Івано-Франківськ

Прикарпаття: “Нелегали до міграційної служби не приходять, їх треба виявляти», – Сергій Саїв (ФОТО)

Міграційна служба – це не просто паспортний стіл, як уявляє собі значна частина українців.

138863237 454777815911470 2048865252472878377 n scaled

Сергій Саїв, начальник Управління державної міграційної служби України в Івано-Франківській області відповідає на питання журналіста ПІК – про паспортизацію, імміграцію, еміграцію, кримінальні прояви та жорсткі рішення.

“Сьогодні ніде немає легкого хліба”

139001874 209698627537485 7695497309672105996 n 1 scaled

– Сергію Степановичу, у лютому цього року виповниться 18 років, як ви очолюєте міграційне управління в області (назви структури мінялися, а керівник – ні). Чи правда, що кілька тижнів тому ви – досвідчений управлінець, заслужений юрист України, доктор філософії, кандидат юридичних наук – ледь не стали головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації?

– Несподіване запитання. Але я не приховую, що був на співбесіді у Президента України, як один з претендентів на посаду голови ОДА. Однак, в житті що не робиться, то робиться на краще. Залишаюсь в міграційній службі. Вважаю, що сьогодні ніде немає легкого хліба. Треба працювати, треба вдосконалюватися, в будь-якому колективі людей треба об’єднувати заради якісної роботи. У нас це вдається.

– Ще кілька років тому до офісу управління міграційної служби в області важко було пробитися: черги на подвір’ї формувалися з досвітку? Зараз нічого подібного не бачимо. Це означає, що катастрофічно впав попит на послуги ДМС, зокрема, на оформлення закордонних паспортів?

– Жодної катастрофи немає. Візуальна відсутність черг пояснюється тим, що тепер є черги електронні. Хоча звернень дійсно поменшало.

– Чому?

– З одного боку, сучасний сервіс максимально наблизився до людей. Сьогодні в містах та районних центрах працюють ЦНАПи, які можуть надавати послуги по оформленню внутрішніх та закордонних паспортів. У новостворених територіальних громадах теж створюють ЦНАПи, для яких мають відповідне обладнання, закуплене коштом місцевих бюджетів.

З іншого боку, в усьому світі на кількості паспортних послуг позначилась пандемія. Якщо за 2019 рік ми в Івано-Франківській області прийняли 154 653 заяви-анкети на виготовлення закордонних паспортів, то впродовж 2020-го було тільки 55 843 заяви.

І не важко зрозуміти чому так. Через коронавірус значно обмежений в’їзд до ряду країн Європи та світу. Запроваджено жорсткі карантинні вимоги. Тож багато прикарпатців не поверталися з-за кордону додому, а тут люди утримувались від виїзду за межі України. Окрім того, зараз обладнання, завдяки якому можна оформити паспорт, встановлене в усіх консульських установах.

– А скільки оформили за минулий рік внутрішніх паспортів громадянина України?

– Територіальні підрозділи УДМС в області оформили 40 652 паспорти громадянина України у формі ID-картки, у 2019 році відповідна цифра була більшою – 56 629 паспортів.

– Чи не вийде так, що за подібних тенденцій працівники міграційної служби в області «зостануться без роботи»? Зокрема, враховуючи можливості Центрів надання адмінпослуг в ОТГ?

– Роботи вистачить всім. Бо, з одного боку, наша задача – це не тільки оформлення закордонних та внутрішніх паспортів. А з іншого, місцеві осередки надання адміністративних послуг не мають повного ступеня доступу до операційної паспортної системи. Вони приймають документи на оформлення паспорта, передають нам для опрацювання, перевірки.

Друкує ж паспорти поліграфкомбінат у Києві. Звідти спецзв’язком вони доправляються до нас, а ми вже передаємо готові документи на місця, на видачу.

Про бійку іноземців у Франківську

– Не так давно, 30 грудня, іноземні громадяни вчинили у Франківську банальну бійку, двоє постраждали. Цей інцидент поліція внесла до єдиного реєстру досудових розслідувань. Чи легально ці іноземці перебували у нашому місті? Адже відомо, що одним з пріоритетних напрямків роботи управління ДМС є боротьба з нелегальною міграцією. 

– Саме так. У процесі розслідування кримінального провадження правоохоронці звернулися до міграційної служби із запитами щодо законності перебування в Україні цих 4-х іноземців. Наша служба у межах своєї компетенції здійснила відповідну перевірку.

За інформацією Єдиної інформаційно-аналітичної системи Управління міграційними процесами, можу повідомити, що йдеться про іноземців віком від 26 до 33 років.

Зокрема, громадянин А., 1992 року народження, та громадянин І., 1994 року народження, уродженці Ісламської Республіки Пакистан, громадяни Єгипту, документовані посвідками на постійне проживання в Україні від 2019 року Головним управлінням державної міграційної служби України в Донецькій області на підставі возз’єднання сім’ї (їхні діти – громадяни України);

Громадянин І., 1992 року народження, громадянин Ісламської Республіки Пакистан, документований посвідкою на тимчасове проживання в Україні від 2020 року, теж ГУ ДМС України в Донецькій області на підставі возз’єднання сім’ї, він у шлюбі з громадянкою України;

Громадянин М., 1987 року народження, громадянин Ісламської Республіки Пакистан, документований посвідкою на тимчасове проживання в Україні від 2020 року там же – в Донецькій області, на підставі возз’єднання сім’ї (він теж у шлюбі з громадянкою України).

Таким чином, з урахуванням цих обставин вказані особи-іноземці проживають на території України на законних підставах і можуть безперешкодно обирати місце проживання в нашій країні.

До слова, відповідно до законодавства України громадяни-іноземці у разі вчинення правопорушення можуть притягуватися до адміністративної та кримінальної відповідальності на таких же підставах, як і громадяни України.

У даному випадку, коли закінчиться слідство, поліція передасть справу до суду, і якщо у судовому засіданні докажуть вину цих іноземців, то будуть скасовані їх посвідки на проживання в Україні, на них чекатиме видворення.

Незаконний перетин кордону – погана перспектива для іноземця

138453795 723011118347193 8928430671027870025 n 1 scaled

– Сергію Степановичу, для чого нелегали проникають у наші краї?

– Ми межуємо з державним кордоном, у Верховинському районі маємо 18 км кордону з Румунією. Нелегали в основному проникають на Франківщину для того, щоб перетнути кордон та потрапити в Європу.

Хоча думки про це у них виникають не одразу. Є, скажімо, молодь, яка легально в’їжджає до нас, за запрошенням на навчання у вузи області.І ми документуємо цих іноземців посвідками на тимчасове проживання в Україні на той період, який визначений навчальним закладом на їх навчання.

Але є категорія студентів з критичних у соціально-політичному плані країн. Дехто з них, закінчивши наш університет, іноді не мають намірів повертатися, і будь-що намагаються залишитись тут, у тому числі шляхом порушення українських законів. Тоді наша служба вступає у свої права. Доводиться за нормою закону видворяти таких порушників за межі нашої держави.

Окремо хочу зауважити, що нелегали добровільно до нас не приходять, їх треба виявляти. Відповідний відділ міграційної служби в області цим постійно займається разом з іншими правоохоронними органами. Впродовж минулого року виявили 60 нелегальних мігрантів.

– Чим вони поплатилися?

– Стосовно 3 іноземців за позовами Управління ДМС України в Івано-Франківській області суди прийняли рішення про примусове видворення.  Відносно 41 іноземця прийнято рішення про заборону подальшого в’їзду на територію України.

– А якщо за час навчання іноземний студент щиро полюбив Україну і хоче пов’язати з нею своє життя. За яких законних підстав це бажання найпростіше здійснити?

Наприклад, коли хлопець з іншої держави в Україні одружився. Спочатку йому видається  посвідка та тимчасове проживання в нашій країні на рік, потім її продовжують, а після двох років тимчасового проживання він отримує право на постійне проживання. За умови, що не порушував за цей час українське законодавство, інакше скасовуємо видані посвідки та відправляємо на батьківщину.

Іноземні громадяни на Прикарпатті: чим займаються

– Чи багато іноземців перебуває зараз на території Франківщини?

– У межах середньостатистичної кількості за останні роки. Якщо сказати точніше, то 8132 особи.

– Скільки серед них студентів?

– Студентів-іноземців понад дві тисячі. Ще 5700 людей – це особи, які народилися в України, потім проживали за її межами, здебільшого йдется про Росію. Тепер повернулися, однак не позбулися попереднього громадянства, не набули громадянства в Україні, але на законних підставах отримали посвідки на постійне проживання в нашій країні.

Принагідно зазначу, що іноземний громадянин не може стати громадянином України та отримати український паспорт, поки не вийде з попереднього громадянства.

– В які країни в основному виїжджають зараз прикарпатці?

– Ми не відстежуємо ці питання, це не наша компетенція. Але ж відомо, що українці є чи не в усіх країнах світу. Однак здебільшого вибирають країни Європи, Америку, Канаду.

– А якого походження ті іноземці, які зараз живуть на Прикарпатті?

– За статистикою у нас 1800 поляків, 1382 – білоруси, у межах 5 тисяч – росіяни…

Серед іноземних громадян є 223 особи, які офіційно працевлаштовані. З них 17 працюють на промислових підприємствах, 21 – у сільському господарстві, семеро – в науці та освіті, у торгівлі -12, у сфері обслуговування – 7, на будівництві –троє.

Однак є випадки, коли іноземці працюють нелегально. Наші працівники разом з колегами із правоохоронних, фіскальних органів проводять перевірки і такі факти виявляють.

– І яке найбільше покарання може понести за це адміністративне порушення, скажімо, працедавець?

– Складаємо адмінпротокол за фактом порушення, направляємо до суду, який виносить вердикт. Це може бути штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 3 400 гривень.

– Чи є у нас біженці з-за кордону?

– Тільки один, з Афганістану. До речі, у міграційній службі нашої області немає підрозділу у справах біженців, такий підрозділ є у Львові.

“Людям не треба приносити, як колись, купи документів та довідок”

– Сергію Степановичу, на початку року керівник кожної державної установи визначає для себе та свого колективу найголовніше завдання на найближчі 365 днів… Яке воно у вас?

– Цього року, як і в передньому, пріоритетом є якість надання послуг. Щоб люди, які до нас звертаються, почували себе комфортно і були впевнені, що їх заява буде задоволена за всіма стандартами.

Для зручності громадян  у кожному підрозділі функціонує електронна черга. Людина може записатися на оформлення паспорта через електронний сервіс на сайті ДМС України  на конкретну годину, вчасно з’явитися у визначений час і без черг отримати необхідну послугу. Все комп’ютеризовано. Людям не треба приносити, як колись, кіпи документів та довідок. Наші працівники мають коди доступу до баз даних, скажімо, міністерства юстиції чи інших структур і без участі заявника отримують необхідну інформацію.

Пригадую, що у 2002 році, коли я очолив службу, на три кабінети була одна друкарська машинка. Зараз, образно кажучи, на кожного працівника по три-чотири комп’ютери. Персонал служби забезпечений усім необхідним для роботи.

Про кадри, вакансії та волонтерські справи

Немає опису.

– Комп’ютеризація, програмне забезпечення – це, безумовно, прогрес. Та якість роботи все одно залежить від кадрового забезпечення, професійного рівня працівників. Наскільки у вас кваліфіковані кадри та звідки вони приходять, чи є вакансії?

– Вакансій наразі немає. З’являються хіба що у випадку, коли дівчата – працівники міграційної служби, одружуються та йдуть у декретні відпустки.

Люди тримаються свою роботу – цікаву, затребувану. Мотивує працівників й заробітна плата, яка є більшою, ніж в інших державних структурах регіонального рівня. Минулого року вона складала у нас в середньому 10-11 тисяч – це уже «на руки». Цього року зарплата буде вищою.

До того ж є система надбавок та премій, рівень яких залежить від показників роботи працівника.

Кваліфікованих спеціалістів одразу після закінчення вузу не буває. Але наші досвідчені працівники готують нових професіоналів з-поміж молодих спеціалістів в процесі практичної роботи. Завдяки цьому маємо якісний кадровий склад служби. До слова, у них є можливості онлайн навчання. Головне – прагнути до самовдосконалення.

– Чи є у системі міграційної служби України рейтингова оцінка роботи обласних управлінь?

– Безумовно. Івано-Франківське управління ДМС вже два роки поспіль займає перші місця. Перепрошую за нескромність, але оцінкою нашої роботи можна вважати й те, що портрет вашого співбесідника є на Дошці пошани МВС України, у сфері управління якого  державна міграційна служба.

– Сергію Степановичу, у вашому робочому кабінеті привертає увагу символіка військового спротиву наших захисників на сході України…

– Від 2014 року ми – члени колективу, мої заступники – багато допомагаємо українським воїнам. Особисто теж маю можливість допомагати: у дружини та сина є бізнес. Тож коли звертаються волонтери, протягуємо руку допомоги. За це отримуємо подяки.

– Чи відповідає дійсності інформація про те, що ви переправляли зброю українським захисникам на Сході? Хіба це дозволено законом?

– Є такий факт.То була моя особиста снайперська гвинтівка, яку на початку АТО благодійно, через МВС України, я відправив бійцям на законних підставах. Кому вона дісталася персонально – не знаю. Але відчуваю, що згодилася у справі поступового визволення тимчасово окупованих територій України. А люди мирних професій, у тому числі в міграційній службі, покликані наближати перемогу своєю ефективною працею.

Розмову вела Марія Палюга.

Фото Романа Сернецького.

Читайте також:

ВІДЕО анонс: на гострі питання відповідає начальник міграційної служби в області Сергій Саїв

ТОП-5 яскравих особистостей Прикарпаття, що зійшли з Олімпу влади: де пригодилися?

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено