Івано-Франківськ

Прикарпаття у вогні через паліїв трави: чим це небезпечно та яка альтернатива

Цьогоріч кількість пожеж в екосистемах на Прикарпатті зросла на тисячу. Це при тому, що рік ще не закінчився.

 

Пожежі в екосистемах – масштабна проблема не тільки Прикарпаття, але й всієї України. Щороку через людську недбалість згорають десятки гектарів полів та лісів.

Минулого року в Івано-Франківській області зафіксували близько 400 пожеж.  А за 2024 рік  трапилося вже 1409 пожеж сухої трави та чагарників. З них п’ять – це лісові пожежі.  Загальна площа усіх пожеж – 136,7 гектара.

Зокрема, третього вересня масштабна пожежа була у лісі в селі Космач, Космацької територіальної громади. Загорілися чагарники та лісова підстилка на площі 1,5 га. Рятувальники боролися з вогнем понад дві години.

61da3a24 f278 4036 91c1 d56fc6e933c6 scaled

Лісова пожежа. Фото: ДСНС

10 вересня масштабні пожежі трапилися у Коломийському та Івано-Франківському районі. В той день до гасіння вогню в екосистемах залучили 250 рятувальників.

photo 5404616000533553256 y scaled

Пожежа сухої трави. Фото: ДСНС

Речниця головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христина Перцович зазначає, що майже завжди причиною пожеж стає людський фактор.

«У 99% випадків це людська недбалість, необережність поводження з вогнем», – підкреслює Христина Перцович.

Як тільки сходить сніг…

У ДСНС кажуть, що пожежонебезпечний період настає з моменту, коли починає танути сніг. З початком сухої та вітряної погоди  з’являється ризик виникнення пожеж у лісах та на сільськогосподарських угіддях. З весни й до зими активні палії трави.

«Найбільше пожеж стається, коли люди починають прибирати свої сільськогосподарські присадибні ділянки. Починають спалювати відходи, післяжнивні залишки. Зараз якраз проходить цей період. Ну і також літо, яке було сухе та спекотне. Пожежа може виникнути навіть від найменшої іскри», – зазначає Христина Перцович.

Вона додає, що здебільшого пожежі стаються на необроблених присадибних ділянках, де люди, замість того, щоб скосити траву, спалюють її.

4d9ab82e 9155 497f a75d 233807378396.jpg scaled

Пожежа сухої трави. Фото: ДСНС

До слова, незаконно спалюють траву прикарпатці також і на цвинтарях. Тому для інформування населення про шкоду таких дій рятувальники залучали священників.

Шкода для природи та здоров’я

Завідувач кафедри екології Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Ярослав Адаменко зазначає, що палити траву шкідливо не тільки для навколишнього середовища, але й здоров’я людей.

Під час згорання трави в атмосферне повітря викидаються шкідливі речовини. Через це відбувається парниковий ефект: змінюється температура повітря, рівень вологості тощо.

«Крім шкідливих речовин, в атмосферне повітря викидаються також важкі метали, які можуть спричиняти захворювання дихальних систем людини. Крім важких металів, якщо в сухій траві є залишки побутового сміття, наприклад, пляшки, в повітря можуть виділятися канцерогени іншого характеру. Вони впливають на здоров’я людини, яка знаходиться поблизу», – зазначає Ярослав Адаменко.

Він додає, що через паліїв трави страждає флора та фауна. Гинуть рослини, гнізда тварин, дикі звірі: лисиці, зайці.

4b077e13 b4c6 4b27 b5dd dee02f4ec881.jpg scaled

Пожежа сухої трави. Фото: ДСНС

Загроза життю

Пожежі сухостою можуть загрожувати життю людей. Зокрема, тих, хто сам їх створює.

Третього вересня у селі Сваричів Рожнятівської громади через пожежу сухої трави та чагарників загинула жінка 1971 року народження. Як зазначили у ДСНС, вона палила рослинність на власній присадибній ділянці.

Окрім цього, на Прикарпатті були випадки, коли вогонь перекидався на господарські будівлі. Небезпека посилюється також тим, що гасити пожежі в екосистемах складно.

«Вогонь дуже швидко поширюється. Гасити такі пожежі дуже затратно, адже потрібно залучати як людські та технічні ресурси. Іноді складно дістатися до місця пожежі. Інколи вогонь перекидається на гірську місцевість, де може бути ускладнений доїзд. Потрібно інколи пішки йти. Крім того сильні пориви вітру можуть поширювати пожежу на значну площу. Ризиків дуже багато», – каже Христина Перцович.

Не тільки небезпечно, але й незаконно

За словами Христини Перцович, у територіальних громадах області постійно працюють рейдові групи рятувальників ДСНС. Вони пояснюють прикарпатцям про заборону спалювання сухої трави, а також виявляють порушників.

Від початку року на паліїв трави склали вже 171 адміністративний протокол.

Штраф за таке порушення становить від 3060 до 6120 гривень, а для посадовців –від 1 5300 до 21 420 гривень.

Якщо ж підпал був у межах природно-заповідного фонду – штраф зростає до понад 12 тисяч, а для посадовців – до понад 30 тисяч гривень.

Проблема всієї України

У 2024 році в Україні кількість пожеж в екосистемах збільшилася у понад два рази у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року.

Як повідомив на брифінгу речник ДСНС України Олександр Хорунжий, зараз ця цифра становить понад 46 тисяч, з них понад 1,5 тисячі — у лісах. Торік таких пожеж було понад 20 тисяч. На цих пожежах загинули 17 людей, ще 55 – постраждали.

Зокрема, 23 вересня в Україні гасили одразу 18 пожеж в екосистемах на території семи областей — Полтавської, Чернігівської, Київської, Харківської, Донецької, Рівненської та Сумської областей.

459880202 934015632101264 8319720937131360400 n.jpg scaled

Фото: ДСНС

Загальна площа загоряння становить понад 1,3 тисячі гектарів. До гасіння вогню залучили 1300 вогнеборців. Ускладнюють боротьбу з вогнем  посушлива погода, вітер, наявність безводних ділянок, замінованість територій, а також ворожі обстріли рятувальників.

Яка альтернатива

Завідувач кафедри екології ІФНТУНГ Ярослав Адаменко зазначає, що є багато способів переробки сухої трави. Одним і найпоширеніших способів утилізації є компостування. Він екологічний та безпечний, а ще – корисний.

«Збирати цю траву, складати в якесь окреме спеціально приготовлене місце. Через певний час трава буде перегнивати, тим самим утворюючи компост, яким потім можна забагачувати ґрунт», – каже науковець.

grass clippings leaves 800x530 800x530 1

Також, траву можна скошувати, заготовляти та згодовувати тваринам. Ще одним способом повторного використання трави є мульчування. Для цього на землю траву потрібно викласти тонким шаром. Вона захистить ґрунту від пересихання і зменшить ріст бур’янів.

Окрім цього, науковці розробили також спосіб переробки опалого листя. Його пресують та використовують як паливо для домашніх побутових котлів.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено