Івано-Франківськ

Стало відомо, чому “горять” вуха і що робити

Інколи буває, що в дуже невідповідний момент починають червоніти й горіти вуха. 

Стало відомо, чому "горять" вуха і що робити

 Згідно з народними повір’ями, вуха можуть червоніти та палахкотіти, коли про людину хтось відгукується погано, або лає поза очі. Але насправді цьому є наукове пояснення. Лікарі впевнені: вуха червоніють через прилив крові до голови.

На зовнішньому вусі судини розташовані близько до поверхні, а шкіра тонка і дуже ніжна. Тож вуха реагують на прилив крові до голови. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

А причини цих приливів різні:

Людина перебуває під впливом емоцій

Сильні емоції — страх, злість, розпач, сором. У такі моменти у кров викидаються гормони: адреналін та норадреналін. Від цього у когось палає обличчя, а в когось тільки вуха. Це залежить від кількості судин та товщини шкіри.

Людина підхопила інфекцію

У деяких випадках, при вушних інфекціях, запальний процес йде повним ходом, але виявити його може тільки лікар при огляді за допомогою отоскопа. Якщо ж у вусі почалося запалення, там підвищується температура та посилюється кровотік. Результат: вуха починають горіти.

Синдром червоного вуха

Він ще погано вивчений. При цьому синдромі без особливих на те причин палає та червоніє одне вухо, а то й два. Це явище то проходить, то повторюється. Лікарі вважають що таким чином судини реагують на мігрень.

Реакція на холод

Йдеться не про обморожені вуха, а про захисний механізм організму, який цьому запобігає. Коли нам холодно, щоб відкриті частини тіла не обморозились, кров перерозподіляється по судинах. Вони то звужуються, то розширюються, і з’являється рум’янець на щоках. Саме тому червоніють на холоді й вуха.

Рідкісне захворювання —  еритромелалгія 

При цьому захворюванні судини різко розширюються в якомусь місці, і в ньому відчувається жар і поколювання. Переважно воно вражає верхні та нижні кінцівки. Однак є випадки, коли від нього страждають і вуха. Триває це декілька хвилин, але відчуття неприємні.

Червоніти й пекти вуха можуть і з інших причин:

  • Вкусила комаха.
  • Інфекція шкіри (екзема або псоріаз).
  • Удар у вухо.

Що робити, якщо вуха горять

Нічого. Просто почекати, поки неприємне відчуття пройде.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено