Івано-Франківськ

Екзотика по-тлумацьки: люди садять картоплю, а пан Богдан – картопляне дерево (фото)

Щирий мешканець Прикарпаття близько 30 років вирощує у себе на ділянці екзотику з інших широт.

Картопляне дерево – це відносно нове захоплення 60-річного тлумачанина Богдана Гаморака. Біля його хати ростуть рідкісні для нашого краю екзотичні ягідні та плодові культури: інжир, ківі, гранат, гумі, зизифус, актинідія, годжі, лавр, фейхоа, цитрусові, виноград. Тут можна зустріти й гриби шиїтакі, повідомляє ПІК.

Inzhyr Bogdan Gamorak vyroshhuye bilshe 30 rokiv

Робота – просто неба, спілкування – на ютуб-каналі

Добре знаний серед садоводів та виноградарів України (член клубу «Виноградарі Прикарпаття»), виходець із села Кутище Тлумацького району, а вже чотири десятиліття як мешканець Тлумача, Богдан Гаморак близько 30 років вирощує екзотику у себе на ділянці.

Більше того, ділиться своїми селекторськими навичками із колегами – професіоналами та аматорами – на своєму ютуб-каналі та у спеціалізованих засобах масової інформації. У нього можна придбати різноманітні саджанці. Про кожен Богдан Гаморак дбає, як про рідну дитину. Вміє розповісти, як доглядати, чим підживлювати, бо має енциклопедичні знання про своє захоплення.

Vnuchtsi Lizi smakuye didusejvyj inzhyr

Найулюбленіша культура землероба – інжир. Спочатку багато чого не виходило, адже фігове дерево прийшло до нас з південних, «гарячих» країн. Та тлумачанин доклав максимум зусиль, щоб інжиру було комфортно в наших кліматичних умовах.

«У моїй колекції близько 20 сортів інжиру. Для мене це вже не екзот», – посміхається Богдан Гаморак.

«Попід сад виноград»

znanyj vynogradar

Виноградом пан Богдан професійно займається з 2004 року. Випробував сотні сортів та гібридних форм. Його виноград (а також й вино із нього) брав участь та перемагав у різноманітних конкурсах-виставках по всій Україні.

«Набуває популярності серед замовників саджанців і картопляне дерево. Ця рослина прикрасить найвишуканіший сад. Вона квітує безперервно ціле літо й осінь, стійка до хвороб та шкідників, проста у вирощуванні», – доводить пан Гаморак на власному досвіді.

Зазначимо, що картопляне дерево – це багаторічна рослина висотою до 2 метрів із ніжними фіолетовими квіточками. Лише через схожість листків та квітів із картопляними вона й отримала свою назву. До речі, картопляне дерево не плодоносить, а лише тішить око цвітом.

Починають цвісти кущі годжі та гумі

Екзотичні годжі достигають восени, гумі – в середині червня.

«Годжі зовсім недавно стали популярними – вони відомі своїми цілющими властивостями у китайській медицині, хоча дика форма цієї рослини – ліція – давно росте на Прикарпатті, її ще називають дереза, вовчі ягоди. Плоди гумі екологічно чисті, містять комплекс вітамінів, листя теж використовують для лікувальних чаїв. Японці вважають гумі плодами довголіття», – каже Богдан Гаморак.

4 2

Про своє захоплення та «підопічних» пан Богдан може розповідати годинами. Та тільки опинившись у його володіннях, розумієш, якої праці слід докласти, аби виростити такий «сад-виноград». Та блиск в очах господаря доводить: зусилля витрачені не намарно. Він має для кого старатися, адже першими дегустаторами та його вірними помічниками  є онучки.

Мар’яна Бодак.

Фото із Фейсбук-сторінки Богдана Гаморака.

Читайте також у ПІК:

Гуцулка дивує іспанців унікальними прикрасами з бісеру (ФОТО)

Як прикарпатці скарби шукають та чому це не завжди законно (ФОТО)

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено