Івано-Франківськ

Як вітамін D3 впливає на настрій та боротьбу з депресією

Вітамін D3 покращує засвоєння кальцію, регулює фосфорно-кальцієвий баланс, важливий для міцності кісток, профілактики остеопорозу.

2024 Azerbaijan GP Race day 24511 scaled

Пригнічений настрій та апатія пізно восени, коли сонця майже не видно, світловий день вкорочується, небо практично постійно затягнуте хмарами, сприймається як щось природнє. Сумно, бо все в’яне, листя опадає, погода не радує, зайвий раз виходити з дому не хочеться. Але вчені стверджують, що це не просто поганий настрій, а реакція нервової системи на сезонний дефіцит вітамінів, зокрема, вітаміну D3. Ця форма вітаміну D, холекальциферол, може надходити до організму з продуктами харчування, але переважно синтезується під впливом сонячного світла. Коли дні стають короткими та пахмурними, запас холекальциферолу, що накопичився за літо, поступово вичерпується. Попередити наслідки дефіциту «сонячного» вітаміну допоможуть вітамінні добавки.

Коли та скільки потрібно приймати вітаміну D3

Дорослим з метою профілактики варто приймати вітамін Д3 2000 МО у капсулах, якщо авітамінозу немає, потрібно тільки підтримувати рівень холекальциферолу в організмі, достатньо одної капсули на добу. Якщо ж є ознаки серйозного дефіциту вітаміну D3, і це підтверджують аналізи, дозування потрібно збільшити. Можливо також обмежитись одною капсулою на добу, але обрати добавку з більш високим вмістом активної речовини – 5000 МО. Для дітей розроблена форма з дозуванням, що відповідає віку, кожна капсула містить 1000 МО вітаміну D3.

Для лікування авітамінозу добавку необхідно приймати курсом тривалістю не менше 2 місяців, потім зробити повторний аналіз крові, за потреби продовжувати прийом, доки показники не нормалізуються. А от з профілактичною метою цей вітамін краще приймати постійно, щоденно, це єдиний надійний спосіб попередити його дефіцит. І навіть влітку переривати прийом не варто. Адже мало хто перебуває на сонці достатньо для того, щоб забезпечити виробку цього вітаміну в організмі. До того ж, на синтез холекальциферолу сонячні промені найбільш суттєво впливають у проміжку з 11 до 15 години, а саме в цей час лікарі категорично не рекомендують засмагати. Висока імовірність опіків, фотостаріння шкіри, канцерогенний вплив сонячного випромінювання – «побічні ефекти», що переважують терапевтичний вплив засмаги.

Вітамін D3 – антидепресант?

Якщо першу-ліпшу людини запитати, навіщо потрібен вітамін Д, зазвичай насамперед згадують профілактику рахіту у дітей та зміцнення кісток у дорослих. Дійсно, вітамін D3 покращує засвоєння кальцію, регулює фосфорно-кальцієвий баланс, важливий для підтримки нормальної щільності кісткової тканини, міцності кісток, профілактики остеопорозу. Про вплив цього вітаміну на нервову систему мало кому відомо, медики почали його вивчати не так давно, під час пандемії коронавірусу, коли захворюваність на клінічну депресію у світі значно зросла. Вчені припустили, що це стало наслідком вітаміну D3. Результати низки досліджень підтверджують, що у пацієнтів, які до 20 тижнів приймали вітамін D3 у терапевтичному дозуванні (4000-5000 МО), знижувалась імовірність розвитку депресії.

Е й інші цікаві результати досліджень і спостережень:

  • при обстеженні вагітних жінок, що починаючи з 18 тижня вагітності скаржились на підвищену роздратованість, тривожність, плаксивість, перепади настрою та розлади сну, у більшості пацієнток був виявлений знижений рівень вітаміну D3 у крові. Симптоми депресії при нормальному забезпеченні організму цим вітаміном виникали значно рідше;
  • на післяродову депресію частіше страждають жінки, що народжували в пахмурну погоду;
  • при обстеженні студенток із симптомами депресії, погіршення пам’яті та інших когнітивних функцій також часто виявлялись лабораторні ознаки дефіциту вітаміну D3.

Механізм впливу вітаміну D3 на нервову систему обумовлений кількома факторами:

  • цей вітамін бере участь у регулюванні синтезу нейротрансмітерів – речовин, завдяки яким нервові клітини обмінюються сигналами. Порушення синтезу цих речовин призводить до погіршення пам’яті, уваги, інтелектуальних функцій;
  • до нейротрансмітерів, повноцінний синтез яких неможливий без холекальциферолу, відносяться також гормони, що регулюють настрій, ритми сну та неспання, забезпечують мобілізацію організму в стресових ситуаціях чи мають гальмуючий, заспокійливий вплив;
  • рецептори до вітаміну D3 є у зонах головного мозку, що відповідають за планування, обробку інформації, формування спогадів. Брак вітаміну загрожує порушенням цих процесів;
  • за рахунок протизапальної та антиоксидантної активності вітамін D3 захищає нервові клітини від передчасного руйнування.

Отже, вітамін D3 варто приймати не тільки для міцності кісток, але й для профілактики депресії, зниження рівня тривожності, покращення настрою та розумової працездатності, нормалізації сну.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено