Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чому росте готівковий долар та чи довго це триватиме

Деякі банки вже встановлюють курс долара на рівні понад 38 гривень.

406db3ae31aa7d1ebac5c785acee8ac01ec38f55

Протягом останнього тижня в Україні бачимо суттєвий ріст готівкового курсу валют. У НБК вважають, що  це повʼязано з панічними настроями та “картковим туризмом”.

Про це у коментарі ЕП розповів заступник голови Національного банку Юрій Гелетій, пише ПІК.

Тенденція до знецінення гривні почалася у небанківських обмінниках, проте дуже швидко поширилася на банківські. А деякі банки вже встановлюють курс готівкового долара на рівні понад 38 гривень.

Кінець “картковому туризму”

Першою причиною нинішнього стрибка курсу готівкової валюти у Нацбанку називають рішення найбільших за кількістю клієнтів банків зрівняти свої курси за картковими операціями з готівковим курсом.

Цей крок спровокував дефіцит готівкової валюти в Україні, адже “карткові туристи” забезпечували значну частку пропозиції валюти на ринку. Попри це у Нацбанку вітають це рішення великих банків.

“Це необхідний крок для боротьби з “картковим туризмом” – схемою, відповідно до якої громадяни знімали валюту за кордоном за “кращим” курсом і потім продавали її в Україні, й таким чином заробляли”, — вважає Юрій Гелетій.

Оскільки експорт в Україні відновлюється повільно, то на оплату розрахунків зі зняття готівкової валюти за кордоном Нацбанк витрачав золото-валютні резерви України. Їхній обсяг у червні продовжував стрімко знижуватися та впав одразу на 9%.

Спекулятивні коментарі та психологічний фактор

Основною причиною зростання курсу валют на готівковому ринку у Нацбанку вважають навіть не зниження пропозиції у заявку з припиненням схеми “карткового туризму”, а психологічний чинник.

“Що відбувалося наприкінці минулого тижня? Гривня почала потрохи просідати, і на цьому тлі у медіапросторі почали з’являтися коментарі про майбутнє значне послаблення гривні. Це тим чи іншим чином вплинуло на настрої населення та сприяло пожвавленню попиту на готівкову валюту”, — зазначає Гелетій.

Він вважає, що реально спрогнозувати, яким буде курс долара у майбутньому неможливо, адже наразі він залежить від дуже великої кількості факторів: ситуації на фронті, ритмічності надходження міжнародної допомоги, економічних та інших чинників.

Варто зазначити, що курс гривні до долара в банківських обмінниках 14 липня залишився на рівні попереднього дня – 37,80 грн/дол. До євро гривня ослабла на 10 копійок – до 36,90 грн/євро.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено