Івано-Франківськ

Брак кадрів для бізнесу: чи можливо вирішити проблему, якщо надворі війна?

 Підприємці стверджують, що на робочі вакансії немає пропозицій, а на працівників, що знаходяться в пошуку роботи, навпаки, немає вакансій. 

IMG 5288 scaled

16 жовтня у Полтаві цю проблему обговорювали на регіональному форумі  «Підготовка фахівців в центрах профтехосвіти Державної служби зайнятості: навчання українців для потреб бізнесу”.

У регіональному форумі взяли  участь представники великого, середнього та малого бізнесу, а також заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна, директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк, керівництво Полтавської ОВА та інші. Ключові теми для дискусій стосувалися викликів ринку праці.

«Сьогодні маємо серйозні виклики на ринку праці, серед яких – структурне безробіття. З одного боку, значна частина українців не може знайти роботу, оскільки їхній професійний рівень та навички не відповідають запитам роботодавців, з іншого –  бізнес скаржиться на брак кадрів. Вирішення проблеми  – у перенавчанні  людей на нові професії та спеціальності, які є актуальними і затребуваними. Саме тому ми пропонуємо роботодавцям безпосередньо впливати на підготовку потрібних їм фахівців в центрах профтехосвіти через долучення до наглядових рад ЦПТО. Навчальні центри мають готувати тих фахівців, які потрібні на ринку праці саме зараз», – зазначила заступниця Міністра економіки Тетяна Бережна.

IMG 5175 scaled

За її словами, 7 членів наглядової ради центру профтехосвіти представлятимуть бізнес, також до її складу увійдуть представники центру зайнятості та місцевої влади.

Члени наглядової ради безпосередньо впливатимуть на підготовку фахівців в ЦПТО, зможуть коригувати навчальні програми згідно запитів бізнесу, замовляти підготовку спеціалістів за новими професіями, потрібними в регіоні.

На Полтавщині роботодавцям потрібні працівники саме робітничих професій. Зокрема, це трактористи, електромонтери, електрозварювальники, будівельники.

«Це проблема не тільки останніх трьох років. Ще до повномасштабного вторгнення в країні відчувався професійно-кваліфікаційний дисбаланс. В нас завжди раніше робили наголос на вищій освіті, не було популяризації професійної технічної освіти. А зараз вона у пріоритеті. Щобільше, сьогодні ми можемо змінювати програми навчання або створювати нові навчальні курси під потреби та на запит роботодавців. Саме тому наші Центри профтехосвіти Державної служби зайнятості зараз, як ніколи, потрібні бізнесу», – сказала директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк.

IMG 5188 scaled

На форумі обговорили ситуацію ринку праці Полтавської області,   а також представили практичні аспекти співпраці бізнесу та Центрів профтехосвіти ДСЗ щодо навчання, перенавчання та перекваліфікації робітників.

«В області є велика потреба у професіях. І професійна освіта, і перекваліфікація працівників важливі для розвитку та відновлення держави. Полтавщина в цьому напрямку показала себе з позитивного боку. На сьогодні  підтримка вітчизняного товаровиробника є ключовим механізмом для наповнення бюджету та створення нових робочих місць», – прокоментував Максим Калінін, заступник голови Полтавської ОВА.

Глобальну проблему кадрів сьогодні намагаються вирішити Мінекономіки, Центральна служба зайнятості та регіональні підрозділи. В тому числі бізнес-асоціації.

«Кадрова політика є, нею опікуються, але всеодно існує великий кадровий голод. І це не тільки тому що чоловіки пішли захищати Батьківщину. Це тому, що є підприємства, які були націлені на чоловічий труд. Зараз бізнес змінює місце роботи, облаштовує його так, щоб туди могла прийти жінка», – прокоментував президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Борисенко.

IMG 5790 scaled

За словами в.о. міського голови Полтави Катерини Ямщикової, до працевлаштування намагаються максимально залучити жінок та ветаранів. Зокрема, завершився вже перший випуск навчання на водіїв тролейбусів у Центрі профтехосвіти.

«Наші тролейбусні депо давно спраглі до професійних водіїв. З часів повномасштабного вторгнення багато тролейбусів не змогли виїжджати на маршрут. Досі є потреба в цих кадрах, але ми вже маємо перший випуск водії, з яких 90% –  жінки. Вони завершили всі етапи підтвердження категорії і вже працюють на маршрутах в територіальній громаді».

Також на заході представники бізнесу відвідали Полтавський Центр профтехосвіти, побачили навчально-виробничі майстерні та ознайомились з навчальними програмами Центру.

«Центр профтехосвіти навчає за 14 ліцензованими професіями. Це професії швейної галузі,  транспортної сфери: водій тролейбуса, електротехніки, електромеханіки, слюсарі, оператори котельні. Також є продавці, касири, бухгалтери та оператори поштового зв’язку. Окрім навчання за професіями у центрі є програми підвищення кваліфікації за понад сімдесятьма освітніми програмами. Ми розробляємо програму підвищення кваліфікації на запит роботодавця. У центрі облаштовано вісім кабінетів для теоретичного навчання та шість майстерень», – розповіла директорка Полтавського центру профтехосвіти Валерія Коваль.

Своїми думками поділилася також директорка Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

«Наше завдання  – швидко та оперативно підвищити кадровий потенціал. Якщо спочатку створення центру професійної-технічної освіти ми навчали 16% безробітних, то зараз це 88%. Крім того, ми формуємо пропозиції на вільний ринок праці. Сюди приходять навчатися учасники бойових дій, проводиться навчання за ваучерами, виконуються замовлення роботодавців поза межами навчання безробітних», – зазначила вона.

Представники бізнесу висловили свої побажання щодо ефективної співпраці з Центрами профтехосвіти та підтвердили свою готовність в співпраці.

«Сьогодні відчувається брак кадрів традиційно чоловічих професій. Ми пропагуємо долучати молодь, адже треба розширювати людський капітал.  Компанія зараз на стадії знайомства з Центрами профтехосвіти і вивчення можливостей один одного,  аналізуємо наскільки це може бути корисно і інтегровано для обидвох сторін. Усі програми мають бути заточені під сучасні реалії. Важливо напрацювати їх разом з бізнесом. Мені цікаво долучитися до Наглядової ради, це питання я теж вивчаю. Бо ж важливо, щоб ми разом вміли створювати цінність», – сказав співзасновник мережі мультимаркетів “Аврора” Тарас Панасенко.

До слова, захід відбувся в рамках міжрегіонального проєкту  «Реформування системи підтримки та розвитку трудового потенціалу», що реалізовується Міністерством економіки України в партнерстві з ГО «Розвиток бізнес-сектору України» за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Зміцнення громадської довіри (UCBI)”.

Керівниця проєкту, Леся Круп’як наголосила, що схожі форуми відбудуться в усіх регіонах країни, де присутні Центри профтехосвіти ДСЗ.

«Ми запрошуємо бізнес для того, щоб продемонструвати можливості від ЦПТО, якими, можливо, не всі користувалися. Зараз, як ніколи, найкраще почати співпрацю, адже проблеми з кадрами стихійно не вирішаться в нинішніх умовах, потрібно прикладати зусилля, шукати та створювати нові можливості», – наголосила вона.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено