Івано-Франківськ

17 квітня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події цього дня відбулися на Прикарпатті, хто сьогодні іменинник, читайте у ПІК.

Сьогодні –– День пожежної охорони України

ПОДІЇ:

– Газета «Новий Час» від 17 квітня 1937 року в розділі «Життя краю» під заголовком «Станиславівська молодь українських середніх шкіл у поклоні Кобзареві України» писала: «Середньошкільна українська молодь м. Станиславова віддала в дні 6 квітня ц. р. поклін незабутньому Кобзареви України святочною академією, що цього року далеко відійшла від звичайних Шевченківських Вечерниць і своїм укладом, і виконанням. Молодь дала цього року щось нове, доложила стільки старань у виконанні програми академії, що рішуче заслуговує на те, щоби сказати кілька слів про це небуденне свято. Друга частина Академії — це правдива насолода для мельоманів. Молодь відважилась вивести на сцені першу дію опери «Катерина» (лібрето після поеми Шевченка, музика М. Аркаса). Може, це було понад сили молоді, але ж фактично «Катерина» випала дуже гарно».

– 17 квітня 1959 року, Київ – Верховна Рада УРСР прийняла закон «Про зміцнення зв’язку школи з життям і про дальший розвиток системи народної освіти в Українській РСР». Згідно зі ст.9 Закону, навчання в школах УРСР здійснюється рідною мовою учнів. Вивчення однієї з мов народів СРСР, якою не викладають у цій школі, здійснюється за бажанням батьків і учнів при наявності відповідних контингентів. Тобто вивчення української мови в школах оголошено необов’язковим. На «вимогу батьків і дітей» зменшено кількість шкіл з українською мовою викладання, ігноровано вивчення української мови й літератури в російських школах, скорочено кількість годин викладання української літератури й мови в середніх спеціальних навчальних закладах. Закон запроваджував і реформу освіти. Семирічки та десятирічки перетворено на восьмирічні (обов’язкові) та одинадцятирічні загальноосвітні політехнічні школи з виробничою підготовкою.

– 17 квітня 1986 р. – ухвалено постанову ЦК КПРС «Про основні напрями прискорення розв’язання житлової проблеми у країні», згідно з якою кожна родина мала отримати окрему квартиру або будинок до 2000 р.

– 17 квітня 1991 р. – Верховна Рада УРСР ухвалила Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні».

– 17 квітня 2000 р. – в Інтернеті з’явилося видання “Українська правда”, засноване та редаговане Георгієм Гонгадзе. У ньому серед інших публікувалися викривальні матеріали про Леоніда Кучму та його оточення.

Іменини: Георгій, Зосим, Марія, Йосип.

Читайте також:

У травні матимемо 12 вихідних

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено