Івано-Франківськ

Оцінка експерта: що робитиме з пшеницею Украна, якщо ворог не деблокує порти

Через блокування українських портів, в умовах голоду можуть опинитися цілі народи світу, які раніше споживали український хліб.

548141

Україна має альтернативний план зберігання зерна на випадок, якщо не вдасться домовитися про деблокаду портів.

Про це розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, пише ПІК.

Щодо деблокади моря, то Висоцький зазначив, що українська влада продовжує спільно з ООН працювати в цьому напрямі. Він нагадав, що без портів Україна не зможе реалізувати увесь експортний потенціал.

“І, зрозуміло, що для цього потрібно мати декілька факторів: це й достатньо протикорабельної зброї, і забезпечений гарантований військовий супровід. Тому продовжується робота в цьому напрямі”, – зазначив він.

За словами Висоцького, передбачити, скільки часу знадобиться на розмінування узбережжя, наразі непросто. Терміни залежатимуть від того, на якому етапі буде війна:

“Наша перемога – це зовсім інша швидкість. Якщо продовження бойових дій – це інші ризики. Тому горизонт важко окреслити”.

На випадок відсутності експорту через порти Україна вже готує додаткові потужності зі зберігання, аби була змога зберігати і минулорічні залишки, і новий врожай, який уже за місяць Ураїна почне збирати.

З огляду на перехідні залишки з минулого року і на прогноз врожайності цього року, може бути дефіцит потужностей для зберігання в межах 10–15 млн тонн.

Тому наразі як план Б для зберігання збіжжя, в разі неможливості швидкого експорту, завозяться мобільні елеваторні банки та рукави, аби мати в резерві потенційне обладнання для зберігання цих додаткових тонн, зазначив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Нагадуємо:

На 1 липня в Україні залишатиметься 20 млн тонн перехідних залишків агропродукції, і потенційно до них може додатися ще 30 млн тонн до експорту з нового врожаю.

Раніше Bloomberg писав, що Туреччина і Росія нібито досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту.

Проте на зустрічі в Анкарі між представниками Росії та Туреччини не було досягнуто конкретних домовленостей – тепер Україна чекає на комунікацію між українською та турецькою сторонами.

Інакше в умовах голоду можуть опинитися цілі народи світу, які раніше споживали український хліб.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено