Надворі похмуро і прохолодно. Коли за вікном хмари, саме час запросити сонце на кухню. Аромати стиглих овочів, яскраві барви спецій і щось смачне з нотками літа – все це в наших рецептах вихідного дня.
Адже літо нікуди не зникло.
Погода не завжди тішить, але це не заважає нам готувати з натхненням. Навпаки – дощ за вікном спонукає увімкнути духовку, нарізати свіжі овочі, відкрити баночку домашньої консервації чи приготувати щось легке й ароматне. У вихідні хочеться чогось смачного, але без зайвої метушні – ідеально, якщо страва готується швидко, виглядає яскраво, а смакує як літо.
Додасть яскравості та апетиту салат із молодих кабачків.
- Обираємо невеликі плоди жовтого та зеленуватого забарвлення. Миємо, витираємо і натираємо зі шкіркою на тертці, як для моркви по-пекінськи.
- Солимо-перчимо, додаємо подрібненого часнику, оливкової олії, трошки цукру та яблучного оцту. Посипаємо насінням кропу, зернами гірчиці та меленим коріандром.
- Акуратно виделкою перемішуємо. Можна прикрасити шматочками перцю чилі.
А баклажанові рулетики піднімуть настрій кожному. Особливо, якщо подати їх у вигляді грибочків на листі зеленого салату.
- Молоді баклажани миємо, обрізаємо плодоніжку та нарізаємо на пластини товщиною до 1 см.
- Солимо-перчимо, збризкуємо олією і викладаємо на застелений пергаментом лист. Випікаємо протягом 15 хв у розігрітій духовці.
- Перевертаємо і залишаємо ще на 3 хв.
- Даємо трохи охолонути. Тим часом готуємо намазку із кисломолочного сира: збиваємо його блендером, додаємо солі, солодкої та гострої паприки, грибного екстракту або соєвого соусу.
- Натираємо пластинки й скручуємо рулетики.
Нескладні у приготуванні й роли з кабачків.
- Нарізані продовгуваті слайси солимо та залишаємо на кілька хвилин, щоб з’явилася на них рідина. Акуратно вимочуємо її паперовими рушниками.
- Запікаємо в духовці з обох сторін до утворення золотистої кірочки.
- Перекладаємо сирною начинкою, слайсами червоної риби та скручуємо рулетом.
- Посипаємо натертим твердим сиром.
Пофантазувати можна й далі. Наприклад, приготувати фаршировані огірки.
- Невеликі продовгуваті огірки нарізаємо на пластини.
- У блендері подрібнюємо підсушені горіхи, насіння соняшника та гарбуза. З’єднуємо їх із майонезом чи сметаною.
- Намазуємо огіркові слайси та посипаємо насінням льону і твердим сиром.
Навіть звичайний варений молодий біб може стати окрасою столу.
- Варимо молодий біб протягом 30 хв у підсоленій воді. Охолоджуємо.
- Обсмажуємо на олії та вершковому маслі сухарі.
- Змішуємо біб із сухарями та прикрашаємо ягодами порічок чи смородини
Дощ дещо змінює плани: здебільшого не до прогулянок. То можна витратити час на приготування плавленого сира.
- 1 кг домашнього сира заливаємо 1 л солодкого молока. Доводимо до кипіння на великому вогні, постійно помішуючи.
- Зливаємо сироватку через застелений марлею друшляк.
- Отриману сирну масу викладаємо до казанка чи каструлі з міцним дном, ставимо на повільний вогонь, додаємо неповну чайну ложку солі та одне сире яйце, швидко помішуємо.
- Поступово додаємо 100 г вершкового масла та 1 ч. л. харчової соди, не збавляючи темпу помішування – аж поки сир почне плавитися й тягнутися.
- Викладаємо у змащену маслом чи олією форму та залишаємо для застигання. Виходить твердий сир, який можна нарізати та натирати.
- Є простіший рецепт. У цьому випадку домашній кисломолочний сир ставимо одразу до каструлі на маленький вогонь.
- Додаємо 1 ч. л. солі, 1 яйце, за бажанням – подрібнену зелень кропу чи петрушки, червоний перець, насіння, і швидко помішуємо.
- Десь через 15 хв додаємо 1 ч. л. харчової соди й знову помішуємо, щоб маса почала тягнутися.
- Викладаємо до форми та охолоджуємо. Виходить плавлений сир на зразок “Янтаря”.
Вихідні – це чудовий привід насолодитись легкою стравою, яка пахне сонцем, теплом і натхненням. Бо іноді промінь щастя починається з кухні.
Тушковані або запечені ранні яблука – простий і доступний рецепт. Тим паче, що якраз дозрів Білий налив. Та й Паперівки – хоч і невеликі яблука, зате по-літньому м’які та соковиті.
- Запікати можна в духовці та навіть мікрохвильовій печі.
- Цілі помиті яблука миємо, вирізаємо серцевину та начиняємо м’якою солодкою сирною масою. Ставимо запікатися на 15 хв.
- Або ж робимо так. Шматочки яблук викладаємо на лист і запікаємо протягом 5-10 хвилин.
- При подачі посипаємо корицею та цукром. Подаємо зі сметаною.
Навіть прохолодного дня хочеться якогось смачного напою. Яблучний сидр приготувати нескладно.
“Достиглі яблука або навіть падалиці помити, подрібнити і перекласти в емальовану каструлю з кришкою, – читаємо в книзі “Яблучна кулінарія” 2000 року випуску. – Трохи змочити водою і залишити для зброджування на 2-3 дні. Опісля відтиснути мезгу, отриманий сік перелити в чистий посуд, профільтрувати, закупорити й перекласти для зберігання в холодильник чи підвал”.
Є спрощений рецепт яблучного газованого напою. Серцевину яблук, очистки (але без гнилі) заливаємо холодною водою, додаємо цукру та залишаємо для бродіння на декілька днів. Зливаємо, фільтруємо, охолоджуємо та насолоджуємося ароматним напоєм. Якщо ж витримати таку суміш до місяця – отримаємо яблучний оцет.
Зрештою вітамінні напої можна приготувати із будь-яких соковитих сезонних овочів та фруктів. Яскраві кольори, свіжий смак навіть у похмурий день додадуть настрою.
Для фруктового коктейлю можна використати навіть яблука з компоту.
- Для цього зварені яблука протираємо спочатку через друшляк для видалення насіння та шкірки.
- Отримане пюре збиваємо блендером зі сливами, вишнями чи смородиною – для надання кольору.
- Додаємо на смак цукор, корицю чи ванілін, за бажанням – кефір, і знову збиваємо до утворення піни.
- Мінімум складностей, максимум користі та смаку.
Отож яскраві інгредієнти, прості рецепти й тепло домашньої кухні, а головне – приготовлені з любов’ю страви зроблять наші вихідні смачними і теплими – незалежно від погоди. Бо навіть у похмурий день можемо покласти на тарілку трохи сонця.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Читайте також:
- Рецепти на вихідні: помідори – справжня зірка літа
- Рецепт на вихідні: елітна кухня Галичини (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: овочеві вигадки липня (ФОТО)