Івано-Франківськ

Польський ректор отримає звання doctor honoris causa Прикарпатського національного університету

Таким чином відзначили його зусилля у реалізації стратегічного проєкту на горі Піп Іван у Чорногорі.

107550566 278083779937007 5611505732840024271 n

Марцін Палис, професор, ректор Варшавського Університету, отримає звання доктора  honoris causa Прикарпатського Національного Університету ім. Василя Стефаника, повідомляє ПІК.

Відповідне рішення прийняла Вчена рада ПНУ за поданням Факультету природничих наук Університету.

„Впродовж останніх років ректор Марцін Палис доклав багато зусиль для реалізації одного з найважливіших стратегічних проєктів, не тільки у відносинах Варшавського і Прикарпатського Університетів, але й у відносинах Польщі та України. Мова йде про  відновлення колишньої Обсерваторії Варшавського Університету на горі Піп Іван у Чорногорі, який буде не тільки потужним науковим осередком, але й разом з тим символом братніх зв’язків українців та поляків,” – зазначає професор Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського Університету, коментуючи рішення Сенату.

Сьогодні на базі обсерваторії вже діє спілька міжнародна українсько-польська високогірна рятувальна станція. Українські та польські рятувальники спільно несуть там службу для надання якісного і оперативного порятунку туристам. Вони спільно навчаються і діляться досвідом. Також українські рятувальники в рамках навчань і співпраці отримують необхідне для порятунку туристів обладнання, вчаться з ним працювати.

20 лютого цього року на базі Прикарпатського Університету відбувся в рамках такого навчання круглий стіл на тему «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру». Завершення проєкту заплановано на лютий 2021 року. Його метою є налагодження тісної співпраці між польськими та українськими рятувальними службами для підвищення безпеки гірського туризму.

Результатом реалізації проєкту мають стати: відреставрована обсерваторія, відкриття пошуково-рятувального посту, що діятиме цілий рік (24/7), створення навчального центру для рятувальників у високогір’ї, діюча метеостанція, встановлена на обсерваторії, платформа електронних послуг із чатом, туристичними маршрутами, метеоінформацією і корисною інформацією щодо безпеки у горах.

„Співпраця університетів буде розширюватися. Новим полем її реалізації буде, вочевидь, спільне створення  Міжнародного Наукового Центру „Обсерваторія” на горі Піп Іван”, – заявив Ян Тигельський з проєкту PIMReC, який координує роботи, пов’язані з відновленням обсерваторії.

Нагадаємо , астрономічно-метеорологічну обсерваторію Варшавського Університету на горі Піп Іван відкрили незадовго до початку ІІ світової війни. Якийсь час вона виконувала свої функції. З роками приміщення обсерваторії понищилося, оскільки тривалий час обсерваторія була недіючою.

Відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван  почалося у 2012 році. Відновленням заопікувалися Варшавський Університет у Польщі та Прикарпатський Національний Університет імені Василя Стефаника. Також навчальні заклади в контексті реалізації цього проєкту почали співпрацю з рятувальниками Польщі та України.

До речі, ще цього року на вершині Попа Івана мали відбутися урочистості з нагоди 30-ліття програми ЄС Interreg, однак через пандемію коронавірусу ці плани довелося відкласти до наступного року.

«Нас цінують як один з найбільш віддалених пунктів, куди дісталася структурна підтримка ЄС», – пояснює Ян Тигельський.

Урочисту церемонію вручення Марціну Палису звання доктора honoris causa Прикарпатського Національного Університету ім. Василя Стефаника заплановано на вересень 2020 року.

Орест Борисікевич.

Читати також:

У Польщі запровадили зміни щодо обсервації українських громадян

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено