Івано-Франківськ

Оцінка експерта: хто допоможе молодій людині без професійного досвіду знайти добру роботу на Прикарпатті

У центрі зайнятості наголошують: насамперед хлопець чи дівчина повинні мати аргументовану відповідь на питання: «Чи знаю я конкретно, що шукаю?

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 1 scaled

Більшість студентів ще під час навчання прагнуть знайти добру роботу. Однак навіть випускники, не маючи професійного досвіду, відчувають труднощі у пошуку першого робочого місця, пише ПІК.

Як не розгубитись у цьому пошуку та зорієнтуватись в ситуації, яка склалася на ринку праці Прикарпаття?

Про це – експертна оцінка Людмили СІРКО, заступника  директора – начальник відділу організації профорієнтації Івано-Франківського обласного центру зайнятості.

151935812 820024208856214 1532949630549006115 n scaled

На фото Людмила Сірко.

Що ж робити, щоб пошук роботи не втомлював і не забирав зайві сили та нерви, а знайдена робота принесла фінансову стабільність, користь, задоволення і підвищення професійними сходинками?

Обласний центр зайнятості пропонує кожній молодій людині, яка хоче працювати, скористатися нашими порадами щодо ефективного пошуку роботи,  використовуючи онлайн сервіси Державної служби зайнятості.

1. Насамперед хлопець чи дівчина повинні мати відповідь на питання: «Чи знаю я конкретно, що шукаю? Чи є в мене конкретна ціль? Хто я очима роботодавців? Хто вони (роботодавці)? Де шукати (роботу)? Як презентувати себе?»

Для цього скористайтесь Платформою з профорієнтації та розвитку кар‘єри (https://profi.dcz.gov.ua). За десятьма тестовими методиками, вдасться визначити ті якості особистості, які дуже важливі на роботі. Це стресостійкість та вміння швидко адаптуватися до обставин, здатність до логічного мислення, комунікативність та організаторські здібності, схильність до підприємницької діяльності, аналітичні здібності у певній професійній діяльності.

Результати тестування допоможуть визначитися, який вид професійної діяльності вам більше підходить. Тим, хто планує відкрити власну справу – тестування допоможе зрозуміти, чи є у них хист до підприємницької діяльності.

Зазначу, що після кожного тестування є резюме, в якому містяться поради психолога, на що Вам потрібно звернути увагу. З цим резюме Ви можете звернутися до Центру зайнятості, до фахівця з професійної орієнтації, який ознайомиться з результатами тестування, проведе з Вами співбесіду. Перегляне інформацію щодо актуальності професії, якою Ви зацікавилися, врахує інформацію про Ваш стан  здоров’я (кожна професія враховує медичні показання).

Таким чином сформується цілісний результат резюмування, який з високим ступенем достовірності визначить схильність молодої людини до роботи, якою вона зацікавилась. Водночас центр зайнятості може запропонувати їй місце роботи (тимчасове чи постійне) із бази наявних вакансій не тільки в області, але й в Україні.

Варто зазначити, що у попередні два роки кожний третій випускник вищих та професійно-технічних навчальних закладів Прикарпаття, який набув статусу безробітного, був працевлаштований Івано-Франківською обласною службою зайнятості.

2. Наступний крок, який відіграє важливу роль щодо працевлаштування – це добре підготовлене резюме. З одного боку здається, що написати його – дуже просто. Однак резюме – це перше знайомство роботодавця з вами, яке починається задовго до співбесіди, тому підійти до підготовки резюме треба серйозно.

Адже ваша перша зустріч з HR-менеджером або менеджером з підбору персоналу — це ваше резюме, в якому, на аркуші паперу формату А4, необхідно вказати важливу інформацію про свою освіту, досвід роботи (якщо він є), а також правдиві особисті дані. Щоб допомогти собі в цьому зайдіть на «Освітній портал служби зайнятості» (https://skills.dcz.gov.ua).

За допомогою цього ресурсу можна пройти онлайн курси: «Створення резюме на порталі», «Успішне працевлаштування: що потрібно знати?», переглянути «Інформаційний семінар з загальних питань зайнятості».

3. Після того, як ви добре вивчили себе за згаданими вище десятьма методиками та вже вирішили, в якій сфері хотіли б працювати, можна переходити до вивчення ринку праці і пошуку відповідної вакансії. Для цього скористайтеся корисними джерелами інформації. Це, зокрема,

– веб сайт Івано-Франківської обласної служби зайнятості (ifr.dcz.gov.ua)

– Telegram kanal «Hr центр Прикарпаття. Робота в Івано-Франківську та області!»

– газети та журнали, за тематикою працевлаштування;

-інтернет – можливість зайти на спеціалізовані сайти, присвячені працевлаштуванню;

-оголошення в громадських місцях;

Звісно ж, не відкидайте інформацію від родичів та знайомих.

4. В один прекрасний день у Вас буде співбесіда.

Для досягнення позитивного результату потрібно пройти два етапи – підготовку до співбесіди і власне розмову. Задля успіху обов’язково прослухайте відео лекцію на «Освітньому порталі служби зайнятості» (https://skills.dcz.gov.ua)

Успішне проходження співбесіди – це справжнє мистецтво. Мистецтво спілкування, вміння відчувати міру у своїх словах і здатність контролювати свої несвідомі реакції. Щоб отримати бажану посаду, постарайтеся поставити себе на місце працедавця, зрозуміти і відчути, які вимоги будуть до вас у найближчому майбутньому – коли вас таки візьмуть на роботу.

Обласний центр зайнятості запрошує молодь, яка хоче працювати, на групові консультації, у т. ч. із залученням соціальних партнерів, групові консультації із застосуванням психологічного тестування, профорієнтаційні семінари, економічні екскурсії, тренінгові заняття, форуми. А також на  квести, майстер-класи, профорієнтаційні заходи з техніки пошуку роботи та побудови професійної кар’єри, на семінари та інтерактивні заходи із започаткування власної справи, вебінари, онлайн-марафон.

Спільними зусиллями розв’язувати будь-які проблеми набагато легше.

До слова, протягом 2020 року фахівці Івано-Франківської обласної служби зайнятості провели 38 заходів для студентської молоді професійно-технічних та вищих навчальних закладів за участю 799 учасників. Усім бажаємо доброї роботи, – наголосила Людмила Сірко.

Публікацію підготувала Марія Палюга.

Читайте також:

Яку фінансову підтримку в час пандемії отримали роботодавці Прикарпаття за сприяння центру зайнятості, – Василь Цимбалюк (ФОТО)

Коли відновлять безвіз для українців: розповіла посол Німеччини

 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено