В карпатських селах можна поласувати справжнія домашнім маслом. Як його роблять, як виглядає гуцульська маслобійка з «бетелевом» і чи справді таке домашнє масло аж дуже корисне, дізнавалася журналістка ПІК.
«Домашнє масло жовте, пахуче, це вам не абищо з магазину»,— каже є Володимир Ватуйчак, господар із села Бистрець на Верховинщині.
Чоловік зазначає, що збивати масло можна і по-сучасному — блендером, або, як у давнину — колотити сметану в трилітровій банці, закритій кришкою. Але в родині Ватуйчаків масло роблять за допомогою давньої маслобійки.
“Це така дерев’яна бочечка заввишки 60 сантиметрів, у діаметрі 22 сантиметри знизу та 15 – зверху», — пояснює горянин.
Маслобійку роблять зі смереки, ялини, липи або берези. Спочатку нарізають 25 «дог» — вузеньких дощечок, які збирають, як дитячий конструктор, та стягують обручами. Зверху є кругла дерев’яна кришка з діркою, в яку вставлений «бетелев» — паличка для збивання масла.
Як у такій бочечці масло збивати, запитую Володимира Ватуйчака.
«Аби збити кілограм масла, треба 2,8-3 літри відстояної жирної домашньої сметани або вершків. Сметану збираємо протягом 4-5 днів, тримаємо в холодильнику, аби не зіпсувалася. Перед збиванням кладемо її в тепле місце десь на 1-1,5 години», — пояснює господар.
Відстояну сметану зливають в маслобійку, закривають кришкою та 1,5-2 години збивають паличкою-бетелевом. Після 40 хвилин активного збивання, утворюються невеличкі тверді грудочки, далі більші і більші.
Коли масло вже збите, зливають рідину що залишилася (маслянку). За словами Роксолани Ватуйчак, доньки господаря, це теж смачний і поживний продукт. Її можна пити або додавати в тісто, коли замішують домашній хліб. А ще маслянкою напувають худобу.
Коли з маслобійки злили маслянку, грудочки масла вкидають у миску з холодною водою, ложкою збивають їх докупи та кладуть на три години в холодильник. Домашнє масло — готове.
Ціна домашнього масла на ринках Івано-Франківщини 200-230 гривень за кілограм. І хоча домашнє масло вважають дуже добрим та корисним, дієтологи застерігають від надмірного споживання продукту, бо у ньому масова частка жиру становить аж 72-82 відсотки.
Тому на добу слід вживати не більше 10-30 грам домашнього масла. Це така кількість, якої вистачить, аби намастити 3-4 шматочки хліба. А корисне таке масло тим, що в ньому є багато кальцію та різних мікроелементів, що є в домашньому молоці, а згодом – у сметані.
Злата ЛЕМІШ
Фото Володимира Ватуйчака: Роксолана Ватуйчак збиває домашнє масло у маслобійці.
Читайте також:
На Прикарпатті зв’язкову УПА Парасковію Гураль привітали з 95-річчям (ФОТО)
Відсьогодні Прикарпаття у “жовтій” зоні: які обмеження знімаються
Читайте нас у тг