Івано-Франківськ

Рецепти на вихідні: помідори – справжня зірка літа

У кулінарії ці овочі мають безліч яскравих ролей: як сирі, так і термічно оброблені.

Пригадується, коли малою вперше скуштувала помідор, то скривилася від несподіванки. Адже вважала, що такий яскравий червоний плід неодмінно має бути солодким – на зразок фруктів. І не знала, що то овочева культура. 

Або хто з нас не пригадає історії з дитинства, як пробували цю ароматну смакоту просто з куща: ледь обтерти об подолок та запихаючи до рота цілим, щоб сік не встиг витекти?! І бутерброд дитинства: чорний хліб, скибка помідора, трохи солі – і все. Проста магія, яку хочеться повторити знову. А ще просто намазували хліб томатною пастою. 

Помідори дико ростуть у тропіках Америки. А відомий нам – це їстівний помідор, плоди якого містять велику кількість вітамінів B1, B2, C, P, PP, провітамін A, цукри, яблучну та цитринову кислоти, мінеральні речовини. Завдяки багатовіковій селекції є десятки тисяч сортів і гібридів цієї овочевої рослини, з різними смаковими якостями, розміром, формою та кольором. 

520506133 751797547592302 3420968238006076227 n

Отож  ділимося власними улюбленими й перевіреними рецептами – щиро та з досвідом. Помідори влітку здебільшого споживаємо в сирому вигляді – соло чи в салатах, з різними приправами. Підсилюють смак томатів базилік, часник, чорний перець, орегано, чебрець, кріп, рукола. 

Помідори, огірки, зелень, червона цибуля, трохи олії, бринза чи інший сир – класика, яку можна зіграти по-різному.

Позаяк колись із доступних літніх овочів були здебільшого помідори та огірки, то салат із них – мізерія – був неодмінним атрибутом: чи то приправлений сметаною, чи олією. 

Помідори міксують із різним листовим салатом, сиром. Варто брати сорти із насиченим смаком, соковитістю та м’ясистою текстурою. Тут залежить від уподобань та навіть кольору, на який вказує сама назва: Рожевий гігант, Малиновий гігант, Хурма, Чорний принц тощо. 

Традиційний грецький салат готують із 7 інгредієнтів: огірків, томатів, зеленого солодкого перцю, червоної цибулі, оливок, заправляють оливковою олією Extra Virgin та завжди зверху викладають цілий кусок сиру фета, а не нарізають шматочками, – наголошує відомий кулінарний експерт Євген Клопотенко. – Щоправда, якщо подають салат порційно. Якщо ж готують на загальний стіл, фету ріжуть великими кубиками. Це класичне поєднання продуктів чудово та відмінно підійде до м’ясних і рибних страв”.

Помідори так само – неодмінний атрибут овочевої нарізки на столах. Обираємо плоди з менш соковитими плодами, щоб не розтікалися під ножем. 

Дольками помідорів прикрашаємо піцу та навіть млинці. Ефектно виглядає таке поєднання: червоні помідори на зелених млинцях. Їх готуємо за звичайною рецептурою: із борошна, молока, яєць, солі та цукру. А для кольору додаємо пюре зі шпинату. Випікаємо на ледь змащеній жиром та розігрітій пательні. Прикрашаємо насінням льону.  

518787369 1061893139391953 8308315220839921539 n

Ці плоди можуть слугувати контейнером для різноманітної начинки. Для фаршированих помідорів обираємо пружні плоди. Гострим ножем зрізаємо верхівку біля плодоніжки, чайною ложкою обережно виймаємо м’якоть і начиняємо серединку підготовленою сирною масою. Зверху за бажання притрушуємо меленими горіхами. Запікаємо в духовці протягом 5-10 хвилин. 

520019004 1779174222988109 146565134254426532 n

Фаршировані сиром помідори можна подати й сирими. Обережно нарізаємо начинений плід ножем і викладаємо на тарілку. 

“Для фарширування найкраще підходять сорти із щільною м’якоттю та міцною шкіркою, які не розвалюються при термічній обробці та добре тримають форму. Приміром, Бичаче серце чи Волове вухо”, – радить Дарія Кучмей із села Городниці, знаменитої помідорної столиці Прикарпаття.

520227079 670320672709916 343994756327671638 n

Маємо нагоду здійснити подорож у світ кухонь. Адже томати мандрують світом – в українських борщах і лечо, італійській пасті чи фокаччо (плоскому хлібі з помідорами черрі), мексиканській сальсі (пікантному соусі з томатів та зелені), іспанському гаспачо.

518782393 732786856317493 2332445345770211249 n

Гаспачо – це легкий та смачний іспанський томатний супчик. У класичному рецепті запікаємо мʼясистий червоний перець, чистимо від шкірки та насіння. Помідор надрізуємо хрестообразно, заливаємо окропом та бланшуємо кілька хвилин, знімаємо шкірку. Нарізаємо шматочками помідори, огірки, перець, часник, цибулю. Солимо, додаємо соус тобаско, оцет і подрібнюємо блендером. Додаємо за смаком олії та солі. Ставимо для настоювання до холодильника. Наливаємо до тарілки і прикрашаємо: чи то шматочками твердого сира, огірка і сухариками, чи різноманітним їстівним насінням. 

518159851 1930030454461365 5842341926504104288 n

У спекотну погоду добре тамує спрагу томатний смузі. Помідори обираємо з мінімальною кількістю насіння, знімаємо шкірку та збиваємо блендером до утворення піни. За бажанням присолюємо.

518598948 601782845997509 6764619625700718955 n

Або ж готуємо томатний сік. Для цього використовуємо м’ясисті сорти помідорів, особливо великоплідні як-от Мінусінський гігант, Мінусінський чемпіон, Гігант Фарина. Зрештою й маленькими плодами не варто нехтувати: просто з ними більше клопоту. 

У домашніх умовах можемо отримати напій на зразок класичного фабричного. Але ви точно знатимете, з чого його приготували. А процес нескладний. 

Приміром, такий рецепт. Очищені від шкірки та твердої серцевини плоди заливаємо невеликою кількістю води й доводимо до кипіння. Ще гарячими протираємо через друшляк. Отриманий сік можна одразу консервувати чи споживати охолодженим. А м’якоть – подрібнити блендером і заготовити на зиму як основу для соусів. 

  • Для приготування ідеального томатного соусу потрібні свіжі стиглі помідори, цибуля, часник, оливкова олія, базилік, сіль, перець та цукор. 
  • Основні етапи включають обсмажування цибулі та часнику, додавання помідорів і спецій, тушкування до загустіння, та подрібнення соусу блендером для гладкості. 

Отож помідори мають чимало смакових облич. Томати годяться для запікання, в’ялення, смаження, тушкування та навіть приготування варення. Томатна підлива з часником, улюблені закрутки – без них не обходяться українські господині. 

Тож нехай теплі від сонця, соковиті, з легкою кислинкою й солодкою серцевиною томати збагатять ваш буденний і святковий стіл. Бо помідор — це не просто овоч. Це пам’ять. Це смак, що повертає до літа навіть холодно зими.

Людмила Стражник.

Фото авторки. 

Читайте також у ПІК:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено