Івано-Франківськ

Дев’ять кандидатів – на одне місце в Івано-Франківській обласній раді. Про апетити партій та першу судову справу

На 84 місця в облраді на Прикарпатті претендує 770 кандидатів від 13 політичних партій. Цю узагальнену інформацію оприлюднюємо вперше.

ORA.1

25 жовтня – місцеві вибори. Зараз прикарпатців притягує сила силенна передвиборчих магнітів: спецвипусків газет, телевізійних дискусій, круглих столів; білбордів, постерів, відеороликів у соцмережах…Все це коштує мільйонів гривень. Та не дає, як з’ясували журналісти ПІК, належного інформаційного ефекту.

Люди слабо обізнані – кого, куди і яким чином вони обиратимуть. Зокрема, виборці мають дуже приблизну уяву про вибори депутатів до Івано-Франківської обласної ради.

Сьогодні співрозмовник ПІКАнатолій Дронь, голова Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії — відповідає на ключові запитання наших читачів.

120252054 3313058748783604 5328176738249688683 n

Чи буває у виборчій комісії тихе життя?

– Анатолію Володимировичу, зазвичай увага широкої громадські прикута до територіальних виборчих комісій на завершальному етапі їх роботи. Це коли сільські, селищні на міські виборчі дільниці передають у ТВК протоколи голосування для загального підрахунку голосів та визначення переможців. А наразі у Вас ще тихе життя?

– Як на мене, то подібних періодів нема і не буде. Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія створена не просто для підрахунку голосів. Вона організовує і забезпечує підготовку та проведення виборів депутатів до Івано-Франківської обласної ради. Здійснює свою діяльність згідно з календарним планом ЦВК.

Скажімо, з 15 до 29 вересня ми приймали документи від партій на участь у виборах, ухвалили  рішення про реєстрацію кандидатів. Зараз реєструємо уповноважених осіб для відкриття передвиборчих рахунків кандидатів, кошти з яких вони могли б використовувати на агітацію…

Хто не пройшов?

– 25 жовтня – місцеві вибори. Чи правда, що уже на етапі реєстрації учасників виборного процесу у ТВК були гострі ситуації, у тому числі судові?

– Правда. 27 вересня Івано-Франківська обласна ТВК відмовила у реєстрації кандидатів у депутати облради від політичної партії “Опозиційної платформи – За життя” (ОПЗЖ). Причина відмови – відсутність належної кількості кандидатів у списках. Вони подали тільки 5 кандидатів на десять округів. А в частині 5 статті ст. 219 Виборчого кодексу зазначається, що територіальний виборчий список партії повинен включати не менше 5 і не більше 12 кандидатів у депутати.

Виникла проблема й з політичною партією «Пропозиція». Представники політсили з запізненням подати документи для реєстрації кандидатів на участь у виборах депутатів обласної ради. Термін подачі спливав 24 вересня – о 24.00. Вони прийшли після 24 години. ТВК документи до розгляду не прийняла, адже за імперативною нормою комісія працює до 24 години 24 вересня.

«Пропозиція» подала позов до суду. 30 вересня Івано-Франківський окружний адміністративний суд розглянув справу і відмовив у позові в силу наведених вище аргументів про порушення норми Виборчого кодексу.

120466045 3131709423601363 6319483463255213461 n

– Як правило, в подібних ситуаціях звучить чимало звинувачень на адресу виборчих комісій, найбільше негативу, а то й відвертого бруду, виливається на голову ТВК. Ви були до цього готові?

– Я не звик до бруду. У мене, як військового, завжди був порядок. Порядок сповідував і в апараті Верховної Ради, де працював чотири скликання. Дотримання порядку, закладеного у Виборчому кодексі, є та буде головним в роботі Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії. Нагадаю, що виборча комісія — це не просто група людей, це спеціалізований незалежний колегіальний орган публічної влади.

Виборцям це варто знати

– Скільки депутатів має бути у новому складі Івано-Франківської обласної ради? І як цю кількість визначають?

– Прикарпатці мають обрати 84 депутути обласної ради. Так передбачено Виборчим кодексом в областях, які мають від 1 до 2 мільйонів виборців. Обласна територіальна комісія визначила 10 виборчих округів. Відповідно нумерація іде від 1-го до 10-го.

– Ви якраз підійшли до відповіді на наступне питання: «Я мешкаю у Тисмениці. До якого виборчого округу  ми тепер належимо, бо ж Тисмениця  стала містом новоутвореного Івано-Франківського району?», – запитує постійна читачка ПІК Ганна Козак.

– Доречне запитання. Адже місцеві вибори 25 квітня 2020 року відбуватимуться на новій територіальній основі. До того ж – за новими виборчими системами та з обов’язковим дотримання гендерної квоти у виборчих списках партій.

Щодо округів, то вважаю доречним надати прикарпатцям чітку інформацію щодо їх географії та орієнтовної кількості  виборців. Так ось.

Місто Івано-Франківськ ділиться на два округи – №1 і №2.

Округ №1 – Частина Івано-Франківської міської громади (села Камінне, Тисменичани, Березівка, Братківці, Драгомирчани, Радча, Черніїв, Чукалівка). Це 104662 виборців.

Округ №2 – Частина Івано-Франківської міської громади (села Добровляни, Колодіївка, Підлужжя, Підпечери, Узин). Кількість виборців – 96946.

Округ №3 – частина новоутвореного Івано-Франківському району: Тисменицька та Тлумацька міські територіальні громади, Богородчанська, Солотвинська, Лисецька, Єзупільська, Обертинська селищні територіальні громади, а також сільські територіальні громади – Старобогородчанська, Дзвиняцька, Загвіздянська, Угринівська, Ямницька, Олешанська. Кількість виборців – 139 885 осіб.

Округ №4 – частина Івано-Франківського району: Бурштинська, Галицька та Рогатинська міські територіальні громади, Більшівцівська та Букачівська селищні й Дубовецька сільська територіальні громади. Приблизно 79 164 виборці.

Округ №5 – частина новоутвореного Калуського району: Калуська міська громада, Войнилівська селищна рада, Новицька сільська територіальна громада, Верхнянська сільська територіальна громада. Тут 96 502 виборці.

Округ №6 – частина новоутвореного Калуського району: Долинська міська громада, Болехівська міська громада, Вигодська, Рожнятівська, Перегінська, Брошнів-Осадська, Витвицька, Дубівська, Спаська територіальні громади. В цьому окрузі – 125 623 виборці.

Округ №7 – Надвірнянський район: 96 223 виборці.

Округ №8 – Коломийський район: Коломийська міська територіальна громада, Отинійська, Печеніжинська, Гвіздецька, Нижньовербізька, Коршівська, П’ядицька, Матеївецька, Підгайчиківська територіальні громади. В цьому окрузі орієнтовно 126 896 виборців.

Округ №9 – частина Коломийського району (Городенківська та Снятинська міські територіальні громади та Чернелицька селищна. Кількість виборців – 89 611.

Округ №10 – Косівський та Верховинський райони. Орієнтовно 87130 виборців.

Партії та кандидати: скільки їх?

– Пане Анатолію, чи багато претендентів на депутатське місце у обласній раді, де депутат не отримує зарплату та інші блага, як нардепи у Верховній Раді України?

– Скажу так, на участь у виборах депутатів Івано-Франківської обласної ради зареєстровані 770 кандидатів від 11 політичних партій, включених до єдиного та територіальних виборчих списків.

Зокрема:

  1. «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 81 кандидат;
  2. Всеукраїнського об’єднання «СВОБОДА» – 78;
  3. Партія «ГОЛОС» – 57;
  4. ВО «Платформа Громад» – 84 ;
  5. «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» – 82;
  6. «ЗА МАЙБУТНЄ» – 83;
  7. «СЛУГА НАРОДУ» – 63;
  8. «Українська Галицька Партія» – 56;
  9. «Сила і Честь» – 52;
  10. «УДАР» – 83;
  11. «Наш край» – 51 кандидат;

Про бюлетень з нововведеннями

– 25 жовтня – місцеві вибори. Франківчанка Ольга Барило  завчасно запитує: «Чи правда, що дуже складним буде бюлетень для голосування за кандидатів у депутати обласної ради? Кажуть, що більшість людей у віці можуть в ньому просто не розібратися. Там дійсно треба буде ставити якісь додаткові позначки та цифри?».

– Так, є такі нововведення. Скажу відверто, багатьом розібратися буде важко. Тому потрібно вже цікавитись інформацією на цю тему і готуватися, щоб правильно проголосувати й не зіпсувати бюлетень.

У виборчому бюлетені буде територіальний список кандидатів від партії (окрім першого номера). Кандидатів може бути від 5 до 12. Значить, виборець ставить відмітку навпроти партії, за яку голосує і за кандидата, відповідно до його номера у бюлетені, вписує цифри: 01 чи 02, чи 03 … в залежності від того, за кандидата під яким номером голосує.

Партія отримає мандат, якщо подолає 5-відсотковий бар’єр. В такому разі кандидат під першим номером у цьому списку гарантовано отримає депутатський мандат.

– Активне спостереження за всіма процесами щодо підготовки до виборів на Прикарпатті веде Громадська мережа ОПОРА. Чи співпрацюєте з цією неурядовою організацією?

– Так, її представники регулярно бувають на засіданнях ТВК, висвітлюють її роботу у засобах масової інформації.

120603258 339894433996339 5010446565603398185 n

71 мільйон на вибори – гріх змарнувати

– Скільки людей в Івано-Франківській  обласній територіальній виборчій комісії?

– У ТВК мало бути 18 членів. Але 3-х за нормою закону вивели з її складу, оскільки вони не прийняли присягу, не були на двох засіданнях. Зараз маємо 15 членів комісії.

– Вони отримують зарплату?

– Згідно з чинним законодавством, для належного виконання передбачених завдань, виборчі комісії мають право визначати зі свого складу не більше трьох членів, які можуть виконувати повноваження на платній основі коштом бюджету. Це може бути голова комісії, заступник голови, секретар. Якщо хтось із них відмовиться від зарплати, то відповідна сума може виплачуватися іншому члену комісії.

– А про які суми йдеться?

– У кошторис ще не вникав, але думаю, що у межах 4 тисяч гривень. В цілому на організацію та проведення виборів  ЦВК виділила Івано-Франківській області 71 мільйон гривень. Фінансове управління ОДА розподілило ці кошти на кожну виборчу дільницю. Встановлено жорсткий контроль за використанням цього фінансового ресурсу.

Інтерв’ю вела Марія Палюга.

Фото Роми Сернецького.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

Залишити відповідь

Ваш email не буде опублікований. Обов’язкові поля позначені зірочкою (*)

Поле має бути заповнене
Поле має бути заповнене
© 2020 Всі права захищено