В Україні з початку 2025 року з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (в однієї людини діагноз не підтвердився).
З потеплінням кількість випадків хвороби зростає: лише у квітні з підозрою на ботулізм зафіксували 15 випадків.
“У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість”, – зазначають у центрі громадського здоров’я.
Там зазначають, що більшість випадків захворювання на ботулізм пов’язані із вживанням м’ясних виробів й риби, виготовлених в домашніх умовах.
Що відомо про хворобу
Ботулізм — смертельно небезпечне харчове отруєння, викликане токсином, що утворюється в продуктах, виготовлених з порушенням технологій. Найчастіше — у домашніх м’ясних та овочевих консервах, в’яленій або копченій рибі, паштетах і ковбасах.
Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження:
- м’язова слабкість, утруднене дихання
- сильно виражена сухість у роті
- погіршення зору (“туман” або “сітка” перед очима, двоїння)
Щоб уникнути ботулізму:
- не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети
- купуйте лише сертифіковані продукти
- зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику
Нагадаємо, на Прикарпатті виявили випадок ботулізму.
Читайте також:
- У Чернівецькій області після вживання грибів померла жінка, ще двоє людей у лікарні
- У Франківську медики врятували чоловіка, який пережив клінічну смерть (ФОТО)
- У школах Франківської громади навчатимуть дітей домедичної допомоги
- У Долинській громаді виявили дирофіляріоз: що це за хвороба
- На Львівщини з ноги чоловіка хірурги дістали 11-сантиметрового паразита