Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: моркву люблять усі

Цей вітамінний овоч є неодмінним атрибутом багатьох страв.

photo 5460680124203655343 y scaled

Моркву додають майже до всіх перших страв: супів, борщів, бульйонів. Використовують цей коренеплід у приготуванні салатів та соусів, овочевих рагу. Цінують цей овоч за яскраве забарвлення та наявність провітаміну А. Щоправда, більше користі від моркви в поєднанні з жиром. Отож споживають її зі сметаною чи маслом.

У сушеному вигляді морква входить до напівфабрикатів, які відправляють бійцям на фронт. Такі волонтерські ініціативи дуже поширені. Готують їх і в Івано-Франківському аграрному коледжі.  

“Студенти коледжу спеціальності “Садово-паркове господарство” разом з викладачкою Іриною Боднар у межах волонтерського проекту “Станіславський борщ” брали участь у заготовках сухих овочів для борщів та супів швидкого приготування, які опісля смакували наші захисники”,  — інформували на сторінці коледжу в одній із соціальних мереж. 

Торти, бабки, пінники, пудинги та запіканки

Нині, в час інтернету, всі рецепти приготування страв можна знайти в кілька кліків. А як було раніше? Кожна господиня мала блокноти із переписами десь почутого чи побаченого. А ще  — кулінарні книги. Особливо цінувалися старі. В пошуку цікавинок до нинішньої теми гортаю сторінки видання 1960 року “Домашнє печиво” в українському перекладі. І натрапляю на торт із моркви з німецької національної кухні.

photo 5460680124203655339 y scaled

“Відокремлюємо жовтки від 4 яєць, змішуємо їх зі 150 г цукру та 2 столовими ложками гарячої води і розтираємо до кремоподібного стану, — йдеться в рецепті. — Далі беремо 100 г крупно посічених горіхів, 125 г сирої тертої або вареної на парі і протертої моркви і все перемішуємо. Додаємо 150 г борошна, 8-10 г харчової соди. Білки збиваємо з 50 г цукру на круту піну та обережно з’єднуємо з тістом. Наповнюємо попередньо застелену пергаментом роз’ємну форму та випікаємо при середній температурі десь 40 хв”.  

Яскраве забарвлення моркви зберігається і в приготовлених із цього коренеплоду стравах. Тож такий торт не тільки корисний, але й красивий. Так само апетитно виглядає спечена бабка з натертої і підсмаженої на вершковому маслі моркви, із додаванням мелених сухарів, жовтків, дрібки солі, ваніліну та збитих на піну білків.

Добре смакують дітям і дорослим запіканки із моркви в поєднанні із сиром та манною крупою. Пінник від цього десерту відрізняється тим, що замість манної крупи додаємо мелені сухарі. Отож на 1 великий коренеплід треба 2 ст. л крупи, 50 г масла, 100 г сира, 2 яєць, білки яких збиваємо з 50 г цукру та додаємо наприкінці. Випікаємо в духовці, мікрохвильовці чи пароварці. 

“Для приготування пудингу в пароварці натерту моркву відварюємо в молоці, охолоджуємо і подрібнюємо з молочним сиром у блендері, — це вже за рецептом із книги “Парові страви” за 2017 рік. — Додаємо збиті з цукром сирі яйця, манку та вершкове масло. Готову масу викладаємо до формочок для мафінів і готуємо на парі 15 хв”. 

Апетитні кульки, палички та рулети 

Подібним чином готують кульки з м’якого вершкового сиру з морквою, які стануть гарною окрасою святкового столу. До підготовленої маси можна додати ще подрібнені горіхи та зелень або твердий сир, тоді матимете пікантну та незвичайну за смаком закуску. 

“Пропущену крізь м’ясорубку почищену моркву тушкуємо з молоком, — це вже рецепт січеників із книжки “Сучасна українська кухня” за 1974 рік. — До охолодженої маси додаємо манну крупу, сирі яйця та сіль і формуємо котлети, які обвалюємо в сухарях та обсмажуємо в олії чи маслі. Подаємо до столу зі сметаною”.  

А ще із нарізаної на брусочки сирої моркви варто приготувати ароматні та апетитні палички. Обвалюємо їх у змішаному із сухарями натертому твердому сирі, викладаємо на застелену пергаментом форму і запікаємо в духовці. 

photo 5460680124203655350 y scaled

Якщо ж маєте час на приготування морквяного рулету, то натріть на дрібно 2 обчищені великі коренеплоди, відтисніть сік. Масу тушкуйте на олії чи маслі, охолодіть. Додайте 3 жовтки, 2 ст. л борошна, дрібку солі, збиті на круту піну білки та викладіть тісто на застелений пергаментом лист і випікайте в духовці протягом 15 хв. Ще гарячим перекладіть на харчову плівку, зверху намажте підготовленим м’яким сиром із подрібненими кропом та червоним перцем та акуратно скрутіть рулет. Нарізуйте після охолодження на кружальця та насолоджуйтеся смаком і красою. 

photo 5460680124203655341 y scaled

Користь беззаперечна

Морква активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, регулює вуглеводний обмін, має антисептичну, протизапальну, знеболюючу дію. Сік рекомендують при порушеннях мінерального обміну, після інфаркту міокарда. Він входить в раціон для вагітних жінок, матерів-годувальниць та дітей. 

Завдяки вмісту провітаміну А медики рекомендують споживати моркву при офтальмологічних захворюваннях. У народній медицині дика морква застосовується як протиглисний і проносний засіб, а також для виведення з організму радіоактивних речовин.

А що з цінами?

Ще місяць тому моркву в крамницях можна було купити по 14 грн за кілограм. Останніми ж днями ціна зросла до 25 грн за кіло. На сільськогосподарському ринку Івано-Франківська місцевої мало. 

Натомість завізна, аж із Одещини, так само в роздріб по 25 грн/кг.  

Таку ситуацію аграрії пояснюють літньою посухою. Чи стане дешевшою, коли масово копатимуть моркву, невідомо, тож варто запастися вже тепер. Тим паче, що наближається сезон квашення капусти, де цей коренеплід є неодмінним складником. 

Приміром, в одному із оголошень на віртуальному майданчику купівлі-продажу продавець із Тлумацької громади пропонує моркву по 7 грн за кілограм, якщо брати на гурт і самовивозом. Продають і потерту моркву для салату по-корейськи. Тут ціна вже в межах 40-45 гривень за кілограм. Як мовиться, на всяк смак і гаманець. 

Людмила Стражник. Фото авторки.

 

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено