Івано-Франківськ

Як коливатиметься курс долару в Україні наприкінці 2022 року

Експерти та уряд прогнозують поступове зростання курсу долара до 50 грн наприкінці 2023 року.

Але не слід чекати різких коливань курсу основних валют у вересні. Долар трохи виріс через тимчасові фактори, згодом ціни стануть більш стабільними.

4f01a416 f24a 40dd a4e4 d898819c3207 scaled

Курс долара в Україні у вересні та до кінця року

Економічні проблеми на тлі війни – річ закономірна, тож зростання курсу долара та падіння національної валюти нікого не дивує. Але українці жваво обговорюють можливі зміни курсу, бо зазвичай ці коливання відбиваються на цінах на продукти, послуги, комуналку тощо.

Що буде з курсом у вересні

Коливання курсу видаються незначними. Так, 14 вересня офіційний курс долара становив 36,57 грн, на міжбанку цю валюту купували по 36,56 грн, а продавали по 36,93 грн. Згідно з курсом валюти на meta.ua/finance/kurs/usd/ 15 вересня курс майже не змінився:

  • у банках купівля – 40,5 грн, продаж – 41,5 грн;
  • на міжбанку – 36,5686 грн, продаж -36,9343 грн;
  • за відомостями НБУ – 36,5686 грн, продаж – 36,5686 грн.

Олег Пендзин, економічний експерт, вважає, що у вересні не варто чекати на вибухове зростання курсу американської валюти. Недавнє невелике подорожчання долара було спровоковано дефіцитом валюти у касах банків та зростанням попиту на долари.

Експерт нагадує, що з наближенням зими багато українців турбуються про поліпшення опалення своїх домівок. Тож, зростають продажі опалювальних та інших технічних приладів, тобто росте імпорт товарів такого типу. Бізнес потребує більше валюти для закупівель, попит підвищується. Це тимчасовий фактор, каже фахівець, тож курс долара згодом знов стабілізується.

Прогноз до кінця цього та наступного року

Денис Шмигаль під час недавньої прес-конференції повідомив наступні відомості про курс долара в Україні:

  • середній показник за 2022 рік становитиме 32,3 грн/$;
  • до кінця року очікується його зростання до 37 грн/$;
  • згідно з прогнозами на наступний рік середній курс сягне 42 грн/$.

Звичайно, це середні цифри, згідно з розрахунками до кінця 2023 року ціни на долар можуть сягнути навіть 50 грн, що відображено в офіційних документах. Прогноз зроблено з урахуванням поточної економічної ситуації, тож він може погіршитися чи поліпшитися залежно від змін, які чекають на країну в майбутньому.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено