Івано-Франківськ

Мешканці сіл Галицького району та Бурштина п’ють «тверду» воду, небезпечну для здоров’я – результати аналізів проб

Мешканці громади також не задоволені якістю води, особливо водою з криниць.

vedro

У селах Галицького району: Крилосі, Залукві, Більшівцях, а також в Бурштині питна вода не відповідає встановленим гігієнічним вимогам.

Про це повідомляє «Галицький кореспондент» з посиланням на відповідь Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. Раніше редакція звернулася туди із запитом підтвердити або ж спростувати публікації ЗМІ про невідповідну якість питної води у Галицькому районі.

В управлінні повідомили, що у 2021 році провели п’ять моніторингових обстежень на КП «Галичводоканал» міста Галича, КП «Житловик» у Бурштині, ПЖКХ в селі Задністрянське. За результатами проведених лабораторних досліджень у відібраних пробах за мікробіологічними та вірусологічними показниками вода відповідала гігієнічним вимогам.

А от результати перевірки фізико-хімічних показників (твердість) виявилися гіршими. Вода, відібрана із централізованого водопроводу КП «Житловик» у Бурштині, не відповідала нормам і становила 8,7 ммоль/дм куб та 16,2 ммоль/дм куб при нормі 7,0 ммоль/дм куб.

Підвищений вміст по твердості експерти пояснюють заляганням природних солей кальцію та магнію у підземних водах.

До слова, серед причин поганої якості води експерти ТОВ «Компанія Геонікс», які минулого року готували стратегічну екологічну оцінку до проекту змін до генплану Бурштина відзначали також високу зношеність мереж водопостачання, старе обладнання, проблеми з каналізаційними стоками та високу мінералізацію вод в регіоні.

Минулого року Держпродспоживслужбою також проводилось моніторингове обстеження криниць у селах Крилосі, Залукві та Більшівцях. Фахівці відібрали 22 проби води й з’ясували, що вісім з них не відповідало мікробіологічним показникам, по фізико-хімічним та вірусологічним показникам відхилень не було.

Проте, місцеві жителі якістю води не дуже вдоволені, особливо якщо мова йде про воду саме з криниць. Як повідомляла ПІК, у групі «Галич давній сучасний» у Facebook люди масово скаржаться на солі, іржу, вапняк, а також те, що через погану якість води та осад швидко виходять з ладу побутові прилади: пральні машини, бойлери та ін.

“У кого є централізоване водопостачання, тим пощастило, вода дуже добра. А наша «рідна» з криниць всюди різна. У Залукві погана вода”, – пише Наталя Медвідь.

Висловлює свої спостереження й учасниця спільноти Ольга Федорович:

“В криницях у Заріці води практично нема. А якщо є, то неякісна. На Горі вода з вапняком. Накип у чайнику утворюється буквально після другого кип’ятіння води”.

Микола Гарасимів вважає, що і в Галичі і його околицях вода дуже поганої якості:

«Знаю по роботі, яку пральну машину з Галича розбираєш – накипи набагато гірші, ніж в техніці з інших регіонів. А з Заріки взагалі накип світло- коричневого кольору, як від солей магнію», – додає чоловік.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено