Івано-Франківськ

На ринках Прикарпаття багато ранньої городини: звідки і почому?

Журналіст ПІК з'ясовувала на овочевих торговицях обласного та районного центрів: у Франківську та Тлумачі.

20200528 103149 scaled20200528 103218 scaled

Аналітики зазначають, що половину ранньої городини привозять на прикарпатські ринки із Закарпаття і  Тернопільщини. Щоправда, майже кожен продавець переконує, що все вирощене в селах нашої області.

Чи правда це?

Журналіст ПІК побувала на Івано-Франківському центральному продуктовому ринку, що на вулиці Дністровська, 5 та на одній з найбільших сільськогосподарських торговиць області — Тлумацькому ярмарку, що на Кобилянської.

Перше, що привернуло увагу – це обмаль покупців, у порівнянні з часами до карантину. А друге – цифри на цінниках, які завжди наштовхують на роздуми.

Сьогодні ж ми тільки констатуємо, що ціни на  ринках в Івано-Франківську та Тлумачі майже однакові:

  • червоний буряк вартує від 20 до 17 гривень/кілограм;
  • капуста білокачанна —  15-10;
  • капуста цвітна — 45-40;
  • молода картопля — 35-20;
  • огірки — 40-35;
  • помідори — 45-30;
  •  морква  — 20-15;
  •  кабачки — 40-35.

Йдемо далі, фіксуємо в пам’яті ціни:

  • Пучок редиски з 7-10 штук вартує 7-10 гривень,
  • пучок зеленого часнику на 3 штуки -10 гривень,
  • пучки зеленої цибулі, шпинату, листкового салату, кропу та петрушки вагою приблизно 100-200 грам можна придбати за 5-8 гривень.
  • кілограм зелені (листя салату, рукола, кріп, петрушка, шпинат, щавель) – від  80 до 70 гривень.

20200528 103228 scaled 20200528 103025 scaled

Щодо походження вітамінної продукції, то журналіст ПІК вияснила: більше 50 відсотків овочів, якими торгують на двох ринках, в дійсності привезені із Чернівецького гуртового ринку та із Закарпаття. Із Заліщиків Тернопільської області доправили тепличні огірки й помідори.

Що пропонують господарі з Прикарпаття? Теж чимало.

Жителі сіл Довге, Вільшаниця, Стриганці Тисменицького району та Вікно, Городниця Городенківського, а також сіл  Локітки і Попелів, що на Тлумаччині, продають зелень, молоду картоплю, цибулю, часник, моркву, огірки, зрідка помідори.  До речі, сезон на на помідори буде з 10 червня.

Наразі ж спілкуємось з паном Михайлом, 64-річним господарем  зі Стриганців. Зараз він торгує молодою картоплею, про яку, здається, має професорські знання.

«У нас  в селі ранні сорти бульби почали висаджувати ще наприкінці ХІХ століття, коли у Стриганцях жила родина панів Лапінських. Хтось із панської родини поїхав на Схід України та привіз звідти різні сорти не лише картоплі, але й огірків та помідорів. Навчилися там і як вирощувати овочі. Згодом селян навчили. Люди в нас тямущі, роботящі, земелька — родюча… Тому ми й були чи не першими на Прикарпатті у вирощуванні ранніх овочів. Культивуємо городину і досі».

Пан Михайло сам дивується, наскільки це важка праця, яка не завжди дає зиск. Але в усі часи має свого покупця.

До слова, продавці прогнозують, через тиждень ціни на овочі, якщо не буде негоди, знизяться на 7-10 відсотків.

Ситуацію на ринку овочів вивчала Злата Леміш.

Читайте також:

У Тлумацькому районі перевірили, чи не продають малолітнім спиртне

Екзотика по-тлумацьки: люди садять картоплю, а пан Богдан – картопляне дерево (фото)

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено