Споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним.
Бактерії, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді, повідомляє ПІК з посиланням на Міністерство охорони здоров’я.
Воду з таких джерел необхідно знезаразити, щоб вона була придатною для пиття, пише УП.
Як виявити, чи вода потенційно придатна для вживання
- У деяких випадках воду не можна очищувати самостійно і тим паче вживати.
- Тому перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом.
- Вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні.
- Наберіть половину або ⅓ об’єму пляшки та інтенсивно її потрусіть. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
- Перевірте запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах, то воду заборонено використовувати для пиття та готування їжі.
Як знезаразити воду
Кип’ятіння
- Кип’ятіння – найбільш надійний спосіб очищення, пояснюють у МОЗ.
- Кип’ятіть воду протягом 10 хвилин, після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом.
- Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні.
Активоване вугілля
- На літр води потрібно 5 таблеток. Таблетки краще подрібнити. Потрібно почекати щонайменше 8 годин, аби вода знезаразилась.
Таблетки з активним хлором
- Перед використанням вивчіть інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження.
- Дотримуйтеся інструкції при очищенні води.
Йод
- Використовуйте цей метод у крайніх випадках – наголошують у МОЗ!
- На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води почекайте годину.
- Важливо: людям з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду.
Як вберегтися від хвороб через брудну воду
У МОЗ нагадують правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:
- Пийте тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду.
- Часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертаєтеся додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування їжі та прийому їжі.
- Для приготування їжі користуйтесь кип’яченою або бутильованою водою.
- Ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу.
- Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.
- Не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води.
- Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань – не допускайте самолікування.
Якщо у вас з’явилося підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо, то негайно зверніться по медичну допомогу.
Читайте також:
- Цікаві факти, які варто знати про Йорданську воду
- Що робити, якщо ви потрапили під завал – поради від рятувальників
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram
Читайте нас у тг