Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чи варто заставляти вакцинуватися тих, хто не хоче або вагається

Весь світ активно вакцинується, Ізраїль планує уже по третьому разу.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled

Поки світ активно вакцинується проти COVID-19, в Україні та, зокрема, на Прикарпатті, однією з причин недостатнього рівня щеплювання є наша одвічна недовіра до всього нового.

Чи варто заставляти вакцинуватися тих, хто не хоче цього робити або ще вагається? Експертну оцінку цієї та інших обставин, пов’язаних з вакцинацією на Прикарпатті, надає голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Андрій Яворський, пише ПІК.

images 2

1. Моє тверде переконання: не треба заставляти щепитися тих людей, які категорично проти. Зараз потрібно дати максимальну можливість вакцинуватися  проти COVID-19 людям, які свідомо цього хочуть. І переконувати тих, які ще вагаються, – наголошує Андрій Яворський.

2. Щодо побоювань, що якась вакцина добра, а якась гірша – “тому не будемо щепитися взагалі”, скажу так:

“Добра вся вакцина, яка є в наявності в Україні. Для жителів Івано-Франківської області доступними є Covishield, CoronaVac, Pfizer, AstraZeneca та Moderna. Усі ці вакцини є ефективними та безпечними у боротьбі з коронавірусом.

3. Весь світ активно вакцинується. Ізраїль планує 3-й раз. Ніхто перед вакцинацією не обстежується, не здає невідомо які аналізи. Лиш ми “мудрі”, розводимо “диванну аналітику” щодо шкідливості вакцин. Треба дослухатися до думки світової медичної спільноти. Вона рекомендує щеплення!

4. Вакцинація – це шлях запобігти важким формам перебігу коронавірусної хвороби та не померти саме від цієї інфекції.

5. Чи знаєте, як тяжко, в ПОВНІЙ СВІДОМОСТІ помирають ковідні хворі? Не знаєте. І це добре. Але ми, медики, знаємо. І те, що ми пережили та вижили – щоденно смерті, багато смертей, йдуть із життя і молоді і старі, багаті і бідні, і дуже багаті… – це страшно. Тому – Вакцинуйтеся!!! Всі! Беріть на вакцинацію своїх рідних і близьких. І дякуйте Богу і владі, що є для прикарпатців вакцина, причому – безплатна. Є вибір. Визначайте собі для щеплення – ту чи іншу.

6. Що треба, щоб вакцинацію наблизити до людей, до населення? В області напрацьовані рекомендації:

а) вакцинувати не тільки в медзакладах, але й в інших доступних місцях. Скажімо у вихідні, “базарні” дні – поряд з місцями реалізації товарів чи відпочинку має бути приміщення для вакцинації. Для прикладу, така локація є в ТЦ Епіцентр в Івано-Франківську.

б) доступність вакцини потрібно забезпечити для маломобільних груп населення: стареньких, одиноких, зокрема у селах. Потрібно проводити щеплення мобільними бригадами, заходити в кожну домівку. Особливу роль в цій роботі мають відігравати сімейні лікарі.

в) інформування населення, відверто кажучи – реклама!!! Без цього не буде нічого доброго, якщо ми хочемо переконувати та рятувати людей від найгірших наслідків коронавірусу. Інформації у фейсбук недостатньо. Потрібно застосовувати й інші інформаційні засоби. Скажімо, офіційні сторінки територіальних громад, районні газети, які користуються більшою довірою у місцевого населення.

г) до інформування жителів міст та сіл варто залучати авторитетних людей, як уже пройшли щеплення і можуть поділитися власним баченням, наскільки це важливо і не страшно. Для осіб, які ще вагаються, важлива думка поважної людини, яка вже випробувала вакцину на собі.

д) звичайно, що роз’яснювальна робота – насамперед місія фахівців та переконливих прихильників вакцинації, які добре вміють пояснити все про вакцини. Ці люди мають виступати у місцевих ЗМІ, постійно бути на місцевих телеканалах!

е) потрібні фінансові стимули для сімейних лікарів та мобільних груп, які займаються вакцинацією проти COVID-19. Як на мене, територіальні громади чи райони могли б за певні показники, досягнуті у щепленні людей проти ковіду, передбачити певні стимули: подарувати для роботи комп’ютер чи апарат ЕКГ для сімейної медицини.

Зараз в Івано-Франківській області за офіційною інформацією розгорнули 121 пункт вакцинації. Однак, з’ясовується, що не всі вони працюють з тим навантаженням, з яким потрібно. МОЗ передбачає на одну бригаду 120-150 щеплень в день. У нас це не завжди так. Але недоліки усувають. Прикарпатці, особливо у містах, активно вакцинуються.

Твердо дотримуюсь тієї думки, що у питаннях щеплення повинна працювати насамперед свідомість людини, її ставлення до власного здоров’я і здоров’я тих, хто поряд, – наголосив голова постійної депутатської комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Андрій Яворський.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено