За канонами церкви випікають паски в середу та четвер. Більшість вірян вважають за краще готувати випічку саме в Чистий четвер, який у 2020 році припадає на 16 квітня. Якщо ж із певних причин в ці два дні не вдалося спекти великодню паску, є для цього ще один Божий день – субота, 18 квітня.
Існує безліч рецептур приготування пасок. І кожна господиня має свій, перевірений часом. Та не завадять експерименти.
ПІК радить випробувати бодай один із рецептів, які пропонує саме зараз.
Віденська паска
Тісто — заварне. Воно підходить повільніше, ніж звичайне, і на нього ви витратите більше сил і часу. Зате паски дуже смачні та довго не черствіють.
Інгредієнти:
- 800 гр борошна;
- 70 гр дріжджів;
- 5 яєць;
- 250 мл молока;
- 200 мл вершків;
- 150 гр вершкового масла;
- 3-4 ст.л. олії;
- 1,5 склянки цукру;
- 1 склянка родзинок;
- цукати (за бажанням);
- пакетик ванільного цукру;
- 1 ч. л. солі;
- цедра 1 лимона.
Покрокове приготування тіста:
1. Всі продукти необхідно заздалегідь дістати з холодильника, щоб все було кімнатної температури.
2. У 100 мл молока розчиніть дріжджі, додайте до них 1 ч. л. цукру і 1-2 ст. л. муки. Перемішайте все і поставте в тепле місце.
3. Борошно просійте. З 2-3 ст. л. борошна і молока замісіть рідке тісто.
4. Поставте миску з тістом на вогонь і варіть до загустіння, постійно помішуючи та розминаючи грудки.
5. Зніміть суміш з вогню, влийте до неї теплі вершки та перемішайте, потім остудіть до кімнатної температури.
6. Змішайте тісто з опарою і поставте в тепле місце на 1-2 години.
Йдемо далі:
- Жовтки розітріть з сіллю і ванільним цукром.
- Додайте в заготовлені жовтки розтоплене вершкове масло і олію.
- Окремо збийте білки в міцну пишну піну і введіть їх у тісто.
- Тепер замісіть тісто, поступово додаючи борошно, що залишилося.
- Залиште тісто підходити в теплому місці на 2 години.
- Потім додайте до нього лимонну цедру, родзинки та цукати.
- Залиште ще на 30 хвилин.
Ще кілька дуже важливих кроків:
Форми змастіть маслом, присипте сухарями або борошном.
Викладіть тісто в форми, заповнюючи їх на 1/3.
Відправляйте паски в духовку, нагріту до 180 градусів на 45-60 хвилин.
Намагайтеся не відкривати дверцята духовки перші 30 хвилин.
Гарбузова паска з лавандовою вершковою глазур’ю
Інгредієнти:
- гарбуз 200 г;
- яйця 2 шт;
- дріжджі сухі 10 г;
- борошно 450 г;
- цукор 60 г;
- ванільний цукор 30 г;
- молоко 150 мл;
- масло вершкове 50 г;
- сіль 1 ч. л.;
- цукати 250 г;
- яблучний сік 250 мл;
- коньяк 30 г.
Для глазурі:
- вершки 20% – 100 мл;
- цукрова пудра 150 г;
- лаванда сушена 2 щіпки.
Спосіб приготування:
1. Цукати заздалегідь помити та замочити в яблучному соку з додаванням коньяку.
2. Гарбуз помити, почистити та відварити до м’якості.
3. Пробити відварений гарбуз блендером до однорідності або протерти через сито. Відважити 150 грамів.
4. У чашу міксера додати яйця, молоко, цукор і ванільний цукор, розтоплене вершкове масло, сіль і пюре гарбуза, все перемішати.
5. Додати просіяне борошно та швидкі дріжджі.
6. Замісити тісто, додати цукати, ще раз добре вимісити тісто та поставити в тепле місце. Тісто має піднятися у 2 рази (1-1,5 години).
7. Потім тісто потрібно обім’яти та розкласти у форми, заповнивши їх наполовину. Дати калачам настоятися, тісто має піднятися майже до верху.
8. Випікати при температурі 180 градусів близько 35 – 40 хвилин.
Італійська паска “Панеттоне”
Інгредієнти:
- 120 мл теплого молока;
- 15 грамів свіжих дріжджів;
- 1 ст. л. цукру; 1 ст. л. борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 2 яйця; 2 жовтки;
- 1 жовток + 1 ст. л. молока;
- 1/3 склянки цукру;
- 3 склянки борошна;
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 склянку родзинок і цукатів (можна додати горіхи);
- цукрова пудра.
Рецепт приготування:
Крок 1. У теплому молоці розчиніть дріжджі. Додайте 1 ст. л. цукру і борошна і перемішайте. Накрийте плівкою або рушником і залиште в теплому місці на 20 – 30 хвилин.
Крок 2. Готуємо тісто. Просійте борошно з сіллю. Масло розітріть з цукром, додайте яйця, жовтки та опару. Поступово додайте борошно і замісіть тісто (вимішуйте близько 10 хвилин). Покладіть тісто в змащену маслом форму, накрийте і залиште в тепле місце на 1,5 – 2 години.
Крок 3. Коли тісто підійде, додати в нього родзинки, цукати та знову злегка вимісити. Змастіть маслом дно форми для випічки й застеліть її пергаментним папером. Викладіть тісто в підготовлену форму, накрийте і залиште на 1 годину.
Крок 4. Розігрійте духовку до 190 градусів. Змастіть верх італійські паски жовтком, змішаним з молоком. Випікайте 15 хвилин, потім ще 20 – 30 хвилин при температурі 165 градусів. Остудіть панеттоне, посипте цукровою пудрою і подавайте до святкового столу.
Милі господині, вдалих вам пасок та веселого Великодня у Ваших родинах!
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook, Instagram та Youtube.
Читайте нас у тг