Івано-Франківськ

“Тримайте фізичну відстань та духовну близькість одне з одним”, – радить прикарпатський священник Володимир Лукашевський

"Якщо тіло рятують медики, то душі - священники”.

received 843714349472337

Пандемія прийшла під руку з тривожністю та невпевненістю у завтрашньому дні. І якщо раніше багато прикарпатців знаходили  розраду у церкві, тепер доводиться споживати духовну їжу тільки вдома.

Як налаштувати себе на позитивні думки, як молитися та  поводитися, у тому числі й в соцмережах – сьогодні радить читачам ПІК прес-секретар Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, ієрей Володимир Лукашевський. Він також пояснює, чому коронавірус – не кара Божа.

Служба Божа онлайн це не фільм

Перед тим, як давати поради, отець Володимир нагадав:

“Місія священника – служити Богу та допомагати людям на духовному фронті. Якщо тіло рятують медики, то душі – священники”.

Коли людина відчуває потребу у духовному, то завжди може долучитися до служби Божої онлайн. І дивитися трансляцію не як фільм, а брати активну участь у молитві.

“Не відволікайтесь. Будьте свідомі того, чого увімкнули службу. Ви хочете подивитися на священника і послухати хор, чи поспілкуватися з Богом? Господь дав нам цілий тиждень на реалізацію своїх планів та амбіцій, тож це чесно хоча б одну годину в неділю виділити для Нього”, – каже священник.

Молитва це розмова з Богом

Отець Володимир зауважує, що важливо не просто повторювати форму, слова, які до нас вже хтось сказав, а щиро вірити у їхню силу.

“Часто люди забігані, забувають помолитися зранку чи ввечері. Та ви можете поговорити з Богом про те, що хвилює, подякувати за день, коли йдете по вулиці чи миєте посуд. Сказано, стукайте – і вам відчинять”, – нагадує ієрей.

Володимир Лукашевський радить, коли є обмаль часу чи відчувається якась тривога, кілька разів промовляти Ісусову молитву: “Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного”.

Він також зауважує, що у вільному доступі є молитва за закінчення пандемії, яку написав папа Франциск.

Духовну поживу можна знайти й у книгах, особливо Біблії, та у фільмах. Наприклад, отець порадив один із улюблених своїх фільмів, “Кароль. Людина, яка стала Папою ”.

Стусанець нам від Бога

У Біблії сказано про різні хвороби, землетруси та інші катаклізми. На думку отця Володимира, Бог нас ними не карає, бо він нас любить.

“Господь є нашим Батьком, який настільки нас полюбив, що, як пише апостол Іван, “Сина свого єдиного віддав за нас, щоби кожен, хто в Нього вірує, не загинув, але мав життя вічне”.

Тому я особисто сприймаю коронавірус як такий стусанець для нас від Бога. Знаєте, як батько деколи хоче схаменути свою дитину, яка щось не те робить. От і ми певно не туди йдемо. Та цей час пройде. Ми маємо навчитися бачити далі свого носа, не бути тими, у кого хата скраю. В цьому часі дуже важливо акумулювати свої сили власне для служіння ближньому. Тримаючи фізичну відстань, стараймося дбати про духовну близькість одне із одним. В противному випадку, Бог може дати ще прочуханку”, – поділився отець.

Заспокоїтись та бути корисним

Священник пригадав, як нещодавно ховав батька свого друга. Три дні роздумував над словами, які скаже на похороні. Зрозумів, що вони підходять й до становища з пандемією.

“Ситуації ти не зміниш. Та треба рухатись далі, заспокоїтись, виконувати свої обов’язки, робити те корисне, що у наших силах. Варто просто чимось себе зайняти”, – сказав отець Володимир.

Тобто навіть під час поширення хвороби треба шукати позитив. Адже негативні думки “з’їдають” людину і від них навіть можна з’їхати з глузду. У цьому часі у нас можуть відкритися очі на важливі речі й відбутися якісні зміни. Наприклад, розгорнулася робота волонтерів, які допомагають медикам. Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ теж продовжує активно допомагати як лікарям засобами захисту, так і забезпечувати потребуючих найнеобхіднішим.

“Це може робити кожен охочий. Хоча така підтримка – це капля у морі, але пам’ятаймо, що служіння – це любов до ближнього”, – каже отець Володимир.

received 246674529867660

Заново полюбити сім’ю

На думку ієрея, карантин – чудовий час, щоб налагодити стосунки у сім’ї, бути в гармонії з дітьми. До цього часто батьки поверталися з роботи, обмінювалися кількома фразами, вечеряли, займалися побутовими справами та йшли спати. А тепер можна не кваплячи, розсудливо спілкуватися й отримувати від цього моральне задоволення.

“Сім’я для когось стала корисною звичкою, а зараз нагода заново її полюбити”, – додає ієрей.

“Без лайки та фейків

Володимир Лукашевський заохочує людей бути порядними завжди – на вулиці, вдома і в соцмережах. Неправильно, коли людина поводиться по-християнськи під час служби у церкві, а потім думає погане про того, хто випадково наступив їй на ногу. Неприпустимим отець вважає й те, що особа називає себе побожною, але тішиться смертям від коронавірусу у Росії. Навіть у Фейсбуці поливають брудом один одного під постами про церкву.

“Люди забувають про елементарну етику поводження. Думають, що негативними коментарями можуть на щось впливати. А це ілюзія. Не треба переходити на особистості та лаятися, брехати та поширювати фейки. Треба бути християнином у думці та у поведінці. Я щиро переконаний, що цей час обов’язково пройде, але якщо ми не навчимося любити одне одного, це може стати для нас фатальною помилкою в якомусь іншому випробуванні”, – сказав священник.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Ще п’ятьом районам області надав засоби захисту для медиків благодійний фонд Андрія Іванчука

Не більше трьох осіб: тепер громадяни можуть відвідувати зони відпочинку

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено