Івано-Франківськ

Оцінка експерта: що відбувається з цінами на оренду житла в Івано-Франківську, – Ірина Ковальчук

Неможливо зняти квартиру в Івано-Франківську за адекватну ціну – це міф чи реальність?

DSC 4754 scaled

Ірина Ковальчук – рієлторка та співзасновниця агенції нерухомості «Марс», є членкинею Асоціації рієлторів Івано-Франківська. Вона займається орендою, продажем житлових приміщень та комерційної нерухомості.

В сьогоднішньому випуску Ірина розповідає читачам ПІК про те, як змінила війна договірні відносини між орендарем та орендодавцем.

Шалений бум та великий хаос

Через війну лише в Івано-Франківськ переїхали понад 100 000 людей. Люди втікали у відносну безпеку на захід України. Приїжджали з міст-мільйонників, і в перші дні війни відбувався великий хаос. Люди шукали квартири «на валізах».

Помешкань на всіх не вистачало. Квартири готові були орендувати, навіть не оглянувши. Через дзвінок, за фотографією погоджувалися на оренду. Зростав рівень шахрайства. Тоді було складно всім. Зараз ситуація змінилася – стабілізувалася, і вільного житла є набагато більше.

Платимо будь-які гроші

Щодо шаленого підняття цін Ірина Ковальчук розповідає:

«Так, справді, різко відбулося підняття цін. Але якщо прикарпатців звинувачували в тому, що, наче, деякі орендодавці «наживалися» на тих, хто втікав від війни, то це неправда. Я знаю чимало випадків, коли наші іванофранківці надавали житло безплатно”.

Ірина відверто додає:

“Я б сказала, що високі ціни були штучно створені через заможних орендарів. До нас приїжджали люди з великих міст і казали, що готові платити будь-які гроші. Платили близько 1000-1500 доларів в місяць, лише б заселитися. Таким чином і створилася бульбашка нереальної ціни. Хочу підкреслити, 90% наших клієнтів не підіймали вартість оренди”.

Але вони не програли. «Багатії», як правило, заїжджали на 3 тижні чи місяць. Зараз вкладають довгострокові договори. В результаті –  так вигідніше.

Від чого залежить ціна

DSC 4768 scaled

Ціни на елітне житло в Івано-Франківську завжди були високі. Зараз ситуація стабілізувалася, ціни пішли на пониження, хоча все ще трохи вищі, як до воєнного часу. Знову піднялися ціни на красиві квартири.

Зараз однокімнатна квартира в новобудові коштує від 250 доларів. Якщо з дизайнерським ремонтом, то 350-400 доларів. Але така ціна була і в довоєнний час.

За останні 3-4 роки Івано-Франківськ розвивається, новобудови ростуть, інфраструктура стає кращою. Франківськ – привабливе місто для проживання ще й тому, що воно компактне, тут відносно низькі ціни, привітні люди. Немало ІТ-компаній сюди переїхало вже давно з різних куточків України. Популярним стало навчання торгівлі на біржі.

Все частіше люди хочуть квартир з гарним ремонтом, з повною комплектацією.

Ще один нюанс – це валюта. Орендодавці хочуть зафіксувати ціну в доларах, орендарі – в гривнях. І це зрозуміло. Але в гривнях ціна росте, а доларах така, як була. Така ситуація також була і до війни, але тоді це було більше безпечним, бо долар був стабільним.

“Якщо раніше квартири здавалися без подушок, постелі, базового посуду, то зараз це обов’язкова умова оренди. І, я думаю, що ця тенденція збережеться. Ми вже просимо орендодавців, щоб базові речі були в наявності”, – додає рієлторка.

Міграція в місті

Останніх два місяці люди почали мігрувати всередині міста. Бо, заселившись, у невиправдано дорогі квартири, тепер вже шукають для себе вигідніші варіанти.

А ще – комфортніші. Багато є таких фактів, що ціла родина заїхала в однокімнатну квартиру, і зараз вже потроху починають розселятися. Стає їм тісно. Немало людей поселилися в родичів, і теж починають розселятися. Досвід показує, що з родичами теж довго люди не можуть жити.

Що цікаво, часто квартири шукають не самі орендарі, а їх родичі, в яких ті живуть.

Страх орендодавців

До нашої агенції «Марс» звертається немало орендодавців. І я можу виокремити два основних міфи, що стосуються здачі житла в оренду.

  • Перший – це страх здавати житло людям з інших регіонів. Особливо бояться здати житло людині з проросійськими поглядами. Здається, що краще «своїм», місцевим. Але, ми чітко перевіряємо кожного свого клієнта. Ми шукаємо про нього інформацію, дивимося паспортні дані. Ми маємо також свої вимоги до орендарів і їх не зменшуємо. Бо це наша репутація. Гадаю, що кожен рієлтор, що себе поважає, не матиме справи з сумнівними людьми. Тому для надійності я раджу скористуватися послугами рієлтора.
  • Другий міф – це страх заселити людей з тваринками. Орендодавці хвилюються, що тварини пошкодять ремонт чи завдадуть шкоди меблям. Але хочу сказати зі свого досвіду, якщо адекватні власники доглядають за своєю тваринкою, тому цього можна не боятися. В будь-якому випадку, ми в договорі прописуємо, що якщо потрібен клінінг після тварини, то орендар має за це заплатити. І всі проблеми вирішено. Дуже часто орендарі пропонують подвійну гарантійну суму на такі випадки. І це правильно.DSC 4770 scaled

Ірина Ковальчук радить звертатися за допомогою до рієлторів, бо, в першу чергу – це надійно та безпечно.

В наступному випуску «Оцінка експерта» ми торкнемося теми купівлі житла в Івано-Франківську в час війни.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено