Івано-Франківськ

Вражаючі зміни: вчені розповіли, як вагітність впливає на мозок жінки

Дослідники виявили, що вагітні жінки втратили сіру речовину після пологів.

1511434460 5a16a8dc429f3

Вчені Медичного центру Амстердамського університету довели, що вагітність призводить до вражаючих змін в мозку, включаючи зміни в областях, пов’язаних з самосприйняттям.

Про це інформують “Факти” з посиланням на LiveScience.

Відзначається, що отримані дані свідчать про те, що ці неврологічні зміни можуть сприяти встановленню зв’язку між матір’ю і дитиною і можуть грати роль в зміні ідентичності, яку відчувають багато жінок, стаючи матерями.

“Ці дані дають ключове уявлення про вплив материнства на мозок людини і вказують на виражені зміни в структурі і функціях мозку під час вагітності”, – пишуть автори дослідження.

Вчені спостерігали за 80 голландськими жінками, які не були вагітні на початку дослідження і ніколи раніше не народжували. Під час ході дослідження 40 жінок, які завагітніли, сканували мозок на початку дослідження, незабаром після пологів і через рік.

Після пологів вагітні жінки втратили сіру речовину, але ці втрати не обов’язково шкідливі: скоріше, вони можуть являти собою тонку настройку мозку, яка може бути корисна при догляді за новонародженим.

Цікаво, що втрата сірої речовини була пов’язана з так званою гніздовою поведінкою, яка використовується для підготовки до народження дитини, наприклад, підготовка дитячої кімнати або організація будинку.

Дослідження також показало, що жінки, які завагітніли, зазнали змін у системі мозку, відомій як мережа режиму за замовчуванням.

” Ця мережа активна, коли ви дозволяєте своєму розуму блукати, і вважається, що вона бере участь в саморефлексії і автобіографічної пам’яті, а також в соціальних процесах, таких як емпатія”, – відзначають вчені.

Однак вони не виключають можливості того, що інші фактори, не виміряні в дослідженні, включаючи фізичні вправи, харчування та генетичні маркери, можуть бути пов’язані зі змінами мозку, і закликали до подальших, більш масштабних досліджень для вивчення цих факторів.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено