Івано-Франківськ

За чотири роки обіцянок Івано-Франківськ отримав тільки щурів на смітниках біля друкарні (ФОТО, ВІДЕО)

Мешканці обласного центру вимагають від Руслана Марцінківа відповіді: коли на цьому місці у Франківську облаштують затишнй сквер?

Те неподобство, яке щодня бачать франківці та гості міста перед приміщенням колишньої друкарні по вулиці Січових Стрільців, відверто жахає: переповнені смітники, стихійна стоянка транспорту, немиті безхатченки, тощо.

Здається, що незряча тільки міська влада. Інакше чому не поспішає впорядкувати цю ділянку, яка є чи не єдиним клаптиком землі в центрі міста, який ще залишається громадським, а не приватним.

photo 2020 09 29 17 15 34

Чому так сталося і яке майбутнє у ділянки, яка повинна була перетворитися на сучасний сквер?

Журналіст ПІК вирішив розібратися в цьому.

Ідея створити сквер на занедбаній ділянці перед покинутою на той час будівлею друкарні з’явилася влітку 2016 року. Громада міста висловлювала своє відверте незадоволення станом цього громадського простору, який фактично нічим не відрізнявся від сьогоднішнього.

Люди ж рідного віку хотіли мати тут затишний зелений куточок для відпочинку. Був проведений хакатон та організована архітектурна резиденція “Павільйон-78”, яка об’єднала громаду, органи міської влади, запрошених фахівців та учасників-архітекторів для спільного розв’язання проблеми ділянки.

Учасниками стали 10 архітекторів та урбаністів з Івано-Франківська та інших міст України. Результатом роботи стала концепція громадського простору перед друкарнею.

content        3

Втім, між створення концепції та початком роботи над проектом простору стало відомо, що перший поверх друкарні орендувала мережа супермаркетів. І планує облаштувати перед будівлею паркувальний майданчик для машин.

Після тривалих тристоронніх переговорів між громадою міста, міським головою Івано-Франківська та керівництвом мережі супермаркетів було підписано меморандум про спільну реалізацію проекту благоустрою “Сквер перед друкарнею”.

Згідно з меморандумом супермаркет мав право організувати тимчасову парковку на відведеній для цього ділянці перед спорудою до квітня 2017-го, після чого, власне, мало розпочатися перетворення території у комфортний сквер. Але щось пішло не так.

photo 2020 09 29 17 15 31 2

«З невідомих причин проєкт не був реалізований. Зараз на цьому просторі облаштована зупинка громадського транспорту, МАФ та безкоштовна парковка авто. Тепер наша влада вирішила повернутися до «первозданного сміттєвого минулого» і перетягнути на простір, де відбувається інтенсивний пішохідний та автомобільний рух, сміттєвий контейнерний майданчик. І монтували цей майданчик серед ночі! Просто жах! Колись серед ночі монтували ялинки. Це такі нові методи роботи нашої місцевої влади?, – розповіла у соцмережі франківчанка Уляна Руда, яка, до слова, стояла біля витоків проекту «Сквер перед друкарнею».

photo 2020 09 29 17 15 27

Жінка пригадує взагалі жахливі реалії:

“Тільки уявіть цей сморід в неділю на палючому сонці, коли фірма не встигла вивезти сміття. Уявіть щурів, що бігають по зупинці біля дітей, безхатченків, що нишпорять у смітнику і відразу ж прилягають там поспати під горіхом, що самосадом розкинув свої віття перед будинком друкарні».

Активістка переконана, що міський простір повернувся в минуле, де «все й починалось з смітників».

photo 2020 09 29 17 15 33

Але чи все так безнадійно?

Підприємець, ресторатор, один з ініціаторів створення середовища «Тепле Місто» Юрій Филюк розповів, що замовником робіт в цій ситуації могло бути лише місто. Щонайменше на частині ділянки, яка належить місту. Реалізацію проекту передали міському Управлінню капітального будівництва. Але не зважаючи на постійну декларовану підтримку з боку міського голови, реальної ініціативи, бажання чи реальних кроків з боку УКБ не було.

«Управляти міськими службами не в наших силах. Свою частину зобов’язань ми повністю виконали, знайшовши необхідне фінансування в розмірі 3 377 400 грн (50% загального кошторису) з боку міжнародного фонду WNISEF. Відповідний гарантійний лист докладаю. Нажаль, термін можливого використання цих грошей вже сплинув”, – каже пан Филюк.

Щоправда, і в цьому випадку не все втрачено.

“Весь процес ще можна відтворити. Було б бажання всіх сторін. Нажаль, зусиль лише «Теплого міста» тут не достатньою. Потрібна активна підтримка і мешканців, і інших партнерів. І реальне бажання з реальними кроками з боку відповідних органів місцевого самоврядування», – наголосив Филюк.

Він також додав, що проект зі сквером біля колишньої друкарні не простий. Але  його абсолютно реально повністю реалізувати протягом 2021 року.

Тим часом, франківці у соціальній мережі продовжують висловлювати своє обурення занедбаним «шанхаєм». Обурює громаду й те, що влада не проявляє жодної активності у спробах перенести бодай смітники. Не кажучи вже про реалізацію самого проєкту скверу.

photo 2020 09 29 17 15 32

Міський голова Руслан Марцінків стосовно запитань мешканців чіткої позиції не висловлює. І це при тому, що весь час стверджує, що його мета – створити місто, у якому хочеться жити усім, європейське місто, з новими парками і скверами. Як бачимо, ситуація із скандальною ділянкою свідчить про протилежне.

Для роз’яснень стосовно найближчого майбутнього занедбаної території Прикарпатська інформаційна корпорація звернулася до директора Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міськради Михайла Смушака.

«Враховуючи ту ситуацію, яку ми маємо на сьогоднішній день з міським бюджетом, загалом ситуацією в Україні, реалізувати цей проєкт наразі нереально. Просто банально у міському бюджеті зараз немає коштів, а сума дуже велика», – каже чиновник.

У той же час, Смушак переконаний: вільні простори, які ще залишилися в місті, потрібно максимально облагороджувати та використовувати.

Про те, яким бачить простір на Січових Стрільців, і чи вдасться бодай перенести смітники подалі від очей містян та туристів, головний комунальник Франківська сказав у відеокоментарі для ПІК:

Цілком очевидно, що в ситуації щодо реалізації проєкту благоустрою «Сквер перед друкарнею» настає переломний момент.

По-перше, очевидним є той факт, що незабаром зміниться власник приміщень на першому поверсі колишньої друкарні. Це означає, що є шанс, як мінімум, позбутися стихійного паркінгу.

photo 2020 09 29 17 15 28 2

По-друге, злощасні смітники змінять свою «прописку», хоча й тимчасово. Саме тому у громади з’являється можливість оновити концепцію, а з нею – розпочати пошук інвесторів.

І нехай усе, як каже Михайло Смушак, традиційно впирається у кошти, громадський простір таки має шанси стати у недалекому майбутньому однією з окрас Івано-Франківська. Містяни хочуть у це вірити.

skver

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено