Івано-Франківськ

6 січня 2021: Святий вечір – як сідати з родиною до столу

До кінця 2021 року залишається 359 днів. Завтра - Різдво Христове.

fullsize1 1 scaled

6 січня 2021: День ангела відзначають: Клавдія, Євгенія, Агафія, Микола, Пилип. Привітайте своїх іменинників, пише ПІК.

  • Свята та пам’ятні дати:

Святий вечір (Святвечір, Багата кутя, Вігілія) — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. 

Всесвітній день дітей-сиріт війни  (ініційований французької організацією SOS Enfants en Detresses).

  • Визначні події, що відбулись 6 січня в Україні та світі

1709 — полки Карла ХІІ та Івана Мазепи почали штурм Веприка.
1838 — у місті Моррістаун (штат Нью-Джерсі, США) в майстернях чавуноливарного заводу Спідуелла Альфред Вейл і Семюел Морзе продемонстрували свій перший телеграф
1846 — в Переяславі у маєтку друга Андрія Козачковського Тарас Шевченко написав знаменитий «Заповіт».
1846 — у Києві створено Кирило-Мефодіївське товариство.
1870 — відкриття Віденської філармонії.
1919 — нота-відповідь Раднаркому Росії на ноту уряду УНР з приводу військової агресії Радянської Росії проти УНР: «Радянська Росія не воює проти УНР і російських військ (Червоної армії) в Україні немає».
1928 — річка Темза, що вийшла з берегів, затопила деякі райони Лондона. 14 осіб загинули, Лондон залишився без телефонного зв’язку.
1939 — німецькі фізики Отто Ган і Фріц Штрассман повідомили про відкриття способу ділення ядер урану під дією нейтронів. Це був перший крок до практичного використання ядерної енергії.
1975 — на американському телеканалі NBC вперше вийшла в ефір гра «Wheel of Fortune», відома як «Поле чудес».
1992 — Республіка Бурунді і Республіка Джибуті визнали незалежність України.
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Аргентиною.
2015 — Литва зупинила на своїй території мовлення російських державних телеканалів РТР Планета, РенТВ та НТВ-Мир — за перекручення інформації про події в Україні.
2019 — Православна церква України отримала томос про автокефалію.

ТРАДИЦІЇ

  • Які страви сьогодні готуємо на вечір

1 1

Із Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, вареники з квасолею та капустою, картопля, узвар. Страви мають бути пісними, тому що Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.

У західних регіонах України на Святвечір вареники роблять із багатьма начинками. Найчастіше — з тушкованою квашеною капустою, з капустою і грибами, з картоплею й грибами, з квасолею. Неодмінно — з тертим маком та фруктами (з вишнями, свіжими яблуками, чорносливом). В окремих районах у вареники заліплюють перемелений маринований оселедець, приправлений сухарями, пасерованою цибулькою і спеціями. Такі вареники називають «креплики» або «краплики» — вважаються окремою стравою. «Солодкі вареники» заліплюють інакше, ніж інші — фігурно: «віночком», рубчиками, зубчиками, «ріжками».

Кутю традиційно готували з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). Перед тим їх вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски.

Червоний кут (покуть), де тримають кубельце з кутею та узваром, в народі ще називають «яслами». Власне, кутя з узваром є своєрідним символом смерті Христа, тому при поминках обов’язково готують цю страву і її іще називають «четвертою страшною кутею».

  • Як сідати до святкового столу 

boyki02 scaled

Щойно на небосхилі з’являлася перша передвечірня зірка, всією родиною сідали за, як казали, багатий стіл. Він дійсно був багатим — з дванадцяти різноманітних пісних страв, а звідси й назва «багата кутя» чи «багатий Святвечір».

Першим, як і годилося, займав місце господар, а за ним інші члени родини. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу, розмовляти тихцем. Вставши, глава сімейства пропонував пом’янути покійників і запросити їх до Святої вечері. Вважалося, що саме в цей час всі близькі й далекі члени родини мають прийти до оселі, а, відтак, звільняли для них місця на лавах, ліжках, стільчиках, ставили страви та клали ложки. Слідом за господарем усі присутні виголошували молитву.

  • Прогнози після святої вечері

На багату кутю зоряне небо — кури добре нестимуться і вродить горох.
Місячна ніч — врожай на баштани.
Ожеледь на деревах — вродять горіхи й садовина.
Сніг іде — врожай на яблука.

Зі Святвечором, друзі! Солодкої куті, веселої коляди!

98mTekHwZmdV32FH4m5Hlkrav0zGxzwm7nYAV1tt scaled

Читайте також:

Коляда на Майзлях: Івано-Франківськ готуюється до традиційного фестивалю (ПРОГРАМА)

Різдво у Львові: святкуватимуть без масових заходів (ФОТО)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено