цих коренеплодів цьогоріч несприятливий сезон. Через посуху морква не набрала належної кондиції, та ще й страждала від засилля шкідників.

“Це нетиповий спекотний рік, і теплолюбні культури як-от цибуля, огірки, дині, баклажани, помідори за вчасного підживлення мікродобривами показали хороші результати, — зазначила Орися Книшук. — Звісно, якби ще можна було забезпечити достатньо поливу, то врожаї були б іще кращими”. 

5415910123844527525 scaled

Натомість традиційні овочі “борщового набору” важче перенесли цьогорічну спеку. Картопля закладає бульби при температурі до 28 градусів, а влітку було й 37. Вплинула посуха і на моркву: посіви цієї сільгоспкультури зріджені, незважаючи від термінів закладення насіння.

“Дуже багато хвороб цього сільськогосподарського сезону, до яких аграрії не зовсім були готовими, — додає співрозмовниця. — Це засилля молі та різних комах. Від трипсів годі було відбитися, особливо на капусті. Тож годі очікувати цьогоріч на якісну білокачанну. Через брак вологи головки не набрали достатньої кондиції. Той відбивається все це на ціні”. 

І справді: за кіло капусти з великою головкою на ринку просять по 65 грн/кг. Меншу можна придбати по 25 грн/кг. 

5415910123844527524 scaled

Орися Книшук наголошує, що проблемним залишається зберігання овочів. Державних програм, як-от для садівництва, наразі немає, а фермери самотужки не можуть придбати ні холодильне обладнання, ні системи зрошування.

Наразі є лише пільгове кредитування за схемою 5-7-9, тобто позики під 7% річних для мікро- та малого бізнесу з можливістю зниження до 5% за умови створення нових робочих місць, та 9% для середнього та великого бізнесу за тих же умов. 

“Украй назріло питання кооперації в овочівництві, тоді можна було б залучати грантові кошти”, — підсумовує Орися Книшук.

Споживачам же залишається сподіватися, що наприкінці вересня та у жовтні ціни на овочі трохи знижаться. Хоч варити борщ хочеться кожної пори, незважаючи на вартість продуктів. І то ми зачепили тільки частину з них, для приготування пісного борщу. Якщо ж хочеться наваристого, то доведеться розкошелитися ще на кістково-м’ясні набори. А на них ціни підскочили ще більше. 

Людмила Стражник

Фото авторки. 

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено