Рецепти на вихідні: страви з картоплі наситять і здивують

Експериментуємо зі смаками та готуємо незвичні наїдки із простих інгредієнтів.

7c3b3c6a 26bd 4ad7 8f65 210822ad3755

Вихідні – чудовий час потішити себе й рідних смачними домашніми стравами. І якщо хочеться чогось одночасно простого, ситного та по-особливому смачного, картопля стане ідеальною основою. Пропонуємо добірку рецептів, які покажуть знайомий продукт у новому світлі та приємно здивують навіть вибагливих гурманів.

4c67a855 9ab6 49a0 af50 992f8c65be25

А почнемо із саламахи. Ця традиційна осінньо-зимова страва не потребує особливих кулінарних навиків. Важливий момент – для її приготування можна використати невелику за розміром бульбу. 

  • Картоплю миємо. Не чистимо. Складаємо до каструлі і варимо до готовності – залежно від величини бульб. 
  • Для зручності готові бульби наколюємо на виделку і за допомогою невеликого ножа знімаємо шкірку.
  • Бульби краємо на великі скибки і перемішуємо із заздалегідь обсмаженою цибулею та подрібненим часником. 
  • Найбільше смакує саламаха із квашеною капустою. 

c06cb884 30e5 4669 8a68 a26541b0424f

Варена в лушпинні картопля підійде і для приготування запіканки. В цьому випадку бульби не чистимо, а викладаємо в застелену пергаментом і змащену олією форму. 

  • Ще гарячою придавлюємо і робимо плоску картопляну основу.
  • Зверху шарами викладаємо будь-яку начинку: пошаткований перець, помідори, цибулю, моркву, консервовані гриби тощо. 
  • Присмачуємо сіллю і чорним перцем, додаємо зелені. Заливаємо водою (якщо на піст), або розведеною з молоком сметаною. Зверху притрушуємо тертим твердим сиром і накриваємо фольгою. 
  • Ставимо до розігрітої духовки на 20 хв, далі знімаємо фольгу для утворення рум’яної кірочки.

e302303c eabf 4986 b7b5 baf5fcebb43a

Дрібну бульбу використовуємо для приготування чіпсів. Картоплю ретельно миємо, витираємо паперовим рушником і шаткуємо спеціальним пристроєм чи на тертці з великими горизонтальними отворами. Або ж тоненько нарізуємо гострим ножем.

84212a66 fb14 4017 b376 d10a312f67bb

  • Застелену пергаментом форму змащуємо олією та викладаємо плястерки картоплі. Солимо-перчимо. 
  • Можна посипати тертим сиром. 
  • Ставимо до гарячої духовки на 10-15 хв. Готовність визначаємо за рум’яною кірочкою. 

А ось фарширована картопля – то вже складніший процес. Для її приготування вибираємо великі бульби продовгуватої форми і твердих сортів.  

81eea812 a4dc 46da a097 7dc3f67712f0

  • Бульбу чистимо. За допомогою спеціального пристрої для свердління робимо отвори в картоплі. Спіральки, що утворилися, можна смажити або запекти разом із чіпсами. 
  • Начиняємо бульби заздалегідь приготовленим грибним чи м’ясним фаршем. Викладаємо до каструлі. Заливаємо гарячою водою. Підсолюємо. За бажання можна таку картоплю залити розведеною водою сметаною. Або з додаванням томатного соусу. 
  • Можна варити з овочами. Приміром, буряк надасть бульбі характерного брунатного кольору. 
  • Подаємо фаршировану картоплю з будь-яким соусом. 

d057a909 2fc3 42f0 890c ac97700d85d4

Й нарешті деруни, які особливо представляти не треба. На Львівщині на них кажуть терті пляцки. На Прикарпатті – ще картопляники

  • Бульби великих розмірів чистимо і дрібно натираємо. Рідину відтискуємо. 
  • Так само натираємо ріпчасту цибулю.
  • Якщо рідину не відтискаємо, то додаємо борошна, щоб картопляний фарш тримався форми. 
  • Додаємо сире яйце (в піст можна замінити меленим геркулесом або запареним льоном). 
  • Солимо-перчимо, за бажання додаємо сметани.
  • Смажимо на розігрітій пательні. 
  • Подаємо зі сметаною або грибною підливою. 

Отож картопля універсальна, доступна й дозволяє експериментувати без меж. Сподіваємося, що теплі та ситні картопляні наїдки, які практично завжди вдаються, наситять і додадуть родинного затишку. 

Людмила Стражник. Фото авторки

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено