Івано-Франківськ

Результати переговорів у Стамбулі: новий договір про гарантії безпеки

Українська делегація у Стамбулі оголосила свої вимоги для закінчення війни – це міжнародний договір про гарантії безпеки.

Переговори Росії та України у Стамбулі 29 березня завершилися - усі новини | РБК-Україна

За словами голови делегації Давида Арахамії, йдеться про нову глобальну систему гарантій, пише ПІК з посиланням на BBC News Україна.

“Наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який будуть підписувати всі гаранти безпеки. Хочемо, щоб це був працюючий міжнародний механізм з конкретними гарантіями для України”.

Він зазначив, що договір має працювати за аналогом 5 статті НАТО.

“Є три дні на консультації, а після цього країни-гаранти мають юридичні зобов’язання надати нам допомогу. Йдеться про військову допомогу, закрите небо і все, що нам буде треба”, – заявив Арахамія.

Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН. Йдеться про такі країни – Велика Британія, Китай, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Італія, Польща, Канада, Ізраїль.

Деякі держави попередньо погодилися.

За словами Арахамії, у договорі вже записали, що всі гаранти мають допомагати Україні вступити до ЄС.

Арахамія додав, що перемовники зараз нічого не підписують, а лише доносять свої позиції до Росії.

“Договір про гарантії безпеки – це можливий дипломатичний формат закінчення війни. Це можливість відновити дипломатичними засобами територіальну цілісність і безпеку України”, – заявив Валерій Чалий, український дипломат і учасник перемовин.

За його словами, якщо вдасться закріпити ключові положення цього договору, то Україна буде позаблоковою і без’ядерною державою, яка матиме постійний нейтралітет.

Відмова від іноземних баз

З огляду на заяви української делегації, Україна йде на такі поступки – відмовляється від НАТО.

“Ми не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази, військові контингенти і не будемо вступати у військово-політичні союзи”, – заявив Чалий, коментуючи проєкт договору.

У делегації заявили, що щодо цих питань має бути референдум. Але його можна провести лише в умовах миру.

“Це інший безпековий контур, який отримає Україна. Спочатку це буде референдум, де всі громадяни висловляться щодо договору, щодо того, як він має працювати. Після цього буде ратифікація парламентів країн-гарантів”, – заявив Михайло Подоляк, радник голови ОП.

Ситуацію з ОРДЛО пропишуть окремим пунктом. Питання “ДНР” та “ЛНР” мають вирішувати під час переговорів Зеленського та Путіна.

Максимум 15 років мають тривати перемовини щодо Криму, на цей період встановлюється мораторій на його повернення до складу України військовим шляхом.

Що сказали у Росії?

Міноборони РФ заявили про зменшення військових дій.

“У зв’язку з тим, що переговори з Україною переходять у практичну площину, прийнято рішення в рази скоротити військову активність на Київському та Чернігівському напрямах”, – заявило Міноборони Росії.

У російській делегації заявили, що зустріч Путіна та Зеленського можлива – але з попереднім підписанням договору Росії та України на рівні МЗС.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено