Івано-Франківськ

Як поблизу Франківська лікують укусами бджіл та сном на вуликах

У спеціальному будиночку є 9 вуликів. Треба лягти на дерев'яну поверхню, під якою гудуть бджоли і ...

Деякі пасічники для оздоровлення облаштовують собі будиночок з вуликами. Такий є і у селі Крихівці, що неподалік Івано-Франківська. Його звели член Спілки пасічників Ігор Блажевський з товаришами. Чоловік називає будиночок  “хатою бджоляра”.

received 3346821635348038 1 scaled

depositphotos 78158078 stock photo beekeeper controlling beeyard and bees

Для читачів ПІКу Ігор Блажевський розповів, як проходить бджолиний рік, як пасічник визначає, що мед можна збирати, навіщо терпіти укуси “трудівниць” і спати на їхніх вуликах.

–   Перш ніж розповісти про лікування біополем бджіл, скажіть, Ігоре, тримати пасіку почали для власних потреб (для меду, оздоровлення) чи це одразу було бізнес-ідеєю?

–    Мій дідусь був пасічником та тоді я не вникав у цю справу. Купити бджіл та вулики для себе вирішив набагато пізніше. Цим почали цікавитися друзі та сусіди. Тож з трьома товаришами купили матеріал та зробили спеціальну “хату бджоляра”. Так до моїх десяти бджолиних сімей додалися ще тридцять. Зараз їх менше, а справою займаюся я і деколи допомагає мама.

Бджоли для мене скоріше хобі, трудотерапія. Є час для інших справ.

–   Скільки вуликів зараз маєте? Багато часу витрачаєте на догляд за ними?

–  9 бджолосімей у Крихівцях та близько 20 поблизу Галича. На огляд одного рою витрачаю 20 хвилин на тиждень.

–   Багато людей смакують та лікуються медом, знають, що це продукт бджіл. Та, напевно, не всім відомо, як проходить рік одного рою. Розкажіть про це, будь ласка.

–   У лютому-березні матка відкладає яйця: із заплідненого народжується робоча бджола, із незаплідненого – трутень. Одна доросла бджола за сезон вигодовує 2-3 молоді та помирає. Також гине трутень, який запліднив матку. Поки холодно, бджолосім’я розвивається за рахунок власного корму та сиропу, який даю у вересні при потребі.

Навесні, коли температура повітря 12-14 градусів, бджоли вилітають з вуликів та облітають територію. Є породи, які роблять це при температурі 6-8 градусів. У мене звичайні карпатки.

sffs

Перший нектар бджоли збирають у квітні-травні зі всіх квітів, які тоді цвітуть. Такий мед ще називають майським. У червні-липні черга липи, а у серпні цвіте гречка. Сезон триває з травня до серпня.

У вересні-жовтні бджоли уповільнюються і готуються до зимівлі. Тоді вони виганяють трутня, який стає непотрібним,  бо свою місію виконав – спарювався з маткою, зігрівав розплід, охолоджував вулик.

Починається процес закормки на зиму. Я зменшую кількість рамок у вулику, бо комахи збираються у клуб, а також зменшую льоток (отвір, куди вони залітають), щоб інші бджоли та оси не крали корм.

– Що потрібно для збору меду?

– Треба мати медогонку, димар, щоб заспокоїти бджіл та спецодяг. Бджоли бувають різними і  не завжди раді, коли у них відбирають мед.

–  Кусають?

– Ні, бо збираю мед у захисному костюмі. Хіба сам деколи роблю профілактику укусами. Та у деякі дні бджоли агресивні. Таке буває, коли погана погода, немає достатньо нектару чи нема матки.

–  Ігоре, що впливає на якість та кількість меду. Як визначаєте, що його вже можна викачувати?

– Бджоли кладуть мед у чашечки стільників, які розташовані на рамках, та запечатують воском. Я перевіряю, чи він не виливається і чи достатня вологість, а тоді викачую. За один раз виходить приблизно 10-12 кілограмів меду (3-4 рамки). Кількість залежить від погоди і стану сім’ї.

