Івано-Франківськ

Побиття та страти: комісія ООН підтвердила скоєння росією воєнних злочинів в Україні

Комісія ООН представила свої висновки щодо російських воєнних злочинів.

02220000 0aff 0242 9485 08da047239f6 w1200 r1 scaled

Незалежна міжнародна комісія ООН у п’ятницю заявила, що знайшла докази скоєння воєнних злочинів після вторгнення Росії в Україну 7 місяців тому.

Команда експертів комісії у п’ятницю представила у рамках 51-ї сесії Ради ООН з прав людини висновки, зібрані після слідства у чотирьох українських областях, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство АР.

Експерти комісії наразі зосередили свої дії у чотирьох звільнених від російських окупантів областях – Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській.

Представляючи свої найширші висновки вони цитували свідчення колишніх полонених про побиття, ураження електричним струмом і примусове роздягання в російських слідчих ізоляторах та висловлювали серйозну стурбованість щодо страт у чотирьох областях.

“Ми були вражені великою кількістю страт у районах, які ми відвідали. Наразі комісія розслідує такі випадки смерті в 16 містах і селищах”, – сказав голова слідчої комісії Ерік Мосе Раді ООН з прав людини.

Він зазначив, що його команда отримала та задокументувала “достовірні звинувачення щодо багатьох інших випадків страт”.

Франція відправить слідчих для розслідування воєнних злочинів в Ізюмі

Під час 10-денної червневої поїздки в Україну його команда відвідала, зокрема, Бучу, а згодом ще 26 міст і селищ, а також могили та центри ув’язнення та тортур. Слідчі опитали понад 150 потерпілих і свідків та зустрілися з групами захисту інтересів і урядовцями, сказав Мосе.

“На підставі зібраних комісією доказів вона дійшла до висновку, що в Україні були скоєні воєнні злочини”, – сказав він, утім, не уточнивши, яка сторона відповідальна за скоєне.

Мосе наголосив, що невстановлену кількість російських солдатів було виявлено в скоєнні злочинів сексуального або гендерного насильства, жертвами якого були люди віком від 4 до 82 років.

За його словами, команда також дослідила два випадки жорстокого поводження з російськими солдатами з боку українських військових.

Комісія планує поступово розширювати своє розслідування, охоплюючи твердження про фільтраційні табори для утримування або депортації людей, примусове переміщення людей і твердження про прискорене усиновлення дітей.

Довідково:

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні є незалежним органом, уповноваженим Радою з прав людини ООН, серед іншого, розслідувати всі ймовірні порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права, а також пов’язані з ними злочини, в контексті агресії проти України з боку Російської Федерації.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено