У Карпатах можна надибати на гарний урожай грибів. У соцмережі грибники діляться світлинами та відео своїх грибних “знахідок”, пише ПІК.
Зокрема, ось такий щедрий урожай грибів назбирали в Осмолоді на Рожнятівщині.
Тут ще надибали на свого роду “спортивні” грибочки:
А ось такі “велетні” ростуть в селі Слобода-Долинська на Долинщині.
Цих красенів назбирали у Болехові.
А це грибний “привіт” з Ворохти.
Грибочки з села Ценжів на Тисмениччині.
А ці гриби зібрали за три походи в ліс.
Ось такі красені ростуть в Маняві на Богородчанщині.
Грибний урожай в селі Буківна на Тлумаччині.
Львівщина не відстає від Прикарпаття в грибному сезоні. Ось такий пакет їх зібрали на Самбірщині.
А ось у Виноградові на Закарпатті гриби вже збирають відрами.
До слова, як правильно збирати гриби:
- Ні в якому разі не слід брати невідомі гриби. Імовірність отримати отруєння в цьому випадку дуже висока.
- Вирушати по гриби рекомендують рано вранці. Оптимальний час для збирання грибів – 6-7 година ранку.
- Збирати гриби краще в корзинку з берести або вербових прутів. У них гриби краще зберігаються. Целофанові та паперові пакети для цього непридатні: “урожай” швидко зіпріє через погану циркуляцію повітря.
- Сирі гриби пробувати на смак суворо заборонено.
Не можна збирати старі, перезрілі гриби. Вони дуже часто є отруйними. - Якщо напередодні пройшов легкий теплий дощ, і водночас світило сонце, то це вірна ознака того, що в лісі зараз багато грибів.
- Ні в якому разі не збирайте гриби вздовж трас. Найкраще відправитися на грибне полювання в гори чи в ліс, гриби, які виросли в безпосередній близькості від мегаполісу, можуть містити солі важких металів та інші небезпечні для здоров’я речовини.
- Відправляйтеся на пошуки грибів тільки, якщо ви дійсно добре знайомі з видами грибів і здатні з легкістю відрізнити печериці від дощовиків, а поганку від сироїжки.
- Під час грибного полювання не залишайте дітей без нагляду і ні в якому разі не дозволяйте їм пробувати на смак сирі гриби і ягоди.
- Якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб, краще його не брати.
- Прийшовши додому переберіть гриби, ще раз уважно перегляньте кожен з них, почистіть і відваріть.
Ні в якому разі не пийте грибний відвар , воду необхідно злити, а гриби законсервувати або піддати подальшій термічній обробці. - За перших же симптомів отруєння (нудота, біль у шлунку) слід негайно звернутися до лікаря. Грибне отруєння небезпечне тим, що досить часто закінчується летальним результатом – якраз через те, що люди нехтують правилами безпеки.
Як відрізнити їстівні гриби від отруйних:
- Їстівний гриб пахне приємно, у нього грибний, лісовий запах. У той час як в отруйного аромат не дуже приємний, нагадує хлор, ліки або взагалі різкий.
- Отруйний гриб часто має дуже яскраве забарвлення.
- У небезпечних грибів часто змінюється колір на зрізі ніжки: синій, фіолетовий, незвичайний.
- Якщо на поверхні гриба є мухи, мошки, черв’яки, то цей гриб — їстівний. Комахи не переносять отруйні гриби.
- Якщо ви зустріли гриб без трубчастого шару, притаманного деякими видами грибів, то значить перед вами отруйний гриб, який маскується під їстівний.
- Також варто викинути гриб, якщо він викликав якісь сумніви.
- Не треба пробувати на смак невідомий гриб, оскільки отруєння може настати миттєво.
- Не беріть перерослі гриби, бо такі екземпляри дуже складно визначити, отруйний він чи ні.
- Також остерігайтеся грибів із ніжкою, яка стає товстою внизу.
Читайте також у ПІК:
В лісах Прикарпаття кинулись гриби (ФОТО, ВІДЕО)
На Прикарпатті шиють гуцульські череси – чоловічі пояси з металевими прикрасами (ФОТО)
В Україні з’явився Telegram-бот для боротьби з “чорними” лісорубами та паліями
Шанс на життя: 10-річній Ані з Калущини потрібна допомога небайдужих (ФОТО)
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtubeта Telegram
Читайте нас у тг