Також на якість впливає те, чи окроплені поля, де бджоли збирали нектар. На щастя, мої вулики далеко від полів, але є випадки в інших, коли бджоли масово гинуть.

–   Що у таких випадках роблять пасічники?

–  Якщо діяльність офіційно зареєстрована, бджоляр є у Спілці пасічників, то можна поскаржитися. Та це важко доказати, бо не факт, що підприємці дадуть зразки добрив на аналіз. Дехто домовляється з аграріями, щоб кропили поля у час, коли їхні бджоли закриті у вуликах. Та це теж проблемно, бо не всі на таке погоджуються.

– Ви займаєтесь апіотерапією – лікуванням укусами бджіл та продуктами   бджільництва. Для кого це і чи безпечно?

– Спробувати може будь-хто, якщо немає алергії на укуси бджіл та інших протипоказань. Чи це безпечно – також залежить від бджоли, яка може принести щось з нектаром з окропленої квітки. Та у мене прикрих випадків не було.

Це народна медицина. Я проходив курси у Києві, вчився надавати першу домедичну допомогу. Апіотерапія підвищує імунітет, робить профілактику для організму.

Починаю з однією бджоли. Ставлю її людині на наднирники чи на руку. Після укусу жало виймаю через 5-10 секунд. Дивимось, чи немає реакції. На наступний раз бджіл може бути дві. Після цього є набряк, у декого піднімається температура  та це проходить досить швидко.

Дехто після одного курсу апітерапії стає залежним від бджолиної отрути. Наприклад,  моя знайома за місяць прийняла 150 бджіл, приходила до мене через день.

received 667359023842228 1 scaled

–  Як відбувається лікування біополем бджіл?

–  У спеціальному будиночку є 9 вуликів. Треба лягти на дерев’яну поверхню, під якою гудуть бджоли. Спочатку гул бентежить, потім – заспокоює, від чого людина засинає. Особливо корисно це робити, коли є розплід та народжується нове життя – у травні-серпні.

Це корисно для тих, хто переживає стрес, погано спить, має проблеми з диханням. Сон на вуликах спрямований на профілактику багатьох захворювань: очищає бронхи, нормалізує обмін речовин, позитивно впливає на роботу репродуктивної, серцево-судинної та опорно-рухової систем, а також знижує ризик онкологічних захворювань. Після сну людина почувається бадьорою, а завдяки аромату в будиночку стає легше дихати.

До речі, від енергетики бджіл навіть вода змінює смак, якщо якийсь час постоїть на вулику.

Скільки коштує послуга сон на вулику?
Для дорослого 1 година – 50 гривень, а для дитини до 12 років – 25 гривень.

–  Які ще бджолопродукти пропонуєте людям, крім меду?

– Мед – не основний продукт, це найпростіше. Роблю настоянку з прополісу, а також бджолиний підмор з мертвих бджіл для очищення організму. Використовую воскову міль – це не тільки шкідник, але й ефективне народне застосування для лікування туберкульозу. В асортименті є різні мазі, наприклад, для загоювання ран. Дехто замовляє свічки з воску ручної роботи.

Цього навчився робити сам. Інформації зараз достатньо у вільному доступі.

–  Які маєте плани у своєму захопленні бджільництвом?

– Хотілось би мати кочівну пасіку. Для цього потрібен вагончик – у ньому перевозять вулики на поля у час цвітіння за згоди аграріїв. Також хочу відкрити магазинчик із продуктами бджільництва. Щоб людям було солодко, на здоров’я.

Інтерв’ю вела Маря Гурецька.

ПІК нагадує своїм читачам, що самолікування може нашкодити здоров’ю.

Читайте також:

Завзяті прикарпатські рибалки перед ловлею не бриються та нікому не розповідають, куди йдуть

Сніданки народів світу з ПІК: американські млинці з медом та афинами

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено