Івано-Франківськ

Оцінка експерта: коронавірус вражає психіку – у яких ковід-хворих насамперед

Пандемія не дає людині побути у «дитячому» стані і це негативно впливає на психічне здоров'я.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled

Коронавірус вражає психіку, вважає весь світ. Дослідження ж того, як позначається і позначиться в майбутньому на психічному здоров’ї людини коронавірусне захворювання, ще тривають. Але медики-практики вже мають свої перші висновки, пише ПІК.

Експертну оцінку для читачів ПІК сьогодні надає Анатолій ГАРГАУН – лікар психіатр вищої категорії, психотерапевт, голова Івано-Франківської обласної філії Української спілки психотерапевтів.

ТРЕНЕРИ | art-shkola

– Щодо впливу коронавірусної інфекції на психологічний та психічний стан людини, я б відмітив два моменти, – каже пан Гаргаун.

Перший момент: це вплив фізіологічний, вплив вірусу на головний мозок, що, власне, приводить до проблеми так званого постковідного синдрому. Крім відчуття втоми та виснаження, емоційні порушення частіше  діють на людину в сторону депресії, тривоги та безсоння. А буває навпаки – відчувається прилив сил, енергії збудження, які з часом знову змінюються  зниженням вольових функцій та тривожно-депресивними розладами.

Це наслідок прямого ушкоджуючого впливу COVID-19 на нервові клітини людини, що інфікована коронавірусом.

Другий момент: це вплив загальної ситуації на психологічний стан людини. Це вплив локдауну, вплив карантинних обмежень, які він провокує у нашому соціальному житті.

В умовах, коли звичними для нас є зустрічі, спілкування, відпочинок, заняття спортом, чіткий режим роботи – ми, з точки зору психології, перебуваємо у стані регресу: використовуємо свій найбільш ресурсний стан – стан дитини, яка вільно живе в кожному із нас незалежно від віку. А ось карантин, обмеження, соціальні дистанції передбачають дуже мобілізований стан – «тут і зараз», поводимось “саме так і не інакше». І це виснажує людину, особливо через нестачу живого спілкування.

Тому ми часто чуємо: «Я вже втомився від «зависання» онлайн, я хочу побачити своїх людей, я хочу природньої розмови».

Людині потрібно розслабитися, побути у «дитячому» стані. Коли цього немає, неймовірно виснажується ресурс організму і це приводить до загострення психологічних чи невротичних особливостей людини.

Якщо чоловік чи жінка  схильні до невротичних реакцій, то в умовах локдауну  вони мають загострення.

До слова, коли почалася пандемія, я, як голова Івано-Франківського  обласного осередку Української спілки психотерапевтів ініціював збори колег і ми говорили, що нам треба бути готовими до постковідних симптомів  і знати, що будемо робити з хворими на COVID-19. Так ось, навесні ще лунали голоси: «А що – ми будемо психотерапевтично лікувати ковід? Що за маячня?». Однак…

В кінці літа ми побачили наплив пацієнтів з постковідним синдромом. Приходять люди й зараз, здебільшого – з власної ініціативи, але багатьох скеровують до невропатологів та психіатрів лікуючі й сімейні лікарі.

Моя колега терапевт, яка безпосередньо працює з хворими на коронавірусну хворобу, поділилась таким спостереженням. Коли у людини, яка заразилася коронавірусом, є втрата нюху та смаку, то це можна розцінити як плюсик в сторону легшого перебігу хвороби за менших легеневих вражень. Зате більш ушкодженими можуть бути нервові тканини. Тобто, перший варіант – кращий для терапевта, але гірший  для психіатра й навпаки. Щодо самого хворого, то він за будь-яких проявів захворювання одразу має звертати на них увагу свого сімейного чи лікуючого лікаря.

Важливо вчасно отримати консультацію фахівця, щоб знати – має місце органічне враження чи це просто психологічна проблема. В залежності від висновку – можна правильно визначити, яким чином людину лікувати – психотерапевтично чи медикаментозно.

Зазвичай допомога психіатра надається спільно з невропатологом. Щодо медикаментозного лікування, то використовуються препарати, які одночасно покращують діяльність головного мозку і мають протитривожний, заспокійливий ефект.

Якщо йдеться про загострення у пацієнтів, які раніше мали невротичну симптоматику, то проводиться лікування як при звичайному загостренні.

Достатньо важливою при цьому є психотерапія, адже вона є процесом відновлення того регресу, якого людям зараз не вистачає. Психотерапія спосібна допомогти людині опрацювати, пережити ті проблеми, що пов’язані з карантинними обмеженнями  та не допустити погіршення стану здоров’я, – наголосив Анатолій Гаргаун.

Читайте також:

Чи ще є в Україні земля для безкоштовної приватизації: оцінка експерта

Оцінка експерта: хто допоможе молодій людині без професійного досвіду знайти добру роботу на Прикарпатті

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено