Івано-Франківськ

У Франківську обговорили новий підхід до здійснення правосуддя щодо підлітків

3 червня в Університеті Короля Данила відбувся круглий стіл за участю фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Немає опису.

З метою забезпечення реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» в Івано-Франківській області 3 червня у приміщенні Університету Короля Данила відбувся круглий стіл з участю фахівців системи безоплатної правової допомоги та стейкхолдерів Програми, пише ПІК.

Саме про новий підхід до здійснення правосуддя щодо підлітків – на цю тему говорили правозахисники в Івано-Франківську. Мова йшла про відновне правосуддя для підозрюваних неповнолітніх.

Немає опису.

«Ми працюємо не для того, щоб тільки звільнити від кримінальної відповідальності підлітка, наше завдання є ширше, це і відновлення взагалі як для потерпілого, так і для неповнолітнього, а також і ресоціалізація для підлітків, щоб вони зрозуміли, що вони скоїли та чому це не потрібно скоювати в майбутньому», – наголосив в.о. директора Координаційного центра з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Якщо традиційно каральне правосуддя – це покарання винуватого або виправдання невинуватого, то відновне правосуддя спрямоване на відновлення порушених соціальних зв’язків шляхом усунення шкоди, нанесеної потерпілій особі та примирення на цій підставі потерпілої особи та неповнолітнього.

У рамках відновного правосуддя повніше, ніж у рамках карального правосуддя, задовольняються особисті та суспільні інтереси, зокрема:

– інтереси потерпілої особи, оскільки усувається завдана їй шкода;
– інтереси неповнолітнього, оскільки до нього застосовується не покарання, а альтернативні заходи впливу;
– інтереси громади та суспільства в цілому, оскільки конфлікт вичерпується мирно й відновлюється стан соціальних зв’язків, який існував до вчинення правопорушення.

Світова статистика свідчить, що діти, які проходять через відновне правосуддя повторних злочинів скоюють менше.

Немає опису.

«Важливо виведення з кримінального процесу на ранній стадії саме дітей, застосовуючи відновні підходи. В чому полягає відновлення: тут має бути і відшкодовування завдана шкода потерпілій стороні, потерпіла сторона має погодитись на участь в такому проєкті, мають проводитись певні заходи як зі сторони психологів соціальних служб для того, щоб дитина, яка оступилась не могла наступного разу стати на цей шлях», – сказав директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

Проєкт націлений на виведення підлітків з юридичної площини у психологічну, щоб мінімізувати ризик повторних помилок.

На зустрічі обговорювались такі проблемні питання:

– незацікавленість сторін КП брати участь у проєкті;
– відсутність встановленого вичерпного переліку державних органів та установ — з чітким розподілом між ними компетенції та визначення форматів, за якими вони співпрацюють між собою, з поліцією, прокуратурою та судом;
– обмежена кількість психологів, зокрема у сільській місцевості;
– відсутність затверджених на рівні держави корекційних програм, спрямованих на виправлення неповнолітнього, його психологічну та соціальну підтримку, сприяння реінтеграції до суспільства;
– обмежений ресурсний потенціал для організації проходження програми ресоціалізації неповнолітніх в громадах.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено