Івано-Франківськ

У Раді пропонують перевіряти на поліграфі чинних суддів і кандидатів на їх посади

Відповідний законопроєкт є реакцією на чітко висловлену позицію самого парламенту щодо корупційних проявів у судовій системі.

У Раді пропонують перевіряти на поліграфі чинних суддів і кандидатів на їх посади

У Верховній Раді працюють над низкою ініціатив, спрямованих на подолання проявів корупції в системі правосуддя і зміцнення в суспільстві довіри до судової гілки влади. Про це повідомив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов, пише ПІК.

«Зокрема пропонується перевірка кандидатів на посаду судді із застосуванням поліграфа, що цілком виправдано. Нині в Україні вже застосовується опитування за допомогою поліграфа при проведенні конкурсу й доборі кандидатів на різні посади – у БЕБ, НАБУ і Нацполіції. Також застосування поліграфа можливе в різних процедурах щодо чинних суддів: під час моніторингу, дисциплінарних проваджень», – пояснив він.

За його словами, у законопроєкті передбачено запобіжник: перевірка на детекторі брехні буде проводитися за рішенням Вищої ради правосуддя – вищого органу судової гілки влади. І тут немає впливу ні виконавчої гілки влади, ні законодавчої. Усе повністю відповідає стандартам незалежності суддів.

Окрім того,  передбачена перевірка всіх суддів того суду, де були встановлені факти корупції.

«У корупційному правопорушенні може бути задіяний не один суддя конкретного суду, але повідомлення про підозру вручається лише одному. Саме для того, щоб відновити авторитет судової гілки влади чи конкретної судової установи, щоб громадськість отримала відповіді на свої питання і могла довіряти іншим суддям цього суду, ми передбачили, що Вища рада правосуддя може провести перевірку всіх суддів такого суду», – наголосив народний депутат.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